Vil du gerne skabe et relevant CV, som hjælper dig til at få bedre opgaver inden for din passion?
Du har fundet din passion. Du ved også godt, hvordan du kan udleve den. Måske ved du endda, hvordan du kan tjene penge på din passion.
Men har du et fedt nok CV til, at nogen vil hyre dig?
Dette indlæg handler om, hvordan du kan gøre dit CV mere relevant, så du kan få flere opgaver inden for din passion. Det er til dig, der er i opstarten af at komme til at leve af din passion.
Men måske kan det også bruges af dig, der søger lønarbejde og bare gerne vil styrke dit CV?
Hvilket CV passer til din passion?
Det er klart, at ikke alle passioner kræver et fedt CV. Hvis du skriver en bog, og den er virkelig god – så bliver den nok udgivet uanset, hvordan din CV ser ud. Det samme gælder nok, hvis du er gudsbenådet violinist eller sanger.
Men det er jo så også de færreste, der kan leve af én bogudgivelse, for nu at tage det som eksempel. De fleste må supplere med andre jobs – fx skriveundervisning. Og det er nemmere at få med et fedt CV.
Da jeg selv har suppleret mit liv som forfatter med skriveundervisning, vil det være et af de eksempler, jeg vender tilbage til i indlægget.
Men det gælder selvfølgelig også i mange andre brancher. Vil du være skuespiller? Har du erfaring? Vil du starte et firma? Har du erfaring inden for emnet? Hvem skal hyre dig, hvis du ikke rigtigt ved, hvad du laver – eller hvis de ikke kan se bevis på, at du ved det?
En uddannelse er én ting, og det kan selvfølgelig hjælpe dig rigtig meget på vej. Men også selvom du er uddannet inden for dit felt, har du som regel brug for et relevant CV.
Og derfor har jeg lavet 4 tips til, hvordan du kan udbygge dit CV, så du kan komme til at leve af din passion.
-
Brug dit netværk til at styrke dit CV
Udvid dit netværk og brug det aktivt. Eller mere konkret: Hjælp dit netværk.
Hvis du sætter folk fra dit netværk i forbindelse med hinanden, bliver de måske glade. Og endnu vigtigere: De betragter dig som en ressourceperson. Det vil sige, at du giver dem værdi.
Jo mere værdi du giver andre, jo større chance er der for, at de vil hjælpe dig senere.
Det betyder ikke, at du skal arbejde gratis eller være en pleaser. Du er i din fulde ret til at sige nej! Derimod betyder det, at du er gavmild med din viden (fx via blogindlæg om dit fag) og gerne sætter folk i kontakt med hinanden, hvis det giver mening for dem.
Du er en konkollega – det vil sige, at du ser dine kollegaer som ressourcer frem for konkurrenter. Og du er ikke bange for at dele vigtige begivenheder inden for jeres branche (fx en skrivekonkurrence, hvis du vil være forfatter).
Da jeg var teenager, deltog jeg i alle skrivekonkurrencer jeg kunne finde. Jeg delte dem også bredt i mit netværk og via internettet. På et tidspunkt oplevede jeg to gange i træk at tabe en skrivekonkurrence til en bekendt, som havde hørt om konkurrencen gennem mig.
Næste gang jeg fandt en skrivekonkurrence, holdt jeg den ”hemmelig” for mit netværk. Jeg tænkte, at jeg jo bruget enormt lang tid på at finde konkurrencerne via google (det var før Facebooks tid), og hvorfor skulle andre lukrere på det?
Ved I, hvad der skete? Der blev aldrig fundet en vinder i den konkurrence.
Måske kom der for få deltagere. Måske var det universets straf for, jeg ikke delte den. Måske var det et tilfælde. Men siden har jeg delt alle konkurrencer og jobs med mit netværk – også dem, jeg selv gerne ville have.
Nogle har jeg vundet/fået, og andre er gået til mine kollegaer. Sådan er det – og hvis du ikke selv vinder/får jobbet, må du bare være endnu dygtigere næste gang. Og hvem ved – måske deler dit netværk også sin viden med dig fremover?
Dit netværk står selvfølgelig ikke som et punkt på dit CV. Men det er ofte gennem netværk, at man får sine første opgaver. Så derfor synes jeg, det er et vigtigt emne at have med.
-
Frivilligt arbejde ser også godt ud på dit CV
Denne her er SÅ svær. Skal man arbejde gratis inden for sit felt i starten?
Skal man holde gratis foredrag om sin bog, stille op gratis som model, hjælpe sine venner inden for sit fag i håb om lidt gratis reklame?
Det må være helt op til dig selv at afgøre, om det giver mening. Du må afgøre det ud fra hver enkelt opgave. Nogle opgaver føles FOR meget som gratis arbejde. Andre er så sjove, at du ikke kan sige nej.
Jeg har lagt rigtig mange frivillige kræfter i foreningen Håbefulde Unge Forfattere fra jeg var 17-27 år. Både som redaktør og skribent på medlemsbladet, som eventplanlægger og som underviser.
Jeg har blandt andet stået for planlæggelsen og afholdelsen af fire 3 dages skrivekurser med flere spor og både undervisere, foredragsholdere og ekskursioner sammen med de andre frivillige fra foreningen.
Det var et kæmpe arbejde, men i dag er flere af mine bedste venner og en meget stor del af mit netværk nogen, jeg lærte at kende gennem Håbefulde Unge Forfattere. Så selvom jeg gjorde det for sjov dengang, så har det virkelig kunnet svare sig på lang sigt.
Og den erfaring jeg fik som redaktør af foreningsbladet og min tid i arrangementsudvalget har helt klart gjort, at jeg havde et meget relevant CV i forhold til fx skriveundervisning allerede, da jeg kun havde udgivet én bog.
Måske kan du også finde en forening at lægge relevant arbejde hos?
-
Målret dit arbejde og styrk dit CV
Hvis du har mulighed for det, så tænkt over, hvor du gerne vil ende. Og målret både dit frivillige og dit betalte arbejde mod det.
Vil du gerne undervise børn i skrivning på skoler og biblioteker? Og er du ved at tage en læreuddannelse? Så skriv skriftlige opgaver om emnet. Arbejder du allerede som lærer? Så lav et forfatterhold for børnene på din skole.
Lad være med at vente på, at dit lokale bibliotek/museum/skole kontakter dig og spørger, om du vil arbejde for dem. Tag selv personlig kontakt og foreslå et konkret kursus, der vil være relevant på dit CV.
Da jeg fik min første bog udgivet, sendte jeg en mail til nogle af de personer jeg kendte, der kunne tænkes at ville bruge mig som skrivelærer eller foredragsholder. Det var ikke voldsomt mange – fire skriveskoler og mit gamle gymnasium og folkeskole.
Jeg fik mindre, betalte jobs to af stederne med det samme. Og siden har jeg faktisk undervist alle de steder, jeg tog kontakt til. Måske er det et tilfælde, men det skader aldrig at række forsigtigt og høfligt ud. Men husk, du må ikke sende spammails! Det skal være personlige mails.
-
Start en blog om din passion og styrk dit CV
I dag er det super nemt at få et talerør til verden. Du behøver ikke andet end at skrive ud på Facebook, så lytter masser af mennesker (måske) til dig.
Men hvorfor ikke tage det skridtet videre og oprette et ordentligt talerør? Her kan en blog (eller en YouTube kanal, hvis du er til det visuelle) være et rigtig godt redskab.
Start en blog om din passion i dag og begynd at blogge dagligt, ugentligt eller månedligt. Efterhånden vil dit navn ranke på Google i forbindelse med din passion. Og når du søger jobs, kan du henvise til din blog.
Det kræver selvfølgelig, at du skriver nogle ordentlige, relevante indlæg. Og at din blog ser æstetisk nok ud til ikke at skræmme folk væk. Men det kan de fleste lære i dag, og der findes tonsvis af guides på nettet fx hos Udelukkende Lund.
Der er mange fordele ved at blogge om din passion, her blot nævnt i flæng: Du positionerer dig som ekspert, du kommer i kontakt med relevante personer (ved fx at interviewe dem) og udbygger dermed dit netværk, du bliver en bedre skribent, og du skaber din helt egen personlige profil med fokus på din branche.
Her er tre eksempler på personer, der blogger om deres passion for henholdsvis små planter, skrivning og velgørenhed. Kig dig omkring i blogland – der er MANGE andre eksempler!
Sæt i gang!
Jeg håber, at du er blevet inspireret til selv at målrette og styrke dit CV. På den måde kan du søge flere relevante jobs i fremtiden og måske på sigt komme til at leve af din passion.
Ja, hvem ved, måske begynder endda jobbene selv at komme, når du får udvidet dit netværk eller bygget din onlineprofil op?
Hvad er dit bedste tip til at styrke sit CV?
Foto: Jørgen Brieghel-Müller/AP