Selvstændig og mor

Selvstændig og mor #1 – ”Ved at være selvstændig, kunne jeg selv tilrettelægge min arbejdsdag, så den passede til baby.”

”Spring ud i det. Bare også husk at være forældre. Tiden kommer aldrig tilbage, men det kan sagtens kombineres.”

Vivi H. Nielsen Mathiasen er 43 år, selvstændig og mor. Hun er gift med Ole Mathiasen. Hun er mor til Josefine på næsten 17 og Kristoffer på 2½. Ud over at være indehaver af Hedensted Events og redaktør på Dit Hedensted, så har hun også startet en forening op, Antimobberne, som vil bekæmpe mobning.

Ved siden af dette er hun desuden medlem af Udviklingsrådet i Hedensted. Når tiden er til det så blogger hun lidt på mingodehistorie.dk og barsler også lidt med at starte et selvudgiverforlag – og har et par projekter i støbeskeen der.

Vivi har været så sød at fortælle om, hvordan og hvorfor hun valgte at starte op som selvstændig netop mens hendes datter var teenager og hun prøvede at blive gravid. Læs med her, hvis du selv går med samme tanker!

Hvordan fandt du din passion – og hvornår valgte du at blive selvstændig? 

Lige siden min mor læste højt for mig første gang, vidste jeg, at jeg ville være forfatter. Gennem folkeskolen skrev jeg ekstra stile for at få min dansklærer til at komme med feedback. Jeg har altid skrevet til skuffen. Efter en graviditet med dårlig ryg til følge kom jeg i arbejdsprøvning på den lokale ugeavis som journalist, hvor jeg gjorde det så godt, at jeg siden blev fastansat, og min redaktør hjalp mig med at blive optaget i Dansk Journalistforbund, så jeg i dag har pressekort. Så min passion har altid været der. Nu kan jeg bare leve af den.

Hvordan startede du op som selvstændig?

Jeg startede op som selvstændig den 1. marts 2014, hvor jeg tilbød en blandet landhandel af alle mine kompetencer. På det tidspunkt havde jeg været sygemeldt og arbejdsløs i en årrække, og da jeg havde fundet min kommende mand, og vi stod for at skulle giftes, så ville kontanthjælpen forsvinde. Jeg havde været så heldig at få en praktikplads som kommunikationsmedarbejder, og de opfordrede mig til at starte op for mig selv, da de ikke kunne tilbyde fastarbejde, men gerne ville købe ydelser fra mig. Så da jeg havde talt det igennem med min daværende kæreste, så tog jeg beslutningen. Ved at være selvstændig havde jeg mulighed for at tjene penge fremfor ikke at få nogen, da jeg ville miste kontanthjælpen, når vi blev gift. Så arbejdspladsen hjalp mig med netværk, og så startede jeg bare op.

Hvad gør du for at få livet som selvstændig og mor til at passe sammen?

Jeg havde en datter fra et tidligere forhold, og min mand og jeg ville gerne have et barn sammen. Den overvejelse var også med i beslutningen om at starte op som selvstændig. Vi mente, at det ville være nemmere med en baby, når jeg var selvstændig, fremfor hvis jeg havde et fuldtidsarbejde. I forvejen skulle det arbejde først findes, og det ville ikke være fair over for en arbejdsgiver at skulle meddele, at jeg skulle have barsel næsten med det samme, jeg var startet.

Vores søn kom til verden i december 2014, og han fik kolik, mens han samtidig blev meget ramt af sygdom. Så jeg skiftede mellem fuldstidsbarsel og deltidsbarsel, indtil han startede i dagpleje, da han var næsten otte måneder. Det fungerede for os, da jeg kunne arbejde, når han sov om dagen eller om aftenen. Min mand tog også tit over i weekenden, hvis jeg havde arbejde, der skulle laves. Ved at være selvstændig kunne jeg jo selv tilrettelægge min arbejdsdag, så den passede til baby.

Det er skønt at være selvstændig, fordi jeg netop selv kan bestemme, så hvis et barn er sygt, kan jeg passe det, uden at skulle ringe til en sur chef, og samtidig kan jeg arbejde, når min mand er hjemme fra arbejde og kan tage over eller om aftenen, når familien sover. Men dagen kan også tilrettelægges efter, om der er arrangement i institution eller der er brug for mig som mor.

Jeg lægger stor vægt på også at være mor, så fra om eftermiddagen, når min søn bliver hentet i dagplejen, til om aftenen, når familien sover, så er jeg mor. Og så kan jeg arbejde igen, hvis der er behov for det. Har jeg arrangementer, så deltager min familie også gerne eller hjælper til, så det er super skønt.

Hvad er dit bedste råd til andre mødre, der gerne vil starte op som selvstændige?

Spring ud i det. Bare også husk at være forældre. Tiden kommer aldrig tilbage, men det kan sagtens kombineres.

Læs også: 3 veje til at udleve din passion (og få mere frihed i hverdagen)

Hvad laver du som selvstændig?

Da jeg havde været selvstændig i næsten to år, sadlede jeg om og startede Hedensted Events op, efter at have tilbudt en blandet landhandel af alle mine kompetencer. Jeg laver events for andre, som jeg bliver booket til, men jeg finder også på events selv, som jeg selv står for at udføre. Her står jeg selv for markedsføringen og skriver selv pressemeddelelserne.

Jeg skriver også E-bøger for ”Gør det selv” folket og kombinerer dem med events. Ydermere har jeg drevet en eventkalender, hvor alle kunne få lagt deres event ind, og mod betaling kunne der skrives et længere nyhedsindlæg. Men jeg brugte for meget tid på kalenderen uden at tjene penge, så i marts 2017 indgik jeg et samarbejde med byportalerne.dk og blev redaktør på Dit Hedensted. Nu kan jeg tilbyde borgerne i Hedensted en super lækker eventkalender og samtidig er det Hedensteds nye byportal, så alt er samlet på et sted. Det er rigtig spændende at være redaktør for en byportal og nyhedsside, hvor jeg igen kan få lov at være paparazzi og skrive nyheder samt sælge partnerskaber til virksomheder.

Hedensted Events har også fået sit eget billetsystem, hvor det er gratis for alle at oprette sin begivenhed og sælge sine billetter fra. Det er hurtigt og nemt, og man slipper for at skulle bøvle med forskellige betalingsmuligheder.

 

Er du også selvstændig og mor?

Jeg håber, at Vivis historie har inspireret dig. Hvis du selv er startet op som selvstændig, kunstner eller lignende, mens du har børn, må du gerne skrive til mig, for engang i mellem har jeg også interviews (ligesom dette) her på Fabelmor.

Og hvis du bare har et godt råd til at starte op som selvstændig, når man samtidig er mor, så er du velkommen til at skrive en kommentar!

Læs også: Sådan finder du din passion (og hvordan jeg faktisk kom til at leve af min passion på 3 år)
Foto: Thomas Svinth Johansen

12 thoughts on “Selvstændig og mor #1 – ”Ved at være selvstændig, kunne jeg selv tilrettelægge min arbejdsdag, så den passede til baby.””

 1. Ej et dejligt indlæg, det er ret inspirerende! Synes det er fedt, du har fundet en person, man ikke har hørt om før, men alligevel har en inspirerende historie; både for selvstændige og for mødre! 😀
  Jeg har bare et enkelt forslag; Tror du vil kunne have fordel ved, at lave noget mere linjeafstand i din brødtekst. Det er noget jeg også selv har måttet gøre om en del på min egen blog (jeg er fan af lille skrift og tætte linjeafstande), men når man har en del indhold i hvert indlæg, gør det det lidt mere læsevenligt og overskueligt, at have lidt afstand mellem linjerne.
  Et sidste forslag er, at jeg så du ledte efter selvstændige mødre, men hvorfor ikke finde en selvstændig (single) far. Din blog henvender sig jo primært til selvstændige kvinder, så tror da ikke der er nogen der vil have noget imod, at få et internetcrush på en selvstændig far 😀

  1. Hej Camilla. Tak for din kommentar – og dine forslag. Jeg ved faktisk slet ikke, hvordan man laver mere linjeafstand i brødteksten, men jeg vil sætte det på min to do liste at undersøge det!
   En selvstændig singlefar er bestemt velkommen i serien, der er bare ikke nogen, der har meldt sig endnu:-) Og han behøver heller ikke være single – en far er også bare velkommen:-)
   Mh Camilla

 2. Ej hvor er det bare skøn læsning! Jeg synes det er så inspirerende at høre historier som denne da min mand drømmer om at blive selvstændig men har sat drømmen til side fordi vi har små børn – det behøver han jo så ikke nødvendigvis alligevel! :’)

  1. Kære Michelle.
   Din mand skal bare huske, at det er op ad bakke og det tager tid. Det kommer også an på, hvad han gerne vil være selvstændig som.
   Hvis han gerne vil være skorstensfejer, så kan han jo ikke lige arbejde mellem klokken 24 og 2 om natten, hvis det er det, der er tid til.
   A-kassen for selvstændige er også lidt en selvmodsigelse… Jeg betaler hver eneste måned, men som reglerne er, får jeg ikke en krone, hvis jeg ikke har nogle indtægter, medmindre jeg nedlægger firmaet… Og dermed afskærer mig selv fra at tjene flere penge…

   Hvis det derimod er noget han brænder for at gøre, og eventuelt noget han kan gøre på deltid, så er det jo en super ide nu!

   Hvis det er fuld tid, så gælder det i hvert fald om at overveje, om jeres økonomi kan holde til det.

   For et par måneder siden oprettede min kæreste sit eget forlag. Men det er noget han gør sideløbende med sit godt betalte fuldtidsarbejde, og han arbejder indimellem inde i stuen, med Paw Patrol drønende i fjernsynet og legetøjet ud over hele gulvet og når vores søn har lyst, så går han hen og flår i SAJAR (Faar) og vil have ham ned at ligge på gulvet, så knægten kan hoppe rundt på ham…
   Jeg er selvstændig og har været det siden 2011. Jeg ammer stadigvæk vores søn på to år og tre måneder og lige nu sidder jeg ved computeren klokken halv et om natten, fordi jeg har fået en betalingsopgave, der haster. Så det er også et spørgsmål om, hvad der kan lade sig gøre i familien. Det kræver lidt planlægning, noget gå på mod og en lyst til at komme derudaf, det kan godt lade sig gøre, men jeg vil foreslå at I lige får snakket mulighederne igennem, inden dagjobbet bliver opsagt 🙂
   Med venlig hilsen
   Lea

   1. Hej Lea. Tak for din kommentar og de gode råd. Det er helt klart rigtigt, at det kommer an på hvilken type af selvstændig, man drømmer om at blive! Og at det er vigtigt at snakke i gennem i familien, hvilke kompromisser, man evt. kan indgå. Eller måske starte op på deltid i starten – og stadig beholde sit job. Mh Camilla

  2. Hej Michelle. Tak for din kommentar! Det starter jo i hvert fald med en drøm – men det er selvfølgelig også vigtigt at være realistisk. Man kan jo sagtens starte lidt op mens man har et arbejde (afhængigt af, hvad det er man drømmer om at lave) – fx få sat en hjemmeside op, få fat i de første kunder osv. Men nej, børn er ikke nødvendigvis en stopklods for ens drømme – selvom man virkelig bruger meget tid på børnene;-) Mh Camilla

 3. Inspirerende læsning.

  Jeg er også selvstændig mor (ja – min mand er også selvstændig far for at det ikke skal være løgn). Jeg vil også sige til de, der drømmer om det: Spring ud i det. Men forvent det tager længere tid end normalt. Forvent at arbejde selv når du har influenza. Forvent at du ikke får set alle afsnit af de nye serier på Netflix. Det kræver at man ofrer sig – særligt i starten.

  1. Hej Anne. Tak for din kommentar. Hvad er du selvstændig som? Ja, jeg er helt enig – som selvstændig kan man ikke altid bare lige melde sig syg – slet ikke når man også har børn! Mh Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.