Selvstændig og mor Heidi Agerkvist - psykolog

Selvstændig og mor #11: Psykolog Heidi Agerkvist: “Jeg nyder virkelig, at jeg kan se et behov og få en ide til at løse det kl 10, og så sætte handling på kl 10.01”

“Jeg har altid været motiveret for at arbejde, men nu tog motivationen helt nye højder og jeg trak arbejdsbukserne på og gik i gang for fuld skrue.”

Passion, motivation og livet som iværksætter går hånd i hånd. Jeg har aldrig selv haft langt fra tanke til handling, og efter jeg har startet denne blog, møder jeg flere og flere folk, der har det på samme måde.

Én af dem er Heidi Agerkvist, der er selvstændig psykolog og mor. Jeg er simpelthen så glad for, at hun ville være med til dette interview, for hun kommer med så mange gode råd og overvejelser omkring det at springe ud som selvstændig!

Heidi Agerkvist – selvstændig og mor!

Heidi Agerkvist er psykolog og parterapuet med base i Århus. Udover arbejdet med familier og par i klinikken har Heidi skabt et stort online univers fuld af artikler, videokurser, gratis inspiration og onlineforløb på hendes hjemmeside. Heidi er også at finde på  Facebook.

Heidi skriver pt på sin første bog, er samtidig en populær foredragsholder og bidrager ofte med sin viden og vinkler i interviews i en lang række medier.

Privat danner hun par med Flemming på 19. år, og sammen med ham har hun tre piger på 14,11 og 5 år.

I dette interview fortæller hun om sin egen passion for kreativitet – og hendes store interesse for psykologien – og hvordan hun sprang ud som selvstændig og balancerer livet som mor og selvstændig.

Hvad er din passion?

Min passion er nok egentlig min kreativitet. Kreativitet er mange ting. For mig handler det om at skabe noget der giver mening i en større sammenhæng, og som kan hjælpe nogen på en smidig måde.

Det jeg nyder mest er at arbejde med at udvikle produkter/artikler/forløb, hvorigennem jeg kan sætte min psykologiske viden i spil på en måde, så den bliver letforståelig, og så den skaber en forskel for den, der er i den anden ende – læseren/kursisten/lytteren.

Den kreativitet har jeg så kombineret med min store interesse, som er psykologien.

Hvordan fandt du din passion?

Jeg har fra jeg var ret ung –  8 år tror jeg – været nysgerrig på relationer og reaktioner mennesker imellem. Jeg kan huske at jeg undrede mig over, hvordan vi børn, der gik i min klasse kunne have det så forskelligt, når vi nu allesammen havde en mor og en far og et hus at bo i. Når udgangspunktet så så ens ud – hvorfor var det så alligevel så forskelligt? Hvorfor føltes det anderledes at være hjemme hos Karina end det gjorde hjemme ved Julie?  Hvorfor blev nogen voksne sure over én ting, mens det hos andre voksne, var noget helt andet man skulle passe på med? Osv.

Det var et mysterium for mig, og det vidste jeg tidligt, at jeg var nødt til at blive klogere på. Jeg har derfor også tidligt vidst at jeg skulle fordybe mig i psykologien som fag.

Hvornår sprang du ud som selvstændig?

Jeg kan takke mit tredje barn for at hjælpe mig til at tage springet fra lønmodtager til selvstændig. Jeg havde længe gået og ulmet på, at jeg skulle noget andet, men jeg kunne ikke helt finde ud af hvad det var. Det at komme helt væk fra arbejdet for en tid gjorde at jeg fik mulighed for at se på det hele på en anden måde. I løbet af barslen gik jeg og smagte på andre muligheder.

Dybest set vidste jeg godt, at jeg ikke skulle tilbage efter barsel, men hvad skulle jeg så? Den endelige beslutning blev taget dagen før jeg skulle sige op for ikke at skulle tilbage igen. Og bum, så var jeg selvstændig!

Hvordan gjorde du i praksis, da du sprang ud som selvstændig?

Jeg startede med at være lidt chokeret over min beslutning. Der stod jeg med tre børn og en familie jeg havde ansvar for, og så havde jeg lige vinket farvel til hele min indkomst, børns sygedage, omsorgsdage og 17,5% i pension. Det var da nærmest sindssygt!

Da jeg havde været chokeret et par timer, kom stoltheden. Og så væltede motivationen ind. Jeg har altid været motiveret for at arbejde, men nu tog motivationen helt nye højder og jeg trak arbejdsbukserne på og gik i gang for fuld skrue.

Helt konkret var noget af det første jeg gjorde at starte med at bygge en nyhedsbrevsliste, og derefter gå i gang med at udvikle onlineforløb.

Jeg vidste at jeg ville arbejde delvist online – både fordi det er en meget fleksibel måde at arbejde på, og fordi der ganske enkelt manglede en mulighed for de forældre, der gerne havde brug for hjælp til deres familie, men som enten ikke havde råd til eller praktisk mulighed for at komme til mig. Der manglende en mulighed mellem at gøre ingenting og så at tage “den fulde psykologpakke”, som ofte stiller store krav til både logistik, fleksibilitet og økonomi. Så den mulighed lavede jeg!

Og så brugte jeg en hel del tid (og penge) på at sætte mig ind i, hvad det at arbejde online kræver af viden og færdigheder. Læringskurven var stejl de første år, skal jeg hilse og sige! Men hvor var det også fedt, da jeg kunne begynde at se at det hårde arbejde lønnede sig.

Hvad er de største udfordringer ved at kombinere livet som selvstændig med familielivet?

Når man som jeg har tre børn og ingen bedsteforældre tæt på til at hjælpe i hverdagen, så er der rigtig meget hverdagslogistik at forholde sig til. Sygdom, bøjletandlægetider (der er virkelig mange i sådan et togskinne-forløb), hente/bringe, arrangementer af alle mulige slags på umulige tidspunkter. You know! Så den største udfordring for mig er, at holde på min arbejdstid, så den ikke bare smuldrer fordi “jeg jo selv kan bestemme min arbejdstid”. Ja, det kan jeg, men det er jo ikke det samme, som at jeg bare altid kan udskyde noget. Det har taget noget tid at finde ud af, hvordan vi gør det smartest herhjemme, og det kræver løbende justering.

I starten synes jeg det var svært at lukke døren og arbejde herhjemme, når familien var hjemme. Men det betød bare, at jeg havde meget lidt reel tid at arbejde i, og det er frustrerende i længden ikke at kunne komme til at handle på det, man gerne vil skabe og se vokse.

Et par gange om året tager jeg afsted på en uges arbejdsrejse, hvor jeg har uforstyrret arbejdstid og ingen bagkant eller familieforpligtelser. Det er vidunderligt – og jeg kan virkelig anbefale det.

Hvad er de største fordele ved at være selvstændig?

Det er sjovt nok også fleksibiliteten – som jo også er den største udfordring 🙂

Og så er det friheden til selv at bestemme. Jeg arbejdede tidligere i en kommune, og der var min tålmodighed ofte på prøve. Jeg synes det gik for langsomt og var for ufleksible og standardiserede tiltag jeg kunne (måtte) levere. Jeg nyder virkelig, at jeg kan se et behov og få en ide til at løse det kl 10, og så sætte handling på kl 10.01. Det passer mit temperament og tempo og drive meget bedre.

Hvad arbejder du helt præcist med?

Jeg arbejder primært med forældre og med par.

Kort fortalt hjælper jeg helt almindelige forældre med at blive gode venner med forældrerollen og skabe en hverdag, der er rar at være i for både dem og for deres børn. Det at være forældre idag er ikke det samme, som det var for bare en generation siden. Samtidig lever vi som små satelitter i hver vores familie og er meget alene om at håndtere det der følger med at være blevet forældre og familier. Derfor er der rigtig mange der er lidt lost i forældrerollen, fordi de ikke har nogen at spejle sig i, og fordi de ikke kan bruge ret meget af det, de selv har fået med fra deres egne forældre.

Og så arbejder jeg med par. Der kan være mange grunde til at de opsøger mig. Det kan både være tvivl, utroskab, manglende gnist, forebyggelse osv. Mit fokus i det arbejde er at hjælpe dem til at se ,hvilke mønstre de kommer ind i (adfærds- og følelsesmæssigt), som tager deres kontakt. Når de bliver i stand til at træde ud af de mønstre og ind i kontakt igen, så kan alt lade sig gøre.

Og så kan man vel sige at jeg arbejder med formidling. Både på min hjemmeside, hvor der ligger en lang række artikler om alt muligt indenfor forældreskab, børnefamiliehverdag og parforhold. Og i mine foredrag og gennem den bog jeg er ved at skrive. Jeg er vild med at formidle, og mit mål er at nå ud til mange flere – både med gratis materiale  og inspiration, med de meget fleksible og effektive onlineforløb og med mine foredrag og min bog. Jeg vil gerne både oplyse og inspirere, og jeg er hele tiden i ang med at finde nye kreative måder at gøre det på.

Hvad er dit bedste råd til andre, der gerne vil være selvstændige?

Do it!

Pas på med at lytte for meget til dem, der elsker dig. De kan godt finde på at komme med alle mulige forbehold og “er det nu en god ide?” og den slags. Fordi de elsker dig, og gerne vil passe på dig, og synes det er lidt vildt at “lade dig” stille dig et sted, hvor du potentielt kan slå dig på livet. Det er sødt af dem, men det hjælper ikke dig.

Lyt i stedet for til nogen som tror på dig. Som kan se din ide. Og som kan stille dig de rigtige spørgsmål. Og så lyt og tag det til dig. Også de irriterende spørgsmål og pointer. Især dem, faktisk!

Og hav så altid en flaske bobler på køl. Som selvstændig ved man aldrig, hvornår der er noget at fejre. Det kommer når du mindst aner det, og så er du dælme forpligtet til at fejre det!!

Er du også selvstændig og mor eller far? 

Jeg elsker at høre fra jer selvstændige mødre, der følger jeres hjerte og passion og kaster jer ud i iværksætteriet. Uanset om det er som fotografer, psykologer, bloggere, tekstforfattere eller noget helt 5.

Hvis du også er selvstændig og mor eller far, er du meget velkommen til at dele din egen historie med os. Det kan enten være som en kommentar nedenfor eller i et interview ligesom dette. Du kan kontakte mig her, hvis du evt. vil lave en aftale om interview.

Og hvis nu du bare helt vildt gerne vil læse nogle andre interviews med selvstændige mødre, så kan du fx læse om psykolog Camilla Holmgaard her eller iværksætter og forfatter Christine Gouchault her.

Hvad er dit bedste tip til at springe ud som selvstændig – og samtidig holde styr på familielivet?

Topfoto: Jette Schrum

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.