Sådan finder du din passion (og hvordan jeg faktisk kom til at leve af min passion på 3 år)

Har du fundet din passion? Dét, der får dit hjerte til at hamre, som du har lyst til at bruge resten af dit liv på? Ikke bare en hobby, som du godt kan lide, fordi der er nogle andre hyggelige mennesker, som du kan dyrke den med. Men noget, som du virkelig BRÆNDER for og har lyst til at beskæftige dig med igen og igen?

Måske føles hverdagen som en trædemølle. Arbejdet er hårdt, du er udmattet, når du kommer hjem. Ungerne er dejlige, men de sover ikke om natten, og din hjerne er én stor grød, så tanken om at der skulle være nogen rest af passion derinde føles rimelig latterlig.

Bare rolig – passionen er der stadig! Den skal bare hjælpes frem i lyset.

Det kan være utrolig svært at huske hvem man selv er og gerne vil være, når man står i grød, ammebæ og vasketøj til knæene. Ja, sommetider er vores bjerge af vasketøj så høje, at jeg ærlig talt har overvejet, om vi overhovedet behøver et tøjskab – kan man ikke bare hente tøjet direkte fra vaskemaskinen?

Men så kommer der en mere rolig periode, ungen er frisk, jeg får en fuld nattesøvn, der er ikke noget bæ på tøjet og selvom køkkenet roder lidt, så er jeg faktisk et MENNESKE igen. (okay, det var jeg også før, men altså … zombie er vel mere en sindstilstand end en race, ik’?)

Måske ved du godt, hvad din passion er. Måske drømmer du om at åbne en blomsterbutik, starte en blog om din graviditet eller lave unika-smykker. Så kan du springe direkte ned til afsnittet om, hvordan jeg kom til at leve af min passion på 3 år.

Det kan også være, at du ikke helt ved, hvad du egentlig drømmer om. Jeg har lavet en turboguide til, hvordan du kan finde din passion, og hvis du vil endnu mere i dybden, så er her et link til et indlæg om samme emne på en blog, som jeg selv elsker at læse med på. Med rigtig mange øvelser!

Guide til at finde din passion i tre trin

 1. Mindmap din passion!
  Sæt et ur på 5 minutter, mens ungerne bliver passet eller sover. Skriv MIG i midten af din mind map, og begynd så UDEN CENSUR at skrive alt, hvad der falder dig ind i stikord rundt om.
  Start med interesser, du gik til som barn og fortsæt med, hvad du kan lide at lave nu. Hvilke TV-serier og naturprogrammer ser du på TV? Hvad ville du gå til, hvis du havde tid?
  Hvis det var mig, ville der måske stå: Billedskole, croquis, skrivning, dansk, akvarium, brevkasse, blad/magasin, dagbog, kalender osv. som stikord fra min barndom. Skriv så meget som muligt ned! Også det der umiddelbart virker irrelevant.
 2. Pin din passion ud! 
  Tag en overstregningstusch og sæt ring om alt det, der giver dig en lille smule hjertebanken. Det kan både være glæde over et godt minde, men det kan også være en lille smule angst. Måske tænker du, at en voksen kvinde da ikke går til ballet eller ridning, men hvis alene ordet giver dig let hjertebanken af forventning, så skal det overstreges!
 3. Hurtigskriv din passion!
  Vælg tre af de overstregede ord og sæt et ur på 20 minutter. Nu skal du hurtigskrive alt, hvad der falder dig ind om de ord. Hvis du ikke har prøvet hurtigskrivning før, kan du læse om det i mit indlæg på min forfatterblog. Når du er færdig, sidder du med et fuldstændig råt papir, med dine helt egne tanker om, hvad du er passioneret omkring og drømmer om.

Det er muligt, at du er nødt til at lave øvelsen af flere omgange – og at supplere med andre øvelser. Måske er du så fyldt op efter mange år på en (kedelig) arbejdsplads eller en travlt hverdag som småbørnsmor, at du har svært ved at mærke efter, hvad du egentlig vil. Men det er helt i orden! Hver eneste gang du tænker (og rigtig gerne på papir), kommer du tættere på. Og du behøver jo ikke vise alle dine passions-øvelser til nogen. Det er dine helt for dig selv!

Og så husk, at en passion er ikke nødvendigvis det samme som en interesse. I mange år troede jeg fx at min passion var at skrive børnebøger. Og det er jo også det jeg lever af – og jeg elsker det.

Men i forbindelse med at jeg startede denne her blog op, gik det op for mig, at min passion måske mere er noget med ord, kommunikation, idéer, iværksætteri, at hjælpe andre (i en kombination). Og som du kan høre, har jeg ikke engang tænkt nok over det, til at kunne sætte ét rammende ord på. Det synes jeg også er ok! Det vigtigste er at have en fornemmelse for, hvilken retning, man skal bevæge sig i.

… og så lovede jeg jo at fortælle, hvordan jeg kom til at leve af min passion på 3 år!

Jeg har altid fortalt om hver en sten på min vej. Før jeg kunne skrive, tegnede jeg historier. Som tween og teenager fyldte jeg side op og side ned i mine kladdehæfter med historier. Jeg sendte min første bog til et forlag som 14årig (den blev afvist sammen med de næste mange forsøg) og jeg debuterede som forfatter, da jeg var 22.

Det var i 2009, da jeg gik på lærerseminariet, og i 2011, da jeg var færdig med lærerseminariet havde jeg sagt mit deltidsjob i en boghandler op, jeg mistede selvfølgelig min SU, men besluttede alligevel ikke at søge et lærerjob – jeg ville leve af min passion: At skrive.

Så 3 år efter min debut (i 2012) havde jeg mit første, fulde år som forfatter, hvor jeg tjente nok til at forsørge mig selv – og det er stadig mit forfatterskab jeg lever af. Hvordan jeg kunne leve af min passion efter kun 3 år? Her er den største grund:

Jeg er ikke perfektionist.

Det passer faktisk ikke helt. På nogle områder er jeg perfektionistisk. Men ikke, når det gælder at udleve min passion. For der brænder jeg så meget for at gå i gang, at jeg bare kaster mig ud i det. Da jeg startede på min første bog, anede jeg ikke, hvad den skulle slutte med. Da jeg oprettede denne blog, anede jeg ikke, hvordan wordpress.org fungerede.

Men jeg gik i gang alligevel. 

Det kendetegner hele min karriere er, at jeg har kastet mig ud i nye projekter, som om jeg allerede ved, hvad jeg laver. Fra bøger over foredrag og til skriveundervisning – man lærer en hel masse af bare at gå i gang. Og den, der ikke går i gang, kommer i hvert fald ikke i mål!

Dette råd gælder især, hvis din drøm er at starte en blog eller skrive en roman. Registrer dit domænenavn nu! Skriv første kapitel nu! Sæt et ur på 20 minutter og gå i gang – nu!

Læs også: Derfor bliver du mere effektiv af at arbejde i 20 minutters-moduler

Selvfølgelig hører det også med til historien, at springet fra at være på SU med supplerende indtægter fra mit forfatterskab og til at leve af at skrive er et mindre spring, end hvis man har en lærerløn og siger sit job op fra den ene dag til den anden – og måske oven i købet har hus, hund og børn.

Men rådet om at gå i gang, gælder altså stadig. De fleste kan finde 20 minutter hver aften til at arbejde på deres passion bare ved at droppe Facebook eller TV – og det kan man komme langt med! Denne blog er blevet til på 30 minutter ad flere omgange, mens min søn sov. Den er jo netop ren hobby og passion, og altså ikke noget, jeg kan bruge min arbejdstid på. Så jeg har skåret TV-serier fra pt!

Måske drømmer du slet ikke om at leve af din passion, du vil bare gerne finde den og dyrke den som en hobby. Det er også helt ok! For hvis du ved, hvad du drømmer om og er passioneret omkring, så kan du begynde at arbejde hen mod det – og en person med et mål, har markant større sandsynlighed for at nå det, end en person der ikke ved, hvad hendes mål er. Det har jeg skrevet mere om i dette indlæg, hvor jeg påpeger 3 ting effektive mennesker har til fælles.

Så sæt din mobil på 20 minutter – og gå i gang nu!

Hvad er din passion? Og hvordan fandt du den?

Foto: Rikke Andersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.