Susanne Frank Kosmopolsk.

Selvstændig og mor #13: Susanne Frank: “Gør noget, der gør verden til et lidt bedre sted”

Jeg har glædet mig rigtig meget til at dele dette interview i serien Selvstændig og mor med jer, for jeg synes, at Susanne kommer med nogle rigtig spændende betragtninger.

Derudover mener jeg, at man virkelig kan lære meget af, hvordan andre selvstændige bruger deres tid. Derfor er det mig en stor glæde i dag at præsentere Susanne for jer:

Susanne Frank markerer i denne måned ti års jubilæum som selvstændig. Hun er uddannet tolk og translatør samt konferencetolk til EU’s institutioner, men fik for nogle år siden en idé, hun ikke kunne slippe: danskere og alle andre burde vide mere om Polen. Hun stiftede Kosmopolsk, der for nyligt er gået i luften på Kosmopolsk.dk, og deler sin viden om det naboland kun få kender på bloggen og på instagram. Susanne fordeler sin tid på en kæreste og tre små børn, lidt tolkning og meget Kosmopolsk.

Hvad er din passion?

Jeg er begejstret for at få folk til at mødes og forstå hinanden. Det gør jeg jo som tolk, og det er enormt tilfredsstillende, men jeg gør det også som kulturaktivist. Jeg håber, jeg kan bidrage med en større dansk interesse for Polen, og derved komme stereotype forestillinger til livs. Mit udgangspunkt er, at hvis vi alle ved lidt mere om hinanden, kan vi også bedre forstå hinanden og måske endda blive venner.

Hvordan fandt du din passion?

Min far var sønderjyde og min mor var fra Polen. Jeg er født og opvokset her og har aldrig boet i Polen. Jeg kan polsk, men egentlig mest fordi, jeg har dyrket det som voksen, for da min mor døde, måtte jeg jo selv gøre noget, for at holde kontakten til familien ved lige.

Jeg funderede længe over, hvordan jeg, for min og mine børns skyld, kunne bevare en tilknytning til landet. Efter rigtig mange gange at være stødt på fordomme og uvidenhed, begyndte jeg at søge efter hjemmesider jeg kunne sende til folk, når de stillede mig spørgsmål om Polen. Jeg fandt ikke noget, der var visuelt appellerende, informativt og som både rummede lette livsstilsmagasinagtige indlæg og tungere historiske referencer, så jeg besluttede at skabe det selv.

Der viste sig at være overraskende meget stof og gode historier at fortælle. Der skal stadig arbejdes meget på sitet, men sådan begyndte det. Kosmopolsk er mit hjemmelavede ord til at formidle, at kosmopolitisk også kan være polsk.

Hvornår sprang du ud som selvstændig?

Som tolk blev jeg selvstændig for ti år siden. Lige præcis i denne måned (ligesom Victoria Beckham, og bortset fra, jeg også har en meget lækker mand, slutter sammenligningen vist der). Siden fulgte så Kosmopolsk.

Hvordan gjorde du i praksis, da du sprang ud som selvstændig?

Da jeg følte mig klar til at tolke i retsvæsenet (jeg tolker strafferet på engelsk og spansk), oprettede jeg et cvr.nr., ansøgte om at komme på Rigspolitiets Tolkeliste, og så begyndte politiet at ringe til mig. Langsomt fik jeg opbygget en kundebase og udvidet mit netværk.

Begyndelsen for Kosmopolsk er egentlig den samme: Da jeg oplevede, der var interesse for mit ’produkt’ og følte mig bekræftet i, at jeg kunne drive det videre, oprettede jeg Kosmopolsk som virksomhed, og har nu gang i forskellige samarbejder med både polske og danske designere, kunstnere og brands.

Hvad er de største udfordringer ved at kombinere livet som selvstændig med familielivet?

Tid! Med meget små børn er det virkelig udfordrende, at jeg ikke altid ved, om de sover godt om natten. Det er tit sket, at jeg må droppe arbejdet, fordi et barn er uroligt og har brug for, at jeg lægger mig ind til det. Når arbejdsliv og privatliv flyder ud i ét, er tid altid en mangelvare. Og hvis man vælger at arbejde hjemmefra, som jeg gør, skal man virkelig være god til ikke at lade sig distrahere af vasketøj, sutter, der skal skoldes, og duplo, der flyder i stuen.

Hvad er de største fordele ved at være selvstændig?

Tid! Tænk, midt i arbejdstiden at kunne tage sig af vasketøj, sutter, der skal skoldes, og duplo, der flyder i stuen!

Jeg behøver sjældent aflevere børnene i børnehave før kl. 9 og jeg kan hente dem kl. 14. Så arbejder jeg videre, når de sover.

Vi har en lav tærskel for, hvornår en-lille-bitte-smule-forkølede børn må komme i børnehave, for det er ikke hver dag, jeg absolut skal ud af huset, så de kan godt blive hjemme. Så får jeg ikke lavet så meget den dag, men det er fordel numero uno ved at være selvstændig. Jeg skal ikke spørge nogen om lov, når børnene skal til læge, tandlæge eller for at i svømmehallen med min søn en tirsdag formiddag. Og det mest berigende er at kunne nørkle med noget, jeg helt selv har skabt.

 Hvad arbejder du helt præcist med?

I Kosmopolsk bedriver jeg kulturaktivisme, og jeg arbejder for at udbrede mit kendskab til polsk samtidskultur. Jeg oplever, mange danskere stadig har et helt forfejlet gråt og mat billede af Polen.

I virkeligheden har Polen enormt meget at byde på inden for design og kunst, og har en meget stærk og internationalt anerkendt tradition for bl.a. møbelhåndværk, filmkunst og jazz.

Der er så meget at opleve i Polen. Der er virkelig cool barer, storslåede hoteloplevelser og af alle hovedstæder i verden, er Warszawa den med det tredjestørste udbud af veganske spisemuligheder. Den viden vil jeg gerne dele med alle, der gider læse med.

Samtidig har Polen et stort samarbejdspotentiale, så jeg hjælper polske og danske brands med at mødes, og i øjeblikket forbereder jeg et foredrag om polsk erhvervskultur.

Hvad er dit bedste råd til andre, der gerne vil være selvstændige?

Test din idés bæreevne, også selvom det tager tid. Der er ikke grobund for at være selvstændig, hvis andre ikke vil betale for den vare vi sælger. For vi sælger alle noget; et produkt, en ydelse, vores tid. Skab værdi. Alle har en passion, men er der ærligt talt ikke nok coaches i verden? Gør noget, der kan gøre verden til et lidt bedre sted. Omgiv dig med mennesker, der er dygtigere end du er. Og brug penge på en revisor!

Fotograf: Kim Vadskær

Ps. Måske har du også lyst til at læse de andre indlæg om at være selvstændig og mor? Der er fx en forfatter, et par bloggere, en yogalærer og en psykolog, der deler ud af sine erfaringer. Og også en enkelt selvstændig far! Hvis du er selvstændig og har børn, må du meget gerne kontakte mig, hvis du vil være med i et interview:-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.