drengefarver og pigefarver

Tendens: Oprør mod opdeling i drengefarver og pigefarver?

Der er noget, jeg har gået og tænkt over næsten lige siden jeg blev mor. Og nu vil jeg altså dele det med jer.

Det er det her med drengefarver og pigefarver. Altså ikke kun rød og blå, men også lyserød og lyseblå. Og grøn og lilla.

Og faktisk heller ikke kun farver, men også print. Altså hjerter og stjerner over for biler og fly. Kaniner og heste over for tigere og ulve.

I kan nok godt selv gætte, om jeg beskriver drengeafdelingen eller pigeafdelingen i din lokale tøjbutik, ik’?

Bemærk at jeg virkelig ikke ønsker at træde nogen over tæerne – indlægget er ment som min egen undren over emnet. Du har selvfølgelig lov til at være uenig.

Folk skal selvfølgelig give deres børn det tøj på, som de har lyst til. 

Alligevel kan jeg bare ikke lade være med at undre mig. Altså hvorfor er der en idé om, at piger hellere vil have tøj med kaniner på og drenge hellere vil have løver? Min dreng på 3 ELSKER kaniner.

Og hvem har egentlig bestemt, at lilla og lyserød og rød (okay, rød ikke helt så meget mere faktisk) er forbeholdt pigerne? (Spørgsmålet er retorisk, men hvis du har et link, der besvarer det, så smid det gerne i et kommentarfelt. Jeg er også nysgerrig!)

Er bordeaux kun for piger? 

Jeg købte engang to par sokker i en børnetøjsbutik. Det var tykke, lækre uldsokker og det ene par var bordeaux, mens det andet var gråt. Jeg syntes nemlig det var kedeligt at købe to ens.

Ekspedienten så, at jeg havde en dreng med, og spurgte straks, om det mørkerøde/bordeaux par var en gave.

Det var sikkert venligt ment. Men er det ikke lidt overdrevet, at vi tolker så meget ind i en farve?

Og det er bestemt ikke den eneste gang, jeg har oplevet det.

Mine drenge har også lyserødt tøj

Når jeg selv køber tøj, er det som regel i neutrale farver. Sort, grå og brun.

Men jeg har også med stor glæde arvet og købt tøj brugt – i alle farver. Min baby har lyserødt tøj, og han er altså seriøst ligeglad. Min store dreng på 3 har mest tøj i klassiske drengefarver – for det er mest det, vi har arvet til ham.

Men jeg købte også tre brugte pyjamasser til min dreng på 3 for nyligt. En sort/hvid-stribet, en mørkeblå og en, der var lilla med hvide og lyserøde kaniner (og en lille sløjfe foran). Gæt hvilken én, han villle have på først?

Ja, kaninpyjamassen har været nr. 2 yndlings-pyjamas kun overgået af én med dinoer. Fordi han elsker dinoer mest og dyr/kaniner sekundært. Striber og ensfarvet er vist bare kedeligt. Og så er det da underordnet om kaninerne er lyserøde!

Han har også selv valgt to par sokker med Minnie Mouse og Frozen nede i Fakta. Og hvis han kunne vælge mellem en bluse med en kanin og en bil er jeg 100% sikker på, han ville vælge kaninen. Igen fordi han elsker dyr.

Og det giver jeg ham lov til!

Det er i således kke mine unger, der (endnu) har en holdning til drenge og pigefarver. Men jeg er godt klar over, at  nu hvor den store er startet i børnehave, kan det være, at de andre børn har. Og at det smitter af. Og det er vel også helt naturligt – men måske lidt ærgerligt?

Oprør mod pige- og drengefarver?

Jeg synes efterhånden, at flere jeg taler med er enige i ovenstående. Måske vil jeg endda gå så langt som til at mene, at der er en tendens på vej, hvor forældre gør oprør mod de klassiske opdelinger i drenge- og pigefarver ved fx at give deres drenge lyserødt tøj på eller deres piger en blå barnevogn.

Og jeg ønsker selvfølgelig ikke, at min dreng skal blive drillet, hvis han har Frozen sokker eller lyserødt tøj på. Men det afholder mig altså ikke fra at give ham det på, hvis han gerne vil. For hvordan skal han ellers lære at stole på, at hans egne interesser og tanker om pænt tøj er ok?

Hvordan opdrager man børn til at synes, at alle farver er ok? 

Jeg håber, at jeg kan opdrage ham til at tro på, at han selv kan vælge, hvordan han vil klæde sig. At hvis han synes kaniner er søde eller Frozen er sej, så må han også gerne have det tøj på. Og at lyserød og lilla og rød også er seje farver. Og at det skal traditioner eller mode eller køn ikke bestemme for ham.

Men jeg ved faktisk ikke, hvordan man opdrager ham til det. For alle tøjbutikker er jo farveopdelte, det er en meget indgroet del af vores kultur, og der går nok ikke lang tid, før han opdager, hvad der er “rigtigt” til drenge og piger. Og hvad så?

Jeg håber, at jeg så stadig kan støtte ham i at det er ok, hvis han alligevel gerne vil have noget tøj med et “pigemotiv” eller en pigefarve på. Selvom nogen fra børnehaven siger, det ikke er sejt. Men hvordan?

Hvad tænker I? Giver I jeres børn lov til at have pigefarver på, hvis de er drenge og omvendt?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.