Selvstændig og mor Vicki Buerholt

Selvstændig og mor #3 – Vicki Buerholt: “Tænk, hvis jeg kunne leve af at lave det, jeg syntes var aller sjovest. Min hobby.”

“Få lavet en rigtig god forretningsplan fra starten af og hold dig til den. Så økonomien ikke pludseligt skrider, og du glemmer, hvilken sti du egentlig gerne ville ned ad. Så du holder din røde tråd I virksomheden. Samt får afstemt forventninger med din mand/kone om økomonien, så I begge ved, hvordan situationen vil blive for en tid.”

Vicki Buerholt er 33 år, selvstændig med egen forretning og mor til 2 drenge på 4 ½ og 3 mdr. Hun har været selvstændig  i 8 år nu, men kun det ene år som fuldtidsselvstændig/med butik. Hun har også en hjemmeside, hvor man kan se hendes smykkekollektioner.

Vicki har sine egne små kollektioner af smykker, men laver også masser af bestillingsopgaver og vielsesringe. Desuden laver hun smykker ud af folks eget gamle guld, da hun finder stor affektionsværdi i at genbruge lige præcis det gamle guld, som folk har arvet af en kær slægtning, og så får man jo også genanvendt materialet i sådan proces.

Vicki har været så sød at fortælle om, hvordan hun fandt sin passion og sprang ud som selvstændig – samtidig med, at hun er mor.

Vicki Buerholt ring
Dette er én af de ringe, som Vicki Buerholt har lavet. Foto: Kristian Granquist

Hvad er din passion? 

Min største passion er klart håndværket, at kunne skabe noget eller omforme det, skabe på ny. Metallet kan altid få en anden form end det havde som udgangspunkt, og det synes jeg er fascinerende. Desuden faldt jeg for, at det er et gammelt og ædelt håndværk, som du skal have respekt for at kunne udføre.

Jeg har altid holdt meget af at bruge mine hænder, fremstille noget, skabe noget og har egentlig altid ønsket at åbne mit eget. Det har dog ikke altid været, som guldsmed.

I mange år, drømte jeg om, at åbne min egen blomsterbutik. Jeg gik til blomsterbindning i mine yngre år, samtidig med at jeg også gik til smykkesløjt, hvor jeg fik kendskab til mit fag for første gang. Sidenhen ville jeg have min egen café, men endte så med egen guldbutik 😉

Jeg ved ikke hvor drømmen om selvstændigheden kommer fra, men efter flere år, som ansat på den samme café, hvor jeg arbejdede tæt sammen med de to piger, som havde stedet, vidste jeg, at jeg også måtte have mit eget en dag.

Jeg startede med eget cvr nr/egen mini virksomhed, da jeg i slutningen af min lærertid blev spurgt om flere og flere opgaver, som jeg gerne ville lave og derfor gerne ville kunne give en faktura på.

De første par år, var det mest mindre opgaver for venner og bekendte. Efter endt læretid fik jeg fuldtidsjob andet sted, men lavede stadig mindre opgaver ved siden af mit almindelige job som guldsmed. Som tiden gik kom der flere opgaver og bestillinger også fra folk, som jeg ikke kendte.

Hvordan fandt du din passion? 

Jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg fandt min passion, men det gjorde jeg vel egentlig allerede dengang på ungdomsskolen, hvor jeg prøvede faget for første gang;)

Men efter HF var jeg helt fast besluttet på, at jeg skulle uddanne mig til kostvejleder, da jeg i mange år, havde haft kosten tæt inde på livet. Jeg blev også optaget på Suhr´s til stor glæde, men efter ca. 1 ½ år måtte jeg indse, at det slet ikke var det jeg skulle.

Som sagt har jeg altid været kreativ med mine hænder og havde på daværende tidspunkt lavet lidt smykker til mig selv og legede derfor med tanken om: Tænk, hvis jeg kunne leve af at lave det, jeg syntes var aller sjovest. Min hobby.

Hvad gjorde du for at udleve din passion? 

Straks fik jeg tilmeldt mig grundforløbet på Teknisk Skole og så gik den vilde jagt på at finde en lærerplads.

Det var ikke nemt – jeg søgte alle steder, jeg kunne. Cyklede hele Kbh tynd og søgte også over vandet.  Men med vedholdenhed, stædighed, gåpåmod og tålmodighed, lykkedes det mig til sidst. Først at få et job og siden efter nogen overtalelse at komme i lære.

Hvorfor startede du op som selvstændig – og hvordan gjorde du rent praktisk? 

Det havde længe været en drøm at åbne egen forretning og i flere år havde jeg haft kig på en helt bestemt butik. Og da drømmen om barn nr 2 “trak” lidt ud, og butikken pludselig var ledig, slog vi (min kæreste og jeg) til.

Det første der skulle ske, var det økomoniske. Vi skulle havde banken med på ideen. Helt tilfældet var jeg nogle uger forinden gået i gang med, at lave en forretningsplan og et driftbudget, så den del havde jeg klar. Og det vil jeg anbefale som det aller første: Få styr på din drøm, hvor vil du gerne hen med din foretning og vær realistisk med din økonomi.

Dernæst kommer det sjove men også det hårde: Opbygningen af butik, brand osv.

Jeg havde allerede min hjemmeside, og smykker klar til hylderne, men nu skulle butikken renoveres og stilen/ansigtet udadtil vælges

Hvordan fik/får du livet som selvstændig til at passe sammen med familielivet?

Vi heldige at have et godt bagland med søde og hjælpsomme forældre.

Men det var også noget min mand og jeg havde talt meget om inden, det skulle lykkes, og vi vidste det ville/vil blive hårdt I nogle år.

Men vi har fået det indrettet godt. Jeg har lukket mandag og tirsdag hvor jeg henter fast, samt afl. Jeg kan også selv styre, hvornår jeg møder ind, men er aldrig senere I butikken end kl 10 (åbner  kl 11). Jeg bruger tit morgenen med en kop kaffe og emails/regnskab.

Hvad er dit bedste råd til andre mødre/fædre, der gerne vil starte op som selvstændige? 

Gør det 😉

Det så ærgerligt, at tænke tilbage, når tiden er forpasset og tænke “what might have been”.

Men som sagt få lavet en rigtig god forretningsplan fra starten af og hold dig til den. Så økonomien ikke pludseligt skrider, og du glemmer hvilken sti du egentlig gerne ville ned af. Så du holder din røde tråd I virksomheden. Samt får afstemt forventninger med din mand/kone om økomonien, så I begge ved, hvordan situationen vil blive for en tid.

Vicki Buerholt halskæde
En smuk halskæde fra Vicki Buerholt. Foto: Kristian Granquist

Hvad laver du helt præcis som selvstændig? 

Alt… smil.. Jeg laver dagligt bestillinger til kunder, nye produkter til butikken, når der er et hul til det, ordner regnskab, så det er lige til at gå til for min bogholder. Desuden skal butikken rengøres, der skal købes friske blomster og den slags.

Men frem for alt laver jeg mit håndværk og yder den bedste service som jeg kan over for mine søde kunder.

Du kan se alle Vickis smykker på hjemmesiden.

Er du også selvstændig og mor eller far?

Hvis du også er sprunget ud som selvstændig og samtidig er mor eller far, må du meget gerne kontakte mig, for så kan vi måske finde ud af et interview!

Og hvis du gerne vil læse mere om at være selvstændig og mor, kan du læse om Jane Faerber, der er kogebogsforfatter og madblogger eller Vivi H. Nielsen Mathiasen, der startede op som selvstændig, mens hendes datter var teenager, og hun prøvede at blive gravid med nr. 2.

Foto: Kristian Sønderstrup-Granquist

2 thoughts on “Selvstændig og mor #3 – Vicki Buerholt: “Tænk, hvis jeg kunne leve af at lave det, jeg syntes var aller sjovest. Min hobby.””

  1. Spændende, inspirerende indlæg og flotte smykker.
    Det sidste link til Vickie hjemmeside virker ikke, men det gjorde det første øverst i indlægget heldigvis 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.