3 veje til at udleve din passion

3 veje til at udleve din passion (og få mere frihed i hverdagen)

Drømmer du om at udleve din passion og få mere frihed? Om ikke at være bundet af 9-16 arbejde, kunne hente ungerne tidligt  eller at arbejde hvor som helst – når som helst? Så er disse 3 veje til at udleve din passion måske noget for dig.

Du får nemlig her den handlekraftige vej til at udleve din passion, den reflekterede vej til at udleve din passion og den målrettede vej til at udleve din passion. Mon ikke, der er én af dem, der passer på dig?

Sådan udlevede jeg selv min passion

Jeg begyndte at skrive som 9årig, jeg fik antaget min første novelle som 14årig og meldte mig til mit første skrivekursus som 16årig.  I 2009, da jeg var 22 år, debuterede jeg som romanforfatter og sprang ud som fuldtidsforfatter i 2012. Jeg lever af at skrive (mest til børn – men også til ugebladene), og indtil jeg fik min søn, kunne jeg arbejde hvor som helst når som helst.

Læserne og mine forlag er ligeglade med, om bogen er skrevet i Danmark eller på Island, og om jeg har sat det sidste punktum kl. 7 om morgenen eller 23 om aftenen. Så længe jeg leverer!

Her til aften sidder jeg på Mallorca og arbejder (og blogger – men det er bare en hobby), og selvom nettet er noget ustabilt, så kan jeg altså skrive de samme ord herfra, som hjemmefra. Hvilken frihed, ikke sandt?

Min historie passer nok mest til den handlekraftige vej til at udleve sin passion – men jeg elsker også den målrettede vej. Den reflekterede har jeg ikke selv dyrket så meget endnu.

Læs også: Sådan finder du din passion (og hvordan jeg kom til at leve af min passion på 3 år)

Der findes ingen let vej til at udleve sin passion

Selvom jeg her opstiller 3 veje til at udleve din passion, vil jeg gerne understrege, at der hverken findes en let eller sikker vej til at udleve sin passion. Det handler om held, timing, overskud, engagement og netværk. Men først og fremmest handler det om at gå i gang. Og derfor synes jeg at dette indlæg alligevel har sin ret.

Der findes masser af jobs, der har samme frie arbejdsbetingelser som forfatterlivet. Musikere, skuespillere, bloggere, iværksættere, selvstændige, fotografer – listen af jobs, hvor det er muligt at planlægge sin egen arbejdstid er ret lang. Der er dog to ting, der er ret vigtige at huske, når man overvejer selv at udleve sin passion: 1. Du skal (stadig) have mad på bordet. 2. De færreste jobs er helt så lette – eller frie! – som de lyder. Nok heller ikke dit drømmejob!

Men uden at gå ned i alt det slid, der er forbundet med rent faktisk at nå op på en indtjening, så man kan forsørge sin familie (eller i hvert fald spæde nok til, til at det kan løbe rundt derhjemme) og uden at vade rundt i det faktum, at selvfølgelig kan man IKKE bare arbejde når som helst og hvor som helst (især ikke, når man har fået børn).  Så vil jeg gerne komme med tre veje, du kan bruge til at udleve din passion.

3 veje til at udleve din passion

 1. DEN HANDLEKRAFTIGE VEJ TIL AT UDLEVE DIN PASSION. Gå i gang med at følge din passion nu – tag det første skridt!
  Hvorfor vente? De fleste mennesker taler og taler om, at de gerne vil skrive en bog, rejse mere, være fotografer, bloggere, etc. etc. Det må være nemt at være professionel blogger eller skuespiller ikke? Nej, det er ikke nemt. De allerfærreste selvstændige indenfor NOGEN fag er kommet sovende til en bare nogenlunde fast indtægt, og det kommer du med alt sandsynlighed heller ikke.

  Men du kan alligevel sagtens komme til at leve af din passion! Du skal bare gå i gang, i stedet for kun at drømme.
  Sæt dig et mål, find ud af hvad allerførste step er, og start i morgen (eller endnu bedre – nu). Eller start der, hvor du har allermest lyst! (det er sådan jeg plejer at gøre). Køb et domæne-navn til den blog, du drømmer om at starte. Meld dig til et skrivekursus. Eller et fotokursus. Start en opsparing til den rejse, du altid har drømt om at tage på … fortsæt selv listen.

  Men sig for guds skyld ikke dit faste job op allerede, med mindre du har en anden til at betale regningerne derhjemme, for de allerfleste selvstændige og kunstnere må altså starte i det små. Og du skal jo også have noget at spise næste måned, ik’?

 2. DEN REFLEKTERENDE VEJ TIL AT UDLEVE DIN PASSION. Start en passions-dagbog – tro på dig selv!
  Hvis du ikke selv tror på, at du kan komme til at udleve din passion, hvorfor skulle andre så tro på det? Tag en tom notesblog, og start på side 1. Hurtigskriv alle dine drømme og tanker omkring din passion. Skriv om, hvordan du gerne vil udleve den. Skriv frit fra leveren og uden at rette dig selv, hvis dine tanker bliver for højtflyvende.

  Skriv i din passions-dagbog hver dag. Fortæl om oplevelser, der har bragt dig tættere på og længere væk fra at udleve din passion.

  Efterhånden tager dine skriverier forhåbentligt form af mål og planer – måske får du skrevet nogle tekster, du direkte kan bruge i dit salgsmateriale, tegnet nogle skitser til de malerier, du gerne vil leve af at male eller brainstormet navne til din nye webshop.

  Du får måske endda så meget styr på dine tanker, af at skrive dem ned, at du får mod til at fortælle andre om din passion. På den måde vokser din passion fra at være en fluffy drøm eller et ønske, til at være et mål, og du kommer til at virke både reflekteret og velovervejet, når du faktisk går i gang.

 3. DEN MÅLRETTEDE VEJ TIL AT UDLEVE DIN PASSION. Sæt dig et mål, udstik delmål – og kom i mål!
  Man siger, at effektive mennesker, sætter sig et mål. Og så går de i gang med, bid for bid, at opfylde målet. Når man bryder et mål ned i delmål, bliver det mere overskueligt – og på den måde når man mere. Til sidst er du der, hvor du faktisk er i gang med at udleve din passion!

  Jo mere konkret, du kan skrive dit mål ned, des bedre. Tænk realistisk, men vær ikke for feminint artig.

  Sæt konkrete, målbare mål. Det nytter ikke noget at skrive “Jeg vil leve mere kreativt”. Skriv i stedet: “Jeg vil udstille mine malerier på 3 gallerier i 2018” eller “Jeg vil melde mig på en billedskole og lære at tegne med akvarel”. Du kan også fokusere på den forretningsmæssige side af den passion, du drømmer om at udleve, fx: “Jeg vil have 2 foredrag om måneden i 2019” eller “Jeg vil tjene 400.000 om året på min passion om 3 år”.

  Det er vigtigt, at du både sætter et mål, der er realistisk inden for det emne, din passion drejer sig om (fx er det de færreste forfattere, der går fra at have udgivet 0 bøger til en almindelig årsindtægt) og medtænker, hvor meget tid du reelt har mulighed for at lægge i din passion. Med børn og fuldtidsarbejde ved siden af, er det måske okay, at det tager lidt længere tid, før du fx har en reel indkomst.

  Og husk: at udleve din passion er jo ikke det samme som at leve (udelukkende) af den. Du udlever MENS du lever! Så faktisk handler det primært om at komme i gang og mærke suset og drivet.
  Så hvad er dit mål?

Hvis du ikke ved, hvordan i alverden, du skal på tid til at udleve din passion midt i familielivets kaos, har jeg skrevet et blogindlæg, om  at få mere ego-tid og et andet indlæg om, hvorfor du faktisk kun behøver 20 minutter for at få meget fra hånden. Og ellers kan jeg anbefale at slukke fjernsynet og Facebook om aftenen;)

Og så er hele pointen jo faktisk, at når først det er lykkedes dig at udleve din passion – så kan du arbejde hen mod præcis de arbejdstider og den hverdag, der passer dig. Men husk, at alting tager tid, og det er helt ok! Og selvom der er en bus på billedet ovenfor, og den lidt symboliserer, at du skal kaste dig ud i din passion, inden bussen kører, så er det løgn. For heldigvis giver livet dig mange chancer for at starte forfra. Men hvorfor ikke tage en af chancerne nu? Og gå i gang med at udleve din passion?

Hvilken passion drømmer du om at udleve? Jeg er vildt nysgerrig:-) Så skriv gerne en kommentar. 

Ps. Billedet ovenfor er taget af dygtige © xavi catala or © usaps.net og bringes her med tak for lån:-) Og ja, det er mig foran bussen …

3 thoughts on “3 veje til at udleve din passion (og få mere frihed i hverdagen)”

  1. Hej Emilie. Tak for din besked og din ros, jeg er glad for, du kunne bruge indlægget. Og du er jo allerede godt på vej med din blog:-) Held og lykke! Mh Camilla:-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.