Sådan gør du hund og babys første møde til en positiv oplevelse.
Har hunden været familiens “baby” de seneste år? Og er du i tvivl om, hvordan du skal introducere hunden for den nye baby? Så læs med her.
Vores hund og babys første møde
Da jeg var gravid med mit første barn, tænkte jeg RIGTIG meget over, hvordan jeg skulle introducere vores skønne bomuldshund for den kommende baby. Bomuldshunden havde jo været min lille baby i fem år, vi havde gået til agility og puttet og været i gennem et allergihelvede (den allergivenlige hund viste sig selv at have allergi, suk).
Derfor læste jeg også rigtig mange artikler og debattråde på nettet om hund og babys første møde. Der er mange, som jeg synes er gode, blandt andet denne artikel om hund og baby fra Idényt og denne artikel med gode råd til det første møde mellem hund og baby fra babybusiness. For jeg ville være godt forberedt!
Da jeg fødte, kørte min kæreste Bomuldshunden hjem til farmor og farfar. Da baby var blevet født, og farmor og farfar kom på besøg, fik de en stofble med babys duft med hjem, som hunden fik lov at snuse til. Og to dage senere kom Bomuldsdyret hjem.
Det var farmor der styrede det første møde mellem hund og baby, og faktisk gik det bare ud på, at hunden snusede til babyen. Han var ikke specielt interesseret, men heller ikke direkte uinteresseret. Det var meget udramatisk!
Den oversete hund
Jeg kunne altså have sparet mig alle bekymringerne omkring det første møde.
Til gengæld har vi da oplevet lidt efterfølgende. Ikke jalousi, som der ellers står meget om på nettet, men jeg må indrømme, at vores skønne bomuldsdyr er blevet noget overset engang i mellem. Både når det gælder motion og kærlighed.
Det kan godt være der står på nettet, at man ikke må skubbe hunden væk i puttesituationer i sofaen, men når man står midt i ammehelvede, så har man altså ikke rigtigt overskud til en hund, der piber. Og når baby lige er faldet i søvn i slyngevuggen, og postbudet ringer på døren, så får man rimelig meget spat over, at bomuldsdyret tror den er en meget farlig vagthund.
Og det er altså blandt andet gået ud over babys legetøj. For når Bomuldsdyret er alene hjemme, kan han ikke lade trælegetøjet være. Og det gælder både de lækre køkkenting fra Hape og Ostheimer-dyrene. Vi har ofret meget legetøj på den konto, når vi har glemt at rydde op!
Men det er helt sikkert også vores egen skyld, fordi vi ikke har stimuleret bomuldsdyret nok, efter baby kom til. Så det vil vi blive bedre til!
4 tips til hund og babys første møde
Jeg har samlet 4 tips til hund og babys første møde, som jeg synes er gode. Jeg er ikke hverken hunde- eller baby-ekspert, det er helt klart bare mine egne idéer og erfaringer. Men måske du også kan bruge dem!
- Træn din hund lige så snart du opdager, du er gravid. Det er altså rimelig praktisk, hvis din hund kan de nemmeste kommandoer. Ja, måske kan du endda træne den i at gå pænt ved siden af en barnevogn eller at “gå hen og lægge sig”, når du sætter dig med ammepuden?
Uanset hvad, så husk at positiv forstærkning (godbidder) er bedre end skæld ud. Hvis du ikke ved særlig meget om hundetræning, kan du jo passende melde dig på et hundetrænings-hold i løbet af din graviditet? - Giv din hund en stofble fra baby, inden den møder baby. Reelt ved jeg ikke, hvor vigtigt dette er, men det står ALLE steder på nettet, så jeg turde i hvert fald ikke lade være! Og man siger jo, at hunde bruger deres lugtesans til en masse, så måske er den god nok. I hvert fald skader det jo nok ikke!
- Hav altid hund og baby under opsyn – køb en kravlegård. Selvom din hund er vildt sød, så ved du ikke med sikkerhed, hvad der sker, hvis din baby får fat i dens pels på en måde, der gør rigtig ondt. Så lad ikke hund og baby være alene. Et godt tip er at købe en kravlegård, hvis du gerne vil kunne lægge baby fra dig uden at hunden kan komme direkte til babyen.
- Søg professionel hjælp inden problemerne bliver for store! Jeg går virkelig ind for professionel hjælp, også når det gælder hundetræning. Hvis du oplever problemer med hund og baby, så er det altså rigtig godt at kontakte en adfærdsterapeut med forstand på hunde.
Det ville jo være ærgerligt, hvis problemet voksede sig så stort, at du enten ville være nødt til at gå af med hunden, eller at den kom til at bide din baby! Så hellere få hjælp, mens problemet er lille.
Jeg håber, at disse tips har inspireret dig lidt til din hund og babys første møde. Og ellers er der heldigvis rigtig mange artikler og debattråde om emnet på nettet. Når alt kommer til alt, så handler det jo også meget om hundens race, temperament og personlighed.
Har du flere tips til, hvordan hund og babys første møde bliver en succes, så er du meget velkommen til at dele dem i en kommentar nedenfor!
Jeg ved ikke om, det er helt ude i tågen, men hvad med at investere i en babydukke? Kan huske, vi havde en “life-size”-babydukke som blev brugt til at sy dåbskjoler. En sådan dukke kan være behjælpelig i, at træne hunden i situationer med babyer også. For eksempel hvis, du har en lidt opmærksomhedskrævende hund, at lære den, den ikke skal komme og forstyrre hvis man f.eks., er ved at amme eller, at den ikke skal lege med babyen, på sammen måde som hvis vi selv leger med hunde. 😀
Tak for din kommentar! Ja, det er da en sjov idé:-) Man kunne sagtens øve amme- eller hilse-situationer med en dukke, tror jeg! Den behøver sikkert ikke engang være naturlig – en almindelig dukke er sikkert fin nok:-) Mh. Camilla