Foto: Jørgen Brieghel-Müller, AP
Kender du det, at du har en opgave, som du skal aflevere til en bestemt deadline. Du kommer først i gang få dage inden deadline og må sidde vågen om natten for at blive færdig. Du er totalt optaget af emnet og skriver på livet løs – du er i flow, og det er skønt.
Men du er også stresset, for opgaven skal afleveres om to dage og tænk, hvis din computer/printer/hjerne bryder sammen i sidste øjeblik?
Hvad nu, hvis du kunne opleve den fantastiske følelse af at være i flow og arbejde dybt koncentreret – uden at du altid var i sidste øjeblik?
Det kan du heldigvis godt. Og metoden kommer her: Arbejd i 20 minutters-moduler hver eneste dag.
Læs også: Sådan finder du din passion (og hvordan jeg faktisk kom til at leve af min passion på 3 år)
20 minutter er den perfekte tid til at komme i flow

Det er i virkeligheden super simpelt: Du sætter dit ur på 20 minutter og kaster dig over det, du gerne vil arbejde på. Når de 20 minutter er gået, slutter du.
Det kan være en bog, du gerne vil skrive et kapitel af, et indlæg til bloggen, der længe har drillet. Noget musik, du gerne vil øve dig på at spille, men ikke rigtigt kan tage dig sammen til eller et nyt mønster, du gerne vil designe. Ja, det kan sågar være havearbejde eller træning!
Pointen er, at du beslutter dig for en opgave eller aktivitet, der i princippet både kan være arbejds- og hobbyrelateret, og så går du i gang med at arbejde på den. Hvis det fx er en tekst, du skal skrive, så skriver du uden at stoppe med hurtigskrivning – og uden at rette dig selv undervejs. Det kan du altid gøre bagefter! Det er dét at arbejde uafbrudt, der hjælper dig til at komme i flow.
De første minutter kan det være virkelig hårdt. Det kan være, at du føler, det du laver er dårligt, eller at du aldrig bliver færdig – at opgaven er for stor. Så må du tvinge dig selv til at fortsætte, indtil de 20 minutter er gået, og sandsynligvis vil du, måske efter at have øvet dig et par gange, opleve at det falder dig nemmere og nemmere at fortsætte.
Ja, til sidst bliver din hjerne måske indstillet på, at 20 minutter er den perfekte tid at arbejde i, og du lærer fornemmelsen af flow at kende, så du hurtigere og hurtigere kan komme i flow! Nu ved din hjerne jo, at belønningen (oplevelsen af flow) venter lige om hjørnet, hvis du bare fortsætter med at arbejde.
Husk at holde pauser
Når tiden er gået, ringer uret, og så stopper du og holder en pause. Også selvom du er godt i gang (der findes også en variant, hvor du bruger de 20 minutter til at få hul på opgaven og komme i flow, og så bare arbejder videre, når uret ringer, men det er ikke det dette indlæg handler om).
Din pause kan bestå af at brygge en kop te, gå en tur med hunden, tømme opvaskemaskinen eller lave nogle enkle træningsaktiviteter. Det er dog bedst at bruge pausen på noget aktivt, hvis din opgave har været stillesiddende – det er også sundest for kroppen. Så Facebook er sjældent en god ide her:-)
Efter pausen (der ikke behøver at være på mere end 10 minutter) går du tilbage til dit arbejde og sætter uret på 20 minutter igen. Dette kan du fortsætte med fx tre gange, og så vil det som regel være tid til en længere pause – måske en frokostpause.
20 minutter om dagen kan blive til en hel bog!
Måske har du ikke særlig meget tid – 20 minutter er måske den eneste tid, du kan finde, inden du skal hente børn eller på arbejde. Men hvis du arbejder på en konkret opgave 20 minutter hver eneste morgen inden du skal på arbejde eller inden du skal sove, vil du hurtigt få en stor mængde tekst eller viden ud af det. Ja, man kan faktisk skrive en bog eller drive en blog på den måde!
20 minutter i flow kan faktisk generere mere tekst og give tydeligere resultater, end 2 timer, hvor du er ukoncentreret og hele tiden laver overspringshandlinger!
Læs også: 3 ting effektive mennesker har til fælles
Er du nysgerrig efter at læse mere om at arbejde i 20 minutters-moduler?

Slug frøen af Brian Tracy er en fantastisk bog om time management og effektivitet, som jeg virkelig har lært meget af. Jeg har læst den igen og igen, og den kan faktisk bruges uanset hvad din passion er, og hvad du drømmer om at få mere tid til.
Jeg har skrevet et indlæg om, hvordan man undgår skriveblokering på min forfatterblog og et andet indlæg om hurtigskrivning på min gamle dansklærer-blog om fiktionsskrivning i folkeskolen her. Og så har jeg også skrevet et indlæg om, hvordan man finder ind til sin kreativitet ved at skrive med flow på min føromtalte forfatterblog.
Erik Back har skrevet et inspirerende indlæg om at bruge freewriting til at komme i gang med at skrive – det er også en form for hurtigskrivning. Der er i øvrigt også mange tips til bloggere på hans blog.
Skriveskolen Hemingway har et kursus, der handler om at skrive en bog på en uge. Der er alle skriveøvelserne bygget op, så man skriver i 20 minutter ad gangen. Jeg har været på kursus 5-6 gange med forskellige bogprojekter.
Jeg googlede i øvrigt for sjov flow + 20 minutter for at se, hvad der kom frem. Og det viste sig, at der findes et hav af yoga-videoer, der tager netop 20 minutter. Måske er det fordi, at yogalærerne også har opdaget, at 20 minutter er en helt perfekt tid til at komme ind i den skønne følelse af flow?
Hvordan kommer du i flow, og har du prøvet at arbejde i 20 minutters-moduler?
Tak fordi du deler alle dine skønne tips. Det lyder som en helt fantastisk metode, og jeg vil klart benytte mig af den i hverdagen når jeg skal arbejde. Jeg arbejder altid når børnene sover, og så kan jeg godt blive grebet af de der overspringshandlinger du snakker om, fordi det netop er i min “middagspause” fra børnene at jeg skal arbejde (faktisk er den her kommentar resultatet af en overspringshandling). Derfor tror jeg klart jeg kan bruge denne metode. Jeg gør det faktisk lidt allerede. Når jeg har puttet min datter til den første lur sætter jeg uret på 15 min (måske jeg skulle udvide til 20) og så rydder jeg alt det op jeg kan på den tid. Man kan virkelig nå meget på 15 min :O Jeg tror jeg vil prøve metoden af på mine arbejdsopgaver også. TAK
Det er da fuldstændig genialt at du bruger metoden på oprydning. Så falder man ikke i fælden med lige at læse i et blad, man egentlig var ved at rydde op osv.! Og ja, middagspausen, når børnene sover, kan det være utroligt vigtigt, hvordan man udnytter, hvis man gerne vil nå noget. Ellers løber tiden så nemt fra én. God arbejdslyst:-)