May er blogger på fuld tid

Selvstændig og mor #9 – May er blogger på fuldtid: “Det vigtigste er, at du brænder for det.”

“Brug dit netværk til at lære andre at kende indenfor samme branche, hør dem ad hvordan de gjorde, hvad der virker – og ikke gør, og husk at find en niché. Hvis du udvikler et produkt der allerede er på markedet, skal det kunne noget andet end dem der allerede er der.”

May er uddannet pædagogisk antropolog, men blev selvstændig blogger efter at have blogget på Sydhavnsmor.dk i godt to år. På Sydhavnsmor.dk skriver hun om livsstil, sundere mad og bagværk uden mel og sukker, familielivet og kulturelle oplevelser. May er mor til Uma på 5 og Sofus på 3. Gift med Martin, der er sejlmager og sammen bor de i en 5-værelses lejlighed i det gamle Sydhavn. 

Hvad er din passion?

Helt klart at skrive. Egentlig synes jeg ikke at jeg er vildt god til at forklare mig mundtligt, men på skrift går det så nemt for mig at udtrykke mig.

Jeg har altid skrevet meget, startede som freelance-skribent i 2003, efter en rejse til Australien med min veninde Mathilde. Jeg lavede en hel serie rejseindlæg til avisen Urban, som blev så godt taget i mod, at jeg fik mod på at skrive for andre medier.

I 2006 startede jeg som praktikant/redaktionssekretær på Chilinet.dk, som tog mig skridtet videre til at søge ind på journalisthøjskolen i Århus, hvor jeg manglede 0,1 i karakter det år, for at blive optaget. Jeg kendte ikke et øje i Århus, så var egentlig lidt lettet over situationen, og kom i stedet ind på RUC. Vendte dog tilbage til seminariet efter noget tid, og endte med at få en kandidat i pædagogisk antroplologi i 2013. 

Hvordan fandt du din passion?

Jamen, faktisk er jeg altid blevet spået af en af mine forældres lidt mere sprituelle venner, til at blive journalist. Dét kan man ikke kalde mig, men at jeg nu lever af at skrive på mit eget domæne, Sydhavnsmor.dk, er jo ikke langt fra. 

Hvornår sprang du ud som selvstændig?

Jeg er længe blevet opfordret til at kaste mig ud i det af andre bloggere, venner og familie. Men har ikke turde. Det er jo alligevel de færreste bloggere, der kan leve af deres blogs, og fordi jeg har to børn og en mand som jeg pt skal forsørge, da han er under sin anden uddannelse, er det mig, der skal trække det store økonomiske læs hjem. 

Men eftersom jeg havde fået nyt job som Marketing Manager i et kreativt bureau, som jeg sagde op pga. for meget pres, valgte jeg at springe ud i det selvstændige 100 %. Med en god portion penge i vente fra mine kampagner på bloggen, turde jeg godt kaste mig mig ud i det, og hvis det pludseligt viser sig at det ikke er en god ide, så er jeg sikker på at jeg finder på noget andet. Det handler i den grad om at tro på det, og satse. Jeg har skrevet et mere uddybende indlæg om hvordan jeg sprang ud i det selvstændige her  

Desuden har jeg skrevet dette indlæg om hvordan man tjener penge på at blogge. Jeg er dog så heldig, at jeg nu kan leve af min indtjening, men det er meget skiftende hvad jeg får udbetalt. Det er en usikker branche. 

Hvordan gjorde du i praksis, da du sprang ud som selvstændig?

Jeg sagde op, tjekkede min lønkonto – og mine kommende indtægter, og vurderede ud fra dem om jeg kunne klare det selvstændige liv. Jeg ved jo stadig ikke hvordan fremtiden ligger, men jeg har satset og stoler på, at jeg nok skal klare den. I fald at jeg ikke gør, må jeg få mig et deltidsjob igen. 

Hvad er de største udfordringer ved at kombinere livet som selvstændig med familielivet?

Usikkerheden. Jeg SKAL betale en masse regninger hver måned. Jeg har to børn der skal have mad, deres institution skal betales, vi har en husleje der skal betales osv. Ligesom andre familier.

Man kan hurtigt ligge søvnløs hvis der er perioder hvor der er få samarbejder, hvor man er usikker på om man kan betale næste måneds udgifter osv.

Og så skal man helt sikkert passe på at hele døgnet ikke bliver ens arbejdstid. Børnene vil jo gerne have min opmærksomhed, og jeg vil indrømme at det kan være svært at skille arbejde fra privatliv. Men det er helt sikkert en ting jeg skal øve mig på at blive bedre til. Lægge telefonen fra mig, når jeg henter børn. 

Hvad er de største fordele ved at være selvstændig?

Det er klart friheden! Jeg bestemmer og tilrettelægger min hverdag helt selv, og der er ingen bosser der er efter mig. Jeg takker ja til de samarbejder jeg synes lyder spændende og som giver mening for mig, og nej til dem jeg ikke synes passer ind i mit virtuelle univers. 

Desuden kan jeg tage en uges ferie uden nogle prikker mig på skulderen og siger “hey, du mangler vist lige…”, eller “det kan du ikke, fordi Maren har også ønsket ferie i første uge af december”.

Jeg kan også holde børnene meget mere hjemme, hente dem tidligt – og aflevere dem sent. Men man skal dog passe på at man ikke tænker selvstændigheden som fri. For selvom jeg selv tilrettelægger min hverdag, er der nogle deadlines der skal overholdes, og et netværk der skal plejes. 

Jeg er lidt for god til at lave aftaler med vennerne i dagtimerne, fordi det nogengange er lidt sværere om aftenen for os med børn – og mine hverdagstimer bliver jeg nødt til at prioritere på arbejde. 

Hvad arbejder du helt præcist med?

Jeg skriver om hvad der inspirerer mig på min blog, Sydhavnsmor.dk. Det kan være indlæg om en smart cykelhjelm, om at undgå madspild eller om vidundermidler til os kvinder

Hvad er dit bedste råd til andre, der gerne vil være selvstændige?

GØR DET! Læs dette indlæg jeg skrev for nyligt, hvor jeg tipper om nogle seje podcasts som virkelig er værd at lytte til!

Vurdér om din idé er unik – hvis der lige er åbnet tre caféer på samme lille gade som du går og drømmer om at åbne en café på, er det måske ikke nu du skal gøre det. Eller lige dér.

Brug dit netværk til at lære andre at kende indenfor samme branche, hør dem ad hvordan de gjorde, hvad der virker – og ikke gør, og husk at find en niché. Hvis du udvikler et produkt der allerede er på markedet, skal det kunne noget andet end dem der allerede er der.

Men det aller vigtigste er, at du brænder for det. Jeg møder mange der siger, “nu laver jeg også en blog, for jeg vil tjene penge på det ligesom dig, May”. Jeg bakker dem op, og synes det er sejt at de gør det. Men det handler om passion – for hvis du egentlig ikke er særligt glad for at skrive, eller det ikke kommer naturligt til dig at hamre pølsefingrene i tastaturet, komme op med ideer til indlæg osv. så er det måske bare ikke dét?

Er du også selvstændig og mor? 

Jeg søger flere selvstændige fædre og mødre, der har lyst til at dele deres passion med Fabelmors læsere. Er du også selvstændig og far/mor? Så kontakt mig her, hvis du vil være med til et interview!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.