Selvstændig og mor #7 – Line Kyed Knudsen: “Jeg meldte dagpengene fra og gik bare i gang med at knokle”

“Jeg lavede et budget; jeg skulle tjene mindst 300.000 kr. om året på mine bøger, for at det kunne løbe rundt. Og det ville kræve, at jeg fik udgivet 12 bøger om året i ca. 2 år.

Jeg havde ca. 100.000 på min konto (bogpenge og et legat fra Kunstfonden) og de penge ville holde ca. 6 måneder. Så jeg meldte dagpengene fra og gik bare i gang med at knokle. Virkelig hårdt hver dag.”

Line Kyed Knudsen f. 1971 er børne- og ungdomsbogsforfatter til over 60 bøger. Hun debuterede på Gyldendals forlag i 2003 med fantasybogen Pigerne fra Nordsletten og siden 2012 har hun levet af at skrive og holde foredrag, hvilket du kan læse mere om på hendes hjemmeside og især på Facebook, hvor hun deler stort og småt fra en forfatters hverdag.

Til daglig bor Line i et rækkehus i Albertslund med sin mand, to børn og en hund.

Hvad er din passion?

Min passion har altid været at skrive historier.

Hvordan fandt du din passion?

Lige siden jeg lærte at skrive, har jeg fortalt historier.

Da jeg var barn elskede jeg at skrive i mine kladdehæfter. Én af historierne skrev jeg i 4. klasse og kaldte den for ”Røverpigernes liv”, og da jeg blev 26 år, fik jeg en steddatter på 5 år, som syntes mine stile var virkelig gode. Især den om Røverpigerne. Hun ville høre den igen og igen, og til sidst fik jeg lyst til at skrive videre på historien.

Da jeg blev 29 år, var jeg bachelor i filosofi og økonomi og fik mit første barn. Jeg var på barsel et helt år og havde derfor masser af tid til at sætte mig ned og skrive videre på stilen fra folkeskolen. Og det blev til en lang fortælling, som jeg sendte ind til Gyldendals forlag, som uden videre udgav den under titlen Pigerne fra Nordsletten.

Hvornår sprang du ud som selvstændig?

Jeg sprang ud som selvstændig i 2012 efter at have udgivet omkring 20 bøger.

Mens jeg læste til cand.merc, skrev jeg mine første 5-6 bøger og tjente under 150.000 kr om året på mine bøger, hvilket var en god supplering til SU`en.

Derefter fik jeg job som tekstforfatter på et reklamebureau og havde overhovedet ikke overskud til at skrive i over 2 år, da jeg havde en arbejdsdag i København fra 8-17.

Så blev jeg gravid med barn nummer to og kunne ikke overskue både familieliv og en 45-timers arbejdsuge. Og jeg ville jo allerhelst bare skrive bøger.

Efter barsel blev jeg sygemeldt med stress og besluttede til sidst at sige op på reklamebureauet. Min a-kasse syntes heldigvis, at det var meget eksotisk, at jeg var forfatter, så jeg fik godkendt mit forfatterskab som en ”selvstændig bi-beskæftigelse” og det var en kæmpe hjælp, at jeg ”lovligt” måtte skrive flere bøger.

Forfatter og mor
Science fiction er én af de genrer, som Line Kyed Knudsen er allermest passioneret omkring at skrive. Derfor har hun virkelig elsket at skrive zombie-serien Hvidt Støv. Omslag: Brethdesign

Hvordan gjorde du i praksis, da du sprang ud som selvstændig?

Jeg nåede at være på supplerende dagpenge i næsten 4 år, da jeg havde enormt svært ved at finde et nyt lønmodtagerjob efter min korte ”karriere” i reklamebranchen.

På det tidspunkt lå min årsindkomst på bøgerne omkring 200.000 kr., men det var ikke nok for mig til, at jeg kunne leve af det, fordi min mand var under uddannelse og modtog SU, og på den måde skulle jeg også forsørge ham.

Jeg lavede et budget; jeg skulle tjene mindst 300.000 kr. om året på mine bøger, for at det kunne løbe rundt. Og det ville kræve, at jeg fik udgivet 12 bøger om året i ca. 2 år.

Jeg havde ca. 100.000 på min konto (bogpenge og et legat fra Kunstfonden) og de penge ville holde ca. 6 måneder. Så jeg meldte dagpengene fra og gik bare i gang med at knokle. Virkelig hårdt hver dag.

Jeg tænkte i ”serier” og droppede de lange ungdomsromaner, da de giver mindre penge end de kortere illustrerede børnebøger. Og jeg var heldig, at alt hvad jeg skrev, blev antaget på enten Gyldendals eller Carlsens forlag.  Og ja, jeg nåede mit mål: I 2013 og 2014 udgav jeg i alt 24 bøger.

Hvad er de største udfordringer ved at kombinere livet som selvstændig med familielivet?

Jeg arbejder jo derhjemme, hvor jeg har et kontor. Og i nogle perioder, når børnene har været syge, har det været svært at koncentrere sig – også selvom min mand har taget barns 1. og 2. sygedag.

Men nu er mine børn ved at være store (10 og 16 år) og er blevet bedre til ikke at forstyrre mig. Pt er den ældste på efterskole, og den mindste har så travlt med vennerne, at han først er hjemme kl 18 i hverdagene. Så nu har jeg ro og tid til at fordybe mig i skrivningen.

Hvad er de største fordele ved at være selvstændig?

Jeg har en frihed, som man ikke har som lønmodtager. Jeg kan flekse og selv bestemme mine ferier.

Jeg kan også selv bestemme, hvor meget jeg vil arbejde, da jeg er så heldig, at mine bøger sælger så godt nu, at jeg ikke længere er under økonomisk pres.

Jeg kan også selv bestemme hvilken genre, jeg vil skrive i. I starten af mit forfatterskab ville forlagene gerne have, at jeg skrev ”social realistisk ungdomslitteratur” selvom det nok mere var gys, fantasy og science fiction, som jeg elsker mest. Men nu bestemmer jeg selv.

Hvad arbejder du helt præcist med?

Jeg skriver udelukkende bøger til børn og unge. Og pt har jeg ”råd til” at fordybe mig i de store og mere omfattende sci fi-ungdomsbøger, som nok er dem, jeg brænder mest for.

Hvad er dit bedste råd til andre, der gerne vil være selvstændige?

Man bliver nødt til at være realistisk og lave et budget.

Selvom man brænder for noget helt specifikt, så er det ikke sikkert, at det kan genere nok penge. Og man skal ikke være bange for at tænke økonomisk, for det er et godt redskab at bruge for at opnå sit mål.

For eksempel er det meget svært at leve af at være forfatter i Danmark, så man skal sætte sig nogle delmål først og spørge sig selv, hvordan kommer jeg til at tjene det, som jeg har brug for?

Da jeg sprang ud som selvstændig var min strategi at skrive ”letlæsning”, for det er hurtige bøger, der giver forholdsvis godt. Og så troede jeg også, at jeg skulle satse på foredrag.

Men jeg måtte korrigere min strategi, da det forlag, som jeg samarbejdede med, var alt for langsomme til at udgive mine letlæsnings-historier, og sideløbende begyndte mine forskellige bogserier på fx forlaget Carlsen at sælge rigtig godt.

Desuden nåede jeg hurtigt en indtægt på mine bøger, der gjorde, at det ikke var livsvigtigt for mig at drøne rundt og holde foredrag.

I dag udgør mine ca. 15 foredrag om året kun omkring 10 % af min samlede indtægt. Og det er jo faktisk fantastisk, for så er der mere tid til at skrive.

Er du også selvstændig og mor eller far?

Hvis du også er selvstændig og mor eller far, må du meget gerne kontakte mig. Jeg søger stadig folk til denne interview-serie – især fædre!

Læs også de andre indlæg i serien om selvstændige mødre:

Rikke: “De første kunder blev fejret af kæmpe jubelscener af os alle.”
Signe Mørkeberg Sjøstrøm: “Luk øjnene og hop!”
Camilla Holmgaard: “Jeg får frigivet noget tid og energi til at få sat nogle drømme i søen.”
Vicki Buerholt: “Tænk, hvis jeg kunne leve af at lave det, jeg syntes var aller sjovest. Min hobby.”
Jane Faerber: “Jeg drømte om at tage en pause fra det hele og finde frem til hvad det var, jeg egentlig ville med mit liv.”
Vivi H. Nielsen Mathiasen: “Ved at være selvstændig, kunne jeg selv tilrettelægge min arbejdsdag, så den passede til baby.”

2 thoughts on “Selvstændig og mor #7 – Line Kyed Knudsen: “Jeg meldte dagpengene fra og gik bare i gang med at knokle””

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.