Har du en drøm? Og har du overvejet, om den egentlig kan bære? Altså er realistisk at udleve?
Vi har vist alle sammen drømme og passioner. I smug (eller mere åbenlyst) går vi og drømmer om et sommerhus i Thailand, at skrive en bog, en modelkarriere eller at kunne kvitte jobbet og gå hjemme med ungerne.
Har du også en sådan drøm? Og har du nogensinde overvejet, om den egentlig kan føres ud i livet?
Hvis du har, er du bestemt ikke alene. For sammen med drømmen kommer næsten altid usikkerheden: Kan jeg udføre dette? Har jeg penge nok til et hus i Thailand? Rækker mine evner til at skrive en bog, min skønhed til at blive model og min mands indtægt til at jeg kan gå hjemme?
Og dér slutter drømmen ofte. Ret brat, inden det første skridt overhovedet er taget i retning af at udleve den.
Hvilket er mega synd!
Tag det første skridt mod din drøm – Test din drøm
I stedet for at droppe din drøm allerede mens den kun er en spæd tanke, så prøv at tage det første skridt. Ikke et eller andet bombastisk, men en lille ting, der gør dig i stand til at mærke, om det virkelig er her, det brænder for dig.
Du kan læse her, hvordan du tager det lille, første step. Det behøver ikke tage lang tid, hvilket jeg har skrevet om her. Og læs med her, hvis du stadig mangler at finde din passion.
Hvis din drøm har noget med penge og indtægt at gøre (fx at kvitte jobbet) er det bedre at lægge et budget før du afleverer din opsigelse (hvis du overhovedet behøver sige op?). Hvis din drøm handler om at udføre noget kreativt, fx at skrive en bog, så er det om at komme i gang. Enten med at skrive eller med at dygtiggøre dig – fx ved at tage på skrivekurser.
Evaluer din drøm og se om den kan bære
Når du har taget det første skridt, så evaluer. Gør det gerne sammen med andre (din mand, veninde, kollega), og vær realistisk.
Tænk over og tal om, hvad det fik dig til at føle, at tage det skridt. Var det sjovt? Spændende? Angstprovokerende? Føltes det passioneret? Hvad er næste skridt? Hvor langt kan du koble udlevelsen af din drøm med det liv du lever nu?
Sandheden er nemlig, at rigtig mange drømme kan udleves sideløbende med det liv, du allerede lever. Du kan godt spare op til sommerhuset i Thailand, mens du har en almindelig hverdag. Eller skrive et halvt kapitel på en bog hver aften, når ungerne sover.
Faktisk er du ofte mere motiveret og energisk, hvis du har en hverdag (fx med et fast arbejde), som du kan lægge din passion rundt om, frem for hvis du tager et års orlov. For med al den tid, kan det sommetider være svært selv at strukturere tiden og blive effektiv.
Du finder selvfølgelig ikke ud af, om din drøm kan bære af at tage ét lille skridt i retning af den. Men det giver dig en rigtig god fornemmelse af, om det faktisk ER en oprigtig drøm, eller bare en fluffy jeg-vil-også-være-kendt-ting.
Tro på din drøm
Når du går i gang med at udleve din drøm, vil din familie og venner ofte reagere på det. Nogle vil synes, du er sej at du fx går i gang med at fotografere, skrive, male eller starter en blog.
Andre vil spørge, om det ikke er bedre at bruge tiden på noget mere fornuftigt. Om du virkelig tror, der er nogen, der gider læse den bog, du er i gang med at skrive (ja, det er jeg blevet spurgt om!) og om alle ikke kan male et billede, så hvorfor skulle dit blive solgt?
Dette er tidspunktet, hvor du skal stå ved din drøm og tro på den. Og vælge omhyggeligt, hvem du deler den med. Selvfølgelig er feedback godt, men med en lille, spirende ny idé, er der jo ingen grund til at fortælle den til din værste kritiker, vel? Vælg nogen, du tror vil bakke dig op.
Når drømmen skal spire og gødes, har du brug for at tro på dig selv. I evalueringsfasen har du brug for at være realistisk. Og inden du kvitter jobbet eller investerer i super dyrt udstyr, skal du selvfølgelig tænke det i gennem. Men så langt kommer du jo aldrig, hvis du ikke tager det der første skridt mod din drøm, vel?
Hvad drømmer du om?
Tak for et indlæg med hjerte og hjerne.
For ja drømmene er nemme, men de kan også blive et hylster, en mur, at gemme sig bag, hvis man i det mindste ikke prøver at teste dem.
Som Lars Lilholt synger “En drøm, der forbli’er en drøm, den er en løgn”.
Jeg har mange drømme, nogle mere realistiske end andre men vi arbejder hen imod dem, lige så stille.
Hej Christina. Hvor er jeg glad for, at du kan lide indlægget. Og det er bestemt helt i orden at arbejde stille og roligt hen mod en drøm! Held og lykke. Mange hilsner Camilla