21 ønsker til min fødsel (Kære Jordemoder …)

Ved min første fødsel havde jeg enormt mange planer for, hvordan det skulle være, når jeg fødte. Fx havde jeg en del romantiske forestillinger om levende lys og musik. Og et klart billede af mig, der klyngede mig til et reb og pressede min søn ud på ægte native-woman-manér (hvilket fik mig til at lave rigtig mange ben-øvelser i 3. trimester), ligesom jeg forestillede mig, at jeg både ville nå at spise og se en masse TV-serier.

Ingen af delene skete. 

Jo, jeg spiste en lille smule råkost og drak lidt juice. Men rebet kom aldrig op at hænge, musikken forblev slukket og det samme gjorde lysene. Og TV-serier skænkede jeg altså ikke en tanke. Min fødsel var nemlig rimelig aktiv fra start af – fx var der kun 2-3 minutter mellem veerne – og selvom fødslen tog 12 timer, kedede jeg mig altså ikke på noget tidspunkt, så TV og musik var bare slet ikke relevant for mig.

Alligevel var jeg glad for, at jeg havde lavet en liste med ønsker til min fødsel. For selvom jeg ikke netop kom til at føde i den stilling, jeg havde forestillet mig (jeg fødte i knæleje), så havde ønskelisten fået mig til at tænke over nogle ting. Fx vidste jeg, at jeg gerne ville i vand, og jeg vidste, at jeg ikke ville føde liggende på ryggen, men i en aktiv stilling. Desuden ønskede jeg at bruge laboro-vejrtrækningen, som jeg havde lært til Smertefri Fødsel og generelt undgå smertelindring så vidt muligt. Jeg var selvfølgelig klar over, at meget kunne ændre sig i løbet af fødslen, men bare det at have diskuteret punkterne med min kæreste gav os en fælles forventning til fødslen, og det tror jeg var godt.

Læs også: Min hjemmefødsel – en rolig og positiv oplevelse

Så jeg havde altså stor glæde af min ønskeliste til jordemoderen (selvom jeg faktisk tror, at vi glemte at vise hende den). Og det er også grunden til, at jeg i dag har lavet ønskelisten til min anden fødsel.

Jeg var nemlig ved jordemoder i dag (hvor jeg er i 29. uge), og på en eller anden måde gjorde det alt det her føde-halløj totalt meget mere virkeligt (ikke mindst fordi hun gættede på, hvordan baby vendte, og nu forestiller jeg mig bare hele tiden, at det er hans små fingre og fødder, jeg kan mærke). Så jeg har altså forfattet en ønskeliste, og selv hvis fødslen ender et helt andet sted, så tror jeg alligevel, at det er godt givet ud.

21 ønsker til min fødsel

Det vigtigste for mig er selvfølgelig først og fremmest min og babys sikkerhed, og her stoler jeg på lægens/jordemoderens vurdering. Men så længe alt forløber normalt, har jeg følgende ønsker til fødslen:

 1. Jeg vil gerne føde vaginalt og så naturligt som muligt, dvs. uden smertelindring og uden ve-stimulerende midler.
 2. Jeg vil gerne føde derhjemme
 3. Hvis jeg ikke kan føde hjemme, vil jeg gerne føde i så rolige og mørke omgivelser som muligt og med så få mennesker på stuen som muligt
 4. Jeg ønsker kun de nødvendige tjek undervejs, og har ikke brug for en redegørelse af, hvor mange cm. jeg er åben hver time fx
 5. Jeg har heller ikke behov for at tage tid på veerne (faktisk fik vi aldrig den der ve-app til at virke sidst) med mindre det er nødvendigt af særlige grunde
 6. Jeg vil gerne trække vejret med laboro-vejrtrækning (Smertefri Fødsel-metoden) og have fokus på at slappe af i kæbe, skulder og hænder gennem hele fødslen.
 7. Jeg vil gerne bruge vand/badekar som smertelindring i åbningsfasen
 8. Hvis det er muligt, vil jeg også gerne føde i vand
 9. Hvis muligt, vil jeg gerne undgå lavament
 10. Jeg ønsker at føde i en aktiv stilling – på hug eller i knæleje fx – jeg vil helst ikke ligge på ryggen
 11. Jeg vil gerne selv tage i mod barnet, hvis det er muligt
 12. Jeg vil gerne have barnet op til mig straks efter fødslen og ligge hud mod hud, så måling og vejning af baby udskydes.
 13. Jeg ønsker først at navlestrengen bliver klippet, når pulsen er stoppet
 14. Jeg ønsker kun sprøjten med syntocinon efter fødslen, hvis jordemoderen mener, det er nødvendigt.
 15. Jeg vil gerne have hjælp til, hvornår jeg skal hhv. gispe og presse i pressefasen.
 16. Jeg ønsker ikke at snakke under veerne – spørg mig om ting mellem veerne
 17. Jeg ønsker muligvis massage af lænden under veerne
 18. Jeg vil gerne have hjælp til at bevæge mig rundt under fødslen, afprøve hug-stilling mv. hvis fødslen trækker ud
 19. Jeg ønsker varme og kolde klude samt varmepude som smertelindring
 20. Der må gerne tages billeder/film med vores eget kamera, men jeg ønsker ikke at skulle forholde mig til dem undervejs i fødslen, og jeg vil ikke have kameraet tæt på under veer
 21. Jeg ønsker hjælp til at lægge babyen til amning, da det var svært første gang. Det er et stort ønske for mig at amme.

Jeg er selvfølgelig godt klar over, at alle fødsler er forskellige (faktisk tror jeg måske kun, at jeg er klar over det i teorien. Hver gang jeg tænker på min kommende fødsel, forestiller jeg mig mig selv sidde i vores  gamle sidde-badekar og lave laboro-vejrtrækning ligesom sidst. Hvilket på ingen måde er realistisk, da vi er ved at flytte. Men altså … i det mindste er det et godt minde!), men jeg tror alligevel på, at det at have forholdt mig til alle ovenstående punkter øger sandsynligheden for at det faktisk bliver sådan. Der er i hvert fald en masse kloge mennesker, der siger, at man kan visualisere sig til de oplevelser, man gerne vil have. Så måske kan man også liste sig ind på dem på denne her måde?

Havde du lavet en ønskeliste til din fødsel? Og blev det, som du havde forestillet dig? 

Ps. Min fødsel endte med at gå så hurtigt, at jeg glemte at vise jordemoderen denne ønskeliste. Du kan læse min fødselsberetning her og min kærestes fortælling om samme fødsel her.

Foto: Lea Løvberg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.