Kirsten Trøllund Boye fortæller om, hvordan hun startede Den Kreative Afdeling

Selvstændig og mor #12 – Kirsten Trøllund Boye: “Jeg elsker at være i et rum, der bare bobler med nye idéer”

“Jeg kan arbejde med lige præcis den lille niche, der betyder noget for mig, og jeg bestemmer hvornår jeg vil arbejde eller tage tre uger til Indien, som vi gjorde i december.”

Jeg elsker at tale med andre, der er selvstændige. Jeg synes, det er så spændende at høre om deres tanker og proces. Det ved jeg, at mange af jer, der følger med på bloggen også synes. Og det er grunden til, at jeg har startet denne serie, hvor jeg interviewer kvinder, der er selvstændige og mødre på samme tid.

En af dem er Kirsten Trøllund Boye, der har virksomheden Den Kreative Afdeling.

Om Kirsten

Kirsten Trøllund Boye arbejder med at udvikle og ikke mindst fastholde børn og unges kreative evner i virksomheden Den Kreative Afdeling. Kirstens afholder workshops i institutioner, skoler, klubber m.m., underviser på et ugentligt kunsthold og holder foredrag for pædagoger, der savner inspiration til og viden om at udvikle børns kreativitet.  Hun deler hver uge en idé til en kreativ aktivitet, som forældre kan lave sammen med deres børn på Facebook-siden her.

Kirsten er uddannet innovations-pædagog med en bachelor i kunsthistorie. På hjemmefronten danner Kirsten par med Bjarke, som hun har en datter på 3 år med.

Hvad er din passion?

Min passion er meget idealistisk: Jeg brænder for at udvikle børn og unges evne til at tænke nyt ved at koble nye ting, som de ikke har koblet før og få en ny idé ud af det.

Det er vigtigt for at mig hjælpe med, fordi det både gavner børn og unge på individuelt og samfundsmæssigt plan. På individuelt plan er kreative processer en metode til at udvikle mod til at turde at være på dybt vand og til at danne identitet og meget mere. På samfundsmæssigt plan er og bliver nytænkning en vigtig ressource i det samfund, som de skal ud og bidrage i.

Desuden elsker jeg at være i et rum, der bare bobler med nye idéer. Der er energi, børn og unge, der bliver anerkendt for deres idéer og positiv gejst, når vi bygger videre på hinandens idéer.

 Den Kreative Afdeling
En 4-årig pige eksperimenterer med at bruge græs og andre naturmaterialer til at male med.

Hvordan fandt du din passion?

Mens jeg læste til pædagog, var jeg i praktik i en SFO, hvor jeg ofte lavede projekter i det kreative værksted. Jeg opdagede, at jeg kunne styre om de kreative idéer skulle boble eller begrænses. Det var altafgørende, hvordan jeg responderede på børnenes idéer.

Hvis et barn kom og foreslog at vi byggede en borg i tvebakker kunne jeg enten sige: ”Vi har ikke nogen tvebakker, og det sviner” eller jeg kunne sige ”Det lyder spændende. Kan vi bygge det med andet end tvebakker, eller skal vi købe nogen til i morgen, så vi kan prøve det?”

Samtidig iagttog jeg hvordan det kreative værksted ofte handlede mere om at producere end om at lære. Reolerne bugnede af præfabrikerede æsker, fuglehuse og lysestager, som børnene blot skulle male, og så var de færdige. Der var ikke den store læring og samtidig var æskerne svære at konkurrere med, fordi de altid blev meget flotte.

Hvornår sprang du ud som selvstændig?

Jeg startede Den Kreative Afdeling i fællesskab med min kæreste i sommeren 2017. Han har været selvstændig i 6 år med eget firma og ved meget om at drive en forretning. Jeg havde lige afsluttet et års vikariat som klassepædagog, så det var en god anledning til at skifte retning. Til sommer kan vi fejre 1 års fødselsdag.

Hvordan gjorde du i praksis, da du sprang ud som selvstændig?

Det første der skete, var at hjemmesiden og Facebook-siden kom op at køre. Så kontaktede jeg mine tidligere arbejdsgivere, der købte mine første workshops og foredrag. De vidste, hvad jeg stod for, og hvad jeg kunne, så det var et godt sted at starte. Dernæst brugte jeg tid på at planlægge mulige workshops, skrive faglige artikler og Facebook-opslag og lægge strategier.

Den Kreative Afdeling
Fabeldyr lavet i tape på Risskov Skole i anledning af Billedkunstens Dag 2017.

Hvad er de største udfordringer ved at kombinere livet som selvstændig med familielivet?

Jeg synes, at mit arbejde er så spændende, at jeg har svært ved at begrænse det. Jeg har aldrig haft lyst til at arbejde mere end 37 timer/uge, fordi jeg vægter familielivet højt, men nogle gange bliver jeg ramt af en kæmpe drivkraft og nye idéer og så har jeg svært ved at stoppe igen.

Hvad er de største fordele ved at være selvstændig?

Jeg kan arbejde med lige præcis den lille niche, der betyder noget for mig, og jeg bestemmer hvornår jeg vil arbejde eller tage tre uger til Indien, som vi gjorde i december.

Hvad arbejder du helt præcist med?

Det meste af min tid går med at planlægge, afholde og evaluere workshops for børn og unge. Ofte er jeg tilknyttet et sted i nogle måneder i træk. Mine workshops rummer både en idé-side og en ”hands on”-side, fordi børn lærer bedst ved at have ting i hånden. Derfor udtrykker børn og unge deres idéer fysisk på billeder, skulpturer, skitser osv.

Hvad er dit bedste råd til andre, der gerne vil være selvstændige?

Hvis du har svært ved den økonomiske usikkerhed, så start med at have et deltidsjob ved siden af, så du ved, at der kommer penge ind, lige meget hvordan det går med dit firma.

Min største grund til ikke at starte Den Kreative Afdeling var, at jeg var bange for at det blev en fiasko. Hvad nu hvis jeg ikke kan sælge noget, og jeg bliver nødt til at finde et normalt job igen? Hvad vil folk så tænke om mig?

Gennem en samtale med en ven gik det op for mig, at det også er en fiasko ikke at turde følge sin drøm – måske endda en større fiasko. Så mit råd er at hvis du virkelig brænder for at skabe dit eget, så kast dig ud i det og se det som en læreproces med up’s and down’s.

Ps. Hvis du gerne vil læse flere indlæg om at være selvstændig og mor, er der et her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.