flyv med små børn

Flyv med små børn: Det bedste legetøj til flyveturen

Hvilket legetøj skal du pakke i håndbagagen, når du skal flyve med små børn?

De fleste små børn synes, det er sjovt at skulle flyve i en rigtig flyvemaskine. Men når den første begejstring har lagt sig og man træt og udmattet er kommet i gennem bagageindlevering, sikkerhedstjek og er oppe i luften, så melder kedsomheden sig alligevel som regel på et tidspunkt.

For de fleste flyveture sydpå tager jo gerne 3-4 timer, og sommetider skal man endnu længere væk!

Sidste år fløj vi med vores etårige til Skotland. Dette forår har vi fløjet til både Norge (kort tur!) og Mallorca (middellang tur), og nedenfor har jeg samlet mine bedste tips til at flyve med små børn. Min søn var 2 år, da vi rejste, og på den ene rejse var min svigerindes små børn på 7 mdr. og næsten 3 også med.

Flyv med små børn – 3 tips til dig!

 1. Planlæg turen gennem lufthavnen, så den bliver lettest muligt. Undgå at stresse! Tag afsted i god tid. Hvis du har planlagt mad, transport og bagage og ved, at du kommer i god tid, er det en rigtig god start.Eftersom små børn er mega uforudsigelige, er det vigtigt at have tænkt på det meste. Tag fx en banan/bolle/smoothie med til at “bestikke” barnet med, mens i venter i køen til sikkerhedstjekket. Husk en pusletaske og noget legetøj (det med legetøjet vender jeg tilbage til). Og tænkt over, om dit barn selv kan gå (ofte går man langt i lufthavnen), skal køre i en klapvogn (jeres eller lufthavnens?) eller bæres i vikle/bæresele.Selv har vi haft rigtig stor glæde af bæreselen i lufthavnen. Vi har både en Ergobaby og en Manduca (og forskellige vikler), og de er virkelig guld værd, når man vader rundt med store kufferter, fordi man så har hænderne fri.
  Vi brugte den både, da vores søn var et år og to år. Han kan stadig falde i søvn, når min kæreste bærer ham i bæreselen. Desværre skal man ofte have dem af i sikkerhedstjekket, hvilket er lidt ærgerligt, hvis barnet sover.Tænk over, om I overhovedet har brug for en klapvogn på rejsen? Det er ekstra bagage, som skal tjekkes ind og ud og dermed ofte en ekstra kø. Vi havde hverken klapvogn med til Skotland eller Norge. Men hvis I har brug for den, er det selvfølgelig tiden værd. Og lad være med at pakke overvægt, for så skal I måske også i endnu en kø!
 2. Pak en rigtig god legetaske til flyveturen. Når den første begejstring har lagt sig, er det vigtigt at have noget godt legetøj i tasken. Der er jo rigtig meget forskel på børn, men vi har haft mest held med følgende:iPad: Jeg ved godt, at mange ikke vil have, at deres børn ser på en skærm, men på flyveturen er en iPad altså virkelig god. Hjemmefra sørgede vi for at have lagt nogle gode spil ind på den. Ungen er helt vildt glad for alt med sange, så han brugte rigtig lang tid på at sidde og se på (og deltage i) Fagtesangene. Derudover er han glad for forskellige puslespils-apps og én, der hedder Farvemonster, hvor man lærer farverne.

  Fingerdukker: Helt klart den største succes på hele rejsen. Jeg havde købt et sæt med seks fingerdukker og gemt til rejsen. Ungen fik dem, da han begyndte at kede sig. I starten vidste han jo ikke helt, hvad det var, men da vi sammen begyndte at lege med dem, var de rigtig sjove. De kom også med på de fleste restaurant-besøg i løbet af ferien, og han er stadig glad for dem efter vi kom hjem.Nye bøger: Jeg lånte en stak nye bøger, som vi læste flere gange i flyet. Jeg laver altid dialogisk læsning med nye bøger (i stedet for at læse teksten, taler jeg ud fra billeder), og så kan en bog virkelig holde længe. På turen til Mallorca var de små Troldeliv-bøger samt et par Kaj-bøger en rigtig stor succes. Jeg anbefaler nogle gode, moderne børnebøger i dette indlæg.

  Sangkort: Da Ungen elsker alt med sang, brugte vi også en del tid på at synge os i gennem en lille taske med 30 sangkort. Faren syntes vidst det var lidt mærkeligt, at vi sad og sang i flyet, men ærlig talt tror jeg da hellere, at folk vil høre på, at vi synger, end at Ungen keder sig og bliver utidig!

  En gave: På udturen havde jeg købt Fingerdukkerne og på hjemturen havde jeg købt en lille dinosaur og en (spansk) billedbog med dinoer, så der var noget nyt og spændende. Begge dele var et hit!

 3. Husk snacks. Hvis du stadig ammer, kan du amme undervejs – der er nogen, der siger, det kan udligne trykket i ørerne. Og måske kan dit barn så tage sig en lur, og så går turen jo hurtigt!Ellers er snacks, som vi har været glade for: Smoothies, figenstænger, bananer og boller, fordi de er lette at spise uden at svine alt for meget. Og det kan også nærmest være underholdning for Ungen at få en snack.Hvis du gerne vil give fx en smoothie for at udligne trykket i ørerne på vej op, så husk at det seriøst tager lang tid for flyet at komme i gang, hen ad landingsbanen osv. Vi fik brugt vores smoothie op, inden flyet overhoevdet lettede på begge udture, fordi vi gav den alt for tidligt!

Jeg håber, at mine erfaringer kan hjælpe jer til en rolig og god flyvetur. Faktisk synes jeg ikke at flyveturene på 1-4 timer har været noget problem, mens vi var i luften.

Men turen gennem Kastrup Lufthavn har været meget hård, især fordi jeg ved de to seneste flyvninger har været gravid i hhv. 6. og 8. måned, og derfor fik plukveer af at gå så meget rundt. Og fordi Ungen hele tiden ville løbe i den modsatte retning af, hvad der var meningen for at se på det ene og det andet …

Derfor er mit allerbedste råd faktisk at sætte barnet i en vikle/bæresele, sådan at I begge har hænderne fri. Bæreselen er også guld værd på rejsemålet, især hvis I skal ud at se ting eller vandre steder, hvor en klapvogn ikke kan bruges.

Og så er der vidst bare tilbage at ønske jer god rejse! Og hvis du mangler et bare gode  idéer til, hvor I kan rejse hen i barslen, kan du måske finde inspiration i mit indlæg med 3 anderledes rejser i barslen!

Hvad er dine bedste tips til at flyve med små børn? Og hvilket legetøj har du haft størst succes med på flyveturen? 

6 thoughts on “Flyv med små børn: Det bedste legetøj til flyveturen”

  1. Hej Katrine. Tak for din besked! Faktisk brugte vi ikke iPaden før omkring 11 mdr, men der var det store hit film med dyr, der sagde dyrelyde. Der var nogle film på YouTube, der hed Greatvideosforkids med køer blandt andet, som han var helt vild med:-) Måske kan I bruge den? Og tak for dit link, der er også gode idéer i:-) Mh Camilla

   1. Tak for tippet 🙂 Jeg er også meget i tvivl, om det er for tidligt at introducere ham for den, men jeg tænker, at den er god at have med i baghånden, hvis han bliver for urolig på turen. Det er jo trods alt en lang flyvetur, vi skal ud på.

    1. Hej Katrine. Tak for din kommentar. Jeg ville helt klart introducere iPad på (eller inden) flyveturen, men det er jo smag og behag! Især når det er sådan en lang tur. Og hvis du bare sidder sammen med ham, så kan I jo tale rigtig meget om det. Der findes mange apps, der egentlig bare viser dyr, der siger lyde og sådan fx. Dem kan man snakke ud fra ligesom man kan ud fra en bog. Kh Camilla

 1. Det er ikke direkte relateret til at flyve med små børn, men jeg oplever, at mange ikke er klar over, at man gerne selv må have mad med. Det må man jo gerne. Det kan spare en del penge igennem sådan en lufthavn.

  1. Hej Irene. Tak for din kommentar. Det har du jo virkelig ret i! Jeg tænkte heller ikke over det første gang, men sidst havde vi både bananer og figenstænger og alt muligt mad-agtigt med:-) Kh Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.