Hvis du lever som selvstændig eller kunstner, er din økonomi sandsynligvis skruet anderledes sammen end en lønarbejders. Det kan fx være, at du har B-indtægter eller at alle dine honorarer kommer få gange om året.
I dette indlæg kommer jeg med mine 3 bedste tips til at få en sund økonomi som selvstændig eller kunstner.
Jeg elsker økonomi
Altså ikke sådan forstået, at jeg elsker matematik. Det gør jeg faktisk ikke, selvom jeg da klarede mig okay i skolen. Men mere sådan – privatøkonomi.
Ordet i sig selv lyder jo seriøst kedeligt. Men det der ligger i ordet, er på ingen måde kedeligt.
For privatøkonomi er jo netop de penge man har sådan helt privat (eller i familien) – og de penge kan man jo bruge til det, man har lyst til: Spare op, købe rejser eller frihed. Og det er jo ret fedt, ik’?
Det kræver selvfølgelig, at man rent faktisk har nogle penge at bruge på ovenstående. Som selvstændig eller kunstner er det måske ikke lige så indlysende, som hvis man har et almindeligt lønarbejde. Det fortæller jeg lidt mere om i dette indlæg om, hvordan man kan leve af sin passion, som flere af jer allerede har været forbi.
Det her indlæg handler ikke om, hvordan man kommer til at leve af sin passion. Det handler om, hvordan man holder styr på finanserne, når man ER sprunget ud som (mere eller mindre) selvstændig og/eller kunstner.
Men husk lige – jeg er ikke økonomi-ekspert, så rådene er udelukkende bygget på egne erfaringer som forfatter, og jeg vil ikke drages til ansvar for dine økonomiske udskejelser eller mangel på samme efter at have læst dette;-)
3 tips til at få en sund økonomi som selvstændig eller kunstner
1. Lær din årsindkomst at kende og find tryghed
Når du er sprunget ud som fuldtidsselvstændig er det ofte slut med en sikker løn, der tikker ind på kontoen hver måned. For nogen er det nervepirrende, for andre spændende. Faktum er, at du ikke ved, hvad din årsindkomst bliver, før året er gået.
Det kan selvfølgelig være lidt forvirrende, hvis man ikke er vant til det. Hvordan ved man, om man har råd til at betale de basale udgifter – og hvad med den ekstra luksus som en ferie fx er. Har du råd til det?
Mit bedste råd er, at du sparer i starten og hurtigt lærer din årsindkomst at kende. Og hvis du først for nyligt er sprunget ud som selvstændig, tager det selvfølgelig nogle år, før du kender din årsindkomst.
I løbet af året noterer du ned, hvad du tjener hvornår. Ved årets udgang noterer du den samlede årsindtægt. Når der er gået nogle år, ser du måske et mønster.
Det kan være, at din indkomst stiger år for år (og det er jo skønt). Det kan også være, at du opdager, at du altid tjener mest i juni og december. Eller sommermånederne.
Når du gennem en årrække har studeret dit indkomstmønster og din årsindkomst, vil du forhåbentligt finde tryghed ved de faste, gentagende mønstre. Og så vil du vide, om du har råd til at tage på ferie eller købe et hus. Og indtil da må du nok bare spare lidt på shoppeturene.
2. Læg et budget og hold dig til det
Beslut dig for et fast beløb, som er din “løn” hver måned. Måske overfører du den endda fysisk fra én konto til en anden (det kommer lidt an på, hvordan din økonomi ellers er skruet sammen).
Nu skal du lægge et budget, hvor du finder alle dine udgifter og indtægter. Det med indtægter er jo lidt svært, da du (måske) ikke kender dem på forhånd.
Men lav så i hvert fald et udgifts-budget, så du ved, hvad du skal bruge.
(Faktisk håber jeg, at du har lavet et budget allerede inden du sprang ud som selvstændig, men det er nok en anden sag)
Når du har et budget, kan banken måske hjælpe dig med at lave en budgetkonto, så du får fordelt udgifterne (sparer op) i løbet af året og ikke fx mangler penge til julegaver eller sommerferie. Dette er især vigtigt, hvis din indkomst er meget svingende måned for måned!
Måske lyder det kedeligt at lave et budget, men det giver virkelig tryghed på lang sigt.
3. Spar for hulen da op til skat
Denne her er altså super vigtig. De fleste selvstændige får B-indkomst, som der ikke er trukket skat af. Den skal du altså betale samlet én gang om året (eller i rater). Hvis du ikke forstår det, så ring til skat og spørg, for det er altså ret vigtigt.
Det er derfor en god idé at lave en særlig konto, hvor du sparer op til skat. Hver gang du tjener et beløb, sætter du fx halvdelen over på skattekontoen. Så står de der og venter på, at skat vil have dem.
Det er en god idé at lave et helt fast system for, hvordan du holder styr på skat, moms og al den slags. Men det hører vist et andet indlæg til. Her vil jeg bare understrege vigtigheden af at spare op til skat (hellere for meget end for lidt), så du ikke pludselig får en regning, du ikke kan betale.
Du kan besøge Skats hjemmeside her, hvis du er i tvivl om noget.
Jeg håber, at disse 3 råd er brugbare, og at du allerede glæder dig til at få styr på din økonomi (hvis du da ikke allerede har det).
Hvis du har nogle spørgsmål eller råd, må du gerne dele dem nedenfor, men som sagt er jeg ikke økonomi-ekspert, så det kan godt være, at du får mere ud af at stille dine spørgsmål til skat;-)
Ps. Jeg følger også med på en anden blog, der kun handler om økonomi. Den hedder Funnyfinans, og er ret hyggelig.
Pps. Det kan også være, at du bare gerne vil finde din passion, inden det begynder at handle om økonomi. Og det er også helt i orden!