Sunde ispinde med hindbær og banan

Sunde ispinde med hindbær og banan (og lidt om at leve sukkerfrit med en seriøst sød tand)

Da jeg blev mor, blev det utrolig vigtigt for mig, at mit barn spiste “rigtig mad” – og helst mad uden tilsat sukker.

Jeg indrømmer da gerne, at vi også sommetider bestiller mad ude, spiser en sharwarma og et par morgenmadsprodukter i ny og næ (og fx Rugfras spiser vi nok lidt oftere end i ny og næ …).

Og nu får den 2årige også lov til at få en kage, hvis vi er til fødselsdag ude, men hvis jeg selv kunne bestemme (og havde alt overskud i verden), så ville vi udelukkende spise friske råvarer og økologi (og sukkerfrit) herhjemme.

Det er dog lidt en utopi for os, og det har jeg det sådan set også fint nok med. Hverdagen skal jo også hænge sammen! Alligevel er der én ting, jeg helst ikke vil gå for meget på kompromis med, og det er kager, slik og is.

Mig og min seriøst søde tand

Jeg har VIRKELIG en sød tand. Som ung havde jeg sindssyge madvaner (eller måske er det faktisk normalt?) – min kæreste og jeg kunne fx spise et kanelbrød til frokost og leve af toast og Nutella en hel dag, mens vi så TV serier.

Så prøvede jeg at blive gravid, fandt ud af at min cyklus var noget værre rod, fik en PCO-diagnose og begyndte at spise en kombination af KISS kost og LCHF.

Derefter ændrede min tilgang til mad sig totalt. Pludselig forstod jeg virkelig betydningen af friske råvarer, glæden ved en kage, der ikke fik blodsukkeret til at gå amok, og hvad det egentlig er, der gør én mæt, hvilket jeg også fortæller om i dette indlæg, hvor jeg giver opskriften til en pandekage, der gør dig mæt fra morgenstunden af.

Jeg elsker nemlig at være mæt – men jeg elsker også at spise søde sager!

Det blev det faktisk en rigtig stor interesse for mig at lave kager, ispinde og andre søde sager, da jeg gik over til KISS kost og LCHF. Jeg fandt især mange lækre LCHF kager hos Madbanditten.dk

Jeg blev så optaget af emnet, at jeg overvejede at starte en blog, der skulle hedde Fabelkager – men det kom dog aldrig videre end til overvejelserne, for så blev jeg gravid og mor og gravid igen – men en del af navnet genbrugte jeg jo, da jeg oprettede Fabelmor 🙂

Og nu, mens jeg venter på at føde (39+3) og solen endelig har fundet vej til vores have, så har jeg altså kastet mig ud i sunde, sukkerfri ispinde igen!

Derfor elsker jeg at lave sunde ispinde

Det jeg elsker ved at lave hjemmelavede, sukkerfri ispinde er, at man ikke behøver følge en opskrift. Der findes selvfølgelig et hav af opskrifter, fx har Madbanditten nogle rigtig lækre forslag til ispinde. Men man kan også bare proppe alle de ting, man selv synes er lækre i en skål og blende dem. Og når de så er frosne, så har man en is!

Det gjorde jeg i går, og fordi jeg er så begejstret over at have en is, som ærlig talt er sund nok til, at min søn kunne spise den til morgenmad (men hvad ville Vuggestuen mon sige, hvis han kom og sagde, at han spiste is til morgenmad?), vil jeg dele opskriften med jer.

Men ligesom med den pandekageopskrift jeg delte, er det lidt en “antiopskrift”, fordi jeg helst laver den slags på slump. Det er jo fx meget forskelligt, hvor sød man fx gerne vil have sin is. Så i opskriften fortæller jeg, hvad jeg har kommet i ispindene – og hvad jeg ellers foreslår, man kan ændre. Så kan du selv tilpasse isen til netop din families smag:-)

Ispindene er lavet i klassiske isforme, som kan købes alle mulige steder, fx i IKEA.

sunde ispinde med hindbær banan og chokolade
Du kan pynte dine ispinde med mørk chokolade for en endnu mere lækker smag og et smukkere udseende

Sunde ispinde med banan og hindbær

Ingredienser – 6 stk

1 banan

15 hindbær (jeg brugte friske, skyllede bær)

250 g. skyr

evt. mørk chokolade (70%) til pynt

Hæld alle ingredienserne i en skål. Blend det og hæld massen ned i isformene. Sæt dem i fryseren og vent ca. 4 timer til isene er frosne.

Hvis du gerne vil pynte isene, skal du smelte chokoladen i vandbad, tage isenes “kappe” af og hælde chokoladen over dem. Så lægger du dem tilbage i fryseren (jeg lagde dem på et stykke madpapir i en Tupperware, der kunne tåle fryser).

Når chokoladen er stivnet, er der serveret!

Sådan kan du variere dine sunde ispinde

Som sagt kan ispindene varieres i det uendelige. Jeg synes, at de smagte super godt, men næste gang vil jeg nok skrue op for mængden af banan (selvom det nok vil øge det naturlige sukkerindhold for meget i forhold til min PCO, men det har jeg valgt at gå på kompromis med, da jeg hellere vil søde med banan end med et kunstigt sødemiddel) og ned for mængden af skyr. Eller muligvis prøve med kokosmælk, for de blev en lille smule for syrlige efter min smag.

Til gengæld var jeg mega positivt overrasket over chokoladen – den var både nem at pynte med og smagte virkelig godt på. Før har jeg altid bare spist isen uden pynt – men jeg kan virkelig anbefale at pynte den med chokolade. Også for smagens skyld!

Du kan selvfølgelig også variere smagen ved at skifte til andre bær. Jeg er fx nysgerrig efter at prøve at lave en ren banan- og skyris med chokolade, for de steder, hvor jeg ikke havde fået blendet bananen ordentligt, så der lå klumper, smagte seriøst godt.

Og så vil jeg nok tilføje ren vanillepulver næste gang, det glemte jeg denne gang.

Men alt i alt har jeg virkelig fået blod på tanden til at prøve mig frem med nye ispinde. Jeg er fx rigtig nysgerrig efter at afprøve noget med peanutbutter, chokolade, chiafrø og avokado, for det kan jeg huske, at jeg før har læst, at man kan bruge (selvfølgelig ikke alt sammen i én is!).

Jeg håber, at du blev inspireret til at lave nogle lækre is. Hvis du har en rigtig god opskrift på ispinde, må du meget gerne dele den i en kommentar:-) 

2 thoughts on “Sunde ispinde med hindbær og banan (og lidt om at leve sukkerfrit med en seriøst sød tand)”

  1. Jeg bruger indimellem REN STEVIA… en knivspids passer nogenlunde til den smag man får af en deciliter sukker.
    Specielt er jeg vild med at komme 3 knivspidser og to deciliter sukker i rabarber, der ellers skulle være 500 g rabarber og 500 g sukker. Mvh Lea
    PS. Det må ikke være de blandinger butikkerne har, for de blandinger har ofte for eksempel majsmel i og det er heller ikke godt for PCOS.
    Men hvis du tager en knivspids stevia op på måleskeen og tømmer den tilbage ned i dåsen, så kan det være du kan nøjes med at banke måleskeen over din skål med ismasse, så burde den blive sød nok.

    1. Hej Lea. Tak for dit råd. Jeg kender godt Stevia, og har også brugt både det og Sukrin (gold) før. Det synes jeg kan give en god smag:-) Mh Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.