Brændegårdshaven - for familier med børn på Bornholm

Rejseguide: Bornholm med små børn del 2 – Børnevenlige ferieoplevelser på solskinsøen

Annonce//Indlægget er sponsoreret af Bornholmtours

Bornholm er en fantastisk børnevenlig ø, og den bugner af muligheder for sjove, spændende, historiske oplevelser for aktive børnefamilier. I denne rejseguide fortæller jeg om nogle af de mange familievenlige oplevelser, du kan få rundt omkring op Bornholm.

Der er meget mere at lave på Bornholm, end man kan nå på en uges ferie, og vi var ude og opleve spændende aktiviteter med børnene hver eneste dag – selvom selve sommerhuset og stranden jo faktisk var en hel oplevelse i sig selv for ungerne!

Vores familieferie til Bornholm var arrangeret og sponsoreret af Bornholmtours, og det var derfor også dem, der havde valgt de aktiviteter, som vi tog på. Jeg har, som jeg også nævnte i indlægget om selve rejsen med færgen til Bornholm, været på Bornholm seks gange før, men jeg havde faktisk ikke oplevet nogen af de aktiviteter, vi oplevede denne gang!

Og det siger jo virkelig meget om, hvor meget der er at lave med børn på Bornholm!

Vi besøgte både Bornholms Rovfugleshow, tog på en bådtur ved Hammershus, spiste på Hasle Røgeri og Svaneke Bryghus, samt besøgte Brændegårdshaven, Bornholms Sommerfuglepark og NaturBornholm, som alt sammen var aktiviteter, som Bornholmtours havde arrangeret for os. Derudover blev der også tid til at kigge rundt i Svaneke By, tage på Balka Strand og spise på Svaneke Røgeri. Og selvfølgelig hygge os i sommerhuset!

Jeg ved jo, at mange af jer, der læse med selv har børn og kan lide at komme ud og opleve ting med dem. Så hvis nogen af jer har planlagt at tage til Bornholm i sommerferien, så håber jeg, at I kan bruge denne rejseguide til børnevenlige aktiviteter på Bornholm!

Rejseguide – Bornholm med børn – børnevenlige aktiviteter på Bornholm

Bornholms Rovfugleshow – rovfugle, ponyer og legeplads for børnefamilier

Allerede hjemmefra havde vi besluttet, at vi SKULLE besøge Bornholms Rovfugleshow. I vores familie elsker vi dyr (ældsten har fx en større samling af schleich-figurer), så et rovfugleshow er lige noget for os.

Da vi kom derhen viste det sig at være MEGET mere end et rovfugleshow. Faktisk tror jeg at begge ungers største oplevelse var ponyerne. Den 3årige fik lov at få en trækketur på en pony, der hed Lillebror (!), og den 10 mdr. gamle baby kikkede bare benovet på de ”store” dyr.

Bornholms Rovfugleshow
Bornholms Rovfugleshow er en virkelig hyggelig attraktion for hele familien. Både showet og alle de andre aktiviteter er sjove for børn og voksne. Fx var der denne udstilling med strudse og andre dyr, som børnene kunne kigge på.

Selve rovfugleshowet var virkelig godt. Det var delt i to – et indendørs, hvor der også var høns og papegøjer med og et udendørs som var et mere traditionelt rovfugleshow. Men selvom showet var godt, blev begge unger trætte af at sidde stille efter den første halve time. Men så var der heldigvis en god legeplads bag træningspladsen, hvor rovfugleshowet blev afholdt, og der kunne man gå hen med de yngste børn.

Derudover var der en souvenirshop samt et væld af udstoppede dyr – især fugle. Der var fx en kæmpe udstoppet struds! Og et helt lille landskab med forskellige rovfugle og kaniner og den slags, der også var udstoppede. Der var også en levende slange og en levende varan. Alt sammen vildt interessant for en 3årig – og babyen lærte at sige BUL! (det betød vidst fugl).

Generelt var stedet meget egnet til børnefamilier. På grund af ponyridningen føltes det ikke som om der var ”ventetid” til rovfugleshowet startede, og man kunne både købe is, kaffe, vand og hvad man ellers havde brug for. Man kunne snildt få de tre timer, som der var åbent, til at gå med at kigge på dyr og se rovfugleshowet. Det er en aktivitet for hele familien – og også for voksne uden børn.

Bornholms Sommerfuglepark – idyllisk park med smådyr og sommeroplevelser for børn og voksne

Bornholms Sommerfuglepark er meget mere end sommerfugle. Der er en hyggelig (og varm!) lille ”tropezoo”, hvor man kan se både sommerfugle, fisk i damme, skildpadder, piratfisk, vandrende pinde og vandrende blade og nogle særlige myrer. Derudover er der nogle småbitte fugle, som har endnu mindre og unger, som scorer seriøst højt på nuttethedsskalaen, når de kryber ind under deres mor og gemmer sig.

Det var hyggeligt og sjovt at se sommerfuglene og de andre dyr – både for de voksne, den 3årige og baby på 10 måneder. Faktisk var jeg overrasket over, hvor interesseret babyen var i sommerfuglene. Han pegede og gestikulerede virkelig!

Sommerfugleparken
Bornholms Sommerfuglepark er sådan en hyggelig og rolig oase for hele familien. Selv babyen syntes at sommerfuglene var sjove!

Bagefter gik vi en tur i den fine have, hvor stedmoderblomster i alle farver strålede om kap med den knaldblå himmel og perfekte gule sol. Der var en lille kaningård med nogle kaniner, som den 3årige forsøgte at blive venner med og en sjov legeplads i træ. Derudover var der en souvenirshop og mulighed for at købe is og kage samt puslebord (det ved jeg, fordi vi fik brug for det!) og en særlig afdeling, hvor man kunne lære en masse om silke, som nok mest var for de voksne.

Alt i alt er Bornholms Sommerfuglepark virkelig et besøg værd med små børn. Man kan se det vigtigste på en times tid, men også snildt bruge tre timer der. Og det er slet ikke ærgerligt at tage derhen, selvom det er godt vejr, for parken er virkelig hyggelig med alle stedmoderblomsterne, og legepladsen er også skøn for de små. Men er man på Bornholm i regnvejr, er sommerfugleparken også en god aktivitet.

Kommer man med babyer kan en vikle i øvrigt anbefales – jeg havde i hvert fald stor glæde af ringslyngen, så baby kunne komme helt tæt på sommerfuglene i stedet for at sidde i en barnevogn!

Hasle Røgeri – velsmagende fiskebuffet er også for børn!

Det skal ingen hemmelighed være, at vores familie elsker mad. Derfor har vi da også været på røgeri hver eneste gang, vi har været på Bornholm.

Denne gang var vi inviteret på Hasle Røgeri af Bornholmtours, og jeg skal nok love for, at der var en lækker fiskebuffet!

Heldigvis kan alle i familien lide fisk, og der var både højstole og accept af, at babyer altså spiser lidt grimt:-)

Hasle Røgeri
Hasle Røgeri ligger i virkelig hyggelige omgivelser med en legeplads lige i nærheden.

Jeg har ikke voldsomt meget forstand på fisk, og derfor synes jeg det var rigtig sjovt at prøve en fiskebuffet, og jeg vil faktisk virkelig anbefale det, hvis man ligesom jeg gerne vil smage en masse forskelligt. Ellers ender jeg som regel bare med at bestille en omgang fiskefrikadeller – men nu fik jeg smagt nogle virkelig lækre tilberedninger af fisk (som I kan høre, ved jeg ikke engang, hvad jeg spiste …), som jeg aldrig ville have smagt udenfor buffeten.

Hasle Røgeri fiskebuffet
Fiskebuffeten på Hasle Røgeri var virkelig lækker og varieret.

Der var i øvrigt en stor legeplads ret tæt på Hasle Røgeri, som nok er et besøg værd også med større børn. Vi nåede ikke at besøge den i denne omgang, men den så sjov ud.

Hammerhavnens Bådfart – Hyggelig bådtur ved Hammershus for hele familien. Et alternativ eller supplement til at se Hammershus!

Jeg ELSKER, når man kører i bil fra Svaneke over Gudhjem til Hammershus langs kysten. De forrevne klipper, det azurblå hav og alt det grønne skærer én i øjnene og minder én om, hvor smuk Danmark er. Ruten fra Gudhjem til Svaneke har jeg faktisk vandret i mine unge dage!

Hammerhavnens Bådfart
Hammerhavnens Bådfart var en af mine personlige favorit-oplevelser på Bornholm. Det var simpelthen så smukt!

Hammershus er jeg også ret vild med. Jeg har besøgt det flere gange – både da jeg selv var barn og igen som voksen. Og jeg har faktisk hørt, at det netop har fået et helt nyt besøgscenter. Men denne gang kørte vi forbi Hammershus og videre til Bådhavnen, hvor vi skulle sejle med en lille båd i havet nedenfor Hammershus.

Klipperne rejste sig majestætisk over os. Forrevne og vilde med grøn majvegetation hist og her. Fugle og ænder flaksede gennem luften, og svaner drev roligt afsted på havet. Øverst på klippevæggen rejste de rustrøde ruiner af Hammershus sig og sendte historiens tryllestøv ud over os, mens vi red på bølgernes vuggen og søgte ind i det fugtige indre af Løvehovedernes Våde Ovn.

Det skal ingen hemmelighed være, at jeg ELSKER at sejle (jeg har faktisk sejlbevis!), og denne tur mindede mig virkelig om det. Den kan helt klart anbefales som et supplement til at besøge Hammershus – eller i stedet for, hvis du allerede har set Hammershus flere gange.

Båden sejler fra 10-17, og det hele er super uformelt. Man møder bare op, og når der så er samlet nok mennesker til at fylde den lille motorbåd, sejler Skipper afsted.

Vi var som sagt afsted med en treårig og en baby på 10 mdr., og det gik fint. Halvvejs blev børnene dog lidt trætte – og så var en tår bryst til den lille og en figenstand til den store et hit. Derudover kan det anbefales at have tøj på i lag – udturen var varm og hjemturen kølig. I alt tog turen 40 minutter, men man kan snildt bruge et par timer i Bådhavnen, hvis man også spiser sandwich, is eller madpakker.

Brændegårdshaven – Familiehygge, karruseller og børnezoo. Bornholms helt eget paradis for de yngste!  

Brændegårdshaven er et hyggeligt sommerland med vandland, minizoo og forlystelser. Der er flere legepladser, forskellige søde dyr (her i familien var næsebjørnen mest populær) og mulighed for at sejle på en sø – eller tage svævebanen hen over den. Derudover kan man tage Jobostien, en forhindringsbane i børnehøjde, hvor man sagtens kan udvælge de aktiviteter, som en 3årig kan deltage i og gemme resten til han bliver ældre.

Brændegårdshaven
Brændegårdshaven er sommerland og minizoo i ét – og det var et hit hos begge børn!

Vi oplevede ro, hygge, latter og solskin, da vi besøgte Brændegårdshaven med børnene. Storebror syntes at robådene var det sjoveste – men vandlandet scorede også ret mange points. Lillebror på 10 måneder virkede til at være gladest for at se et får – og så var han også ret optaget af alle de gæs, der gik frit omkring.

Solen skinnede fra en skyfri himmel hele dagen, og vi nød at have parken næsten for os selv, fordi vi var der uden for sæsonen. Parken er idyllisk indrettet med små broer og vandløb, og der var mange små borde og spisesteder rundt omkring, hvor man kunne sidde, mens børnene legede.

Brændegårdshaven er den perfekte ramme om en dag ud af huset for hele familien. Man kan snildt være der i hele parkens åbningstid, for der er både vandland, karruseller, minizoo og spisesteder. Hvis du har helt små børn med, kan det anbefales at medbringe både bæresele og klapvogn. Der er god plads til at komme omkring med klapvognen, og også et puslebord på toilettet.

Svaneke Bryghus – Lækker restaurant med god mad i Danmarks østligste købsstad 

Jeg har været forelsket i Svaneke, siden vi var på vandretur på Bornholm. Siden har jeg læst mig til, at Svaneke faktisk er blevet kåret til Danmarks smukkeste købsstad i 2013, og det er altså ikke sket uden grund.

Svaneke er simpelthen indbegrebet af Bornholm: Solskinsgule og rustrøde bindingsværkshuse, blomster, røgeri, glaspusterier og smykkeforretninger popper op side om side. For ikke at tale om det fantastiske ismejeri. Bedre is fås efter min mening ikke nogen steder!

Svaneke Bryghus
Svaneke Bryghus serverer klassisk dansk mad – meget lækkert!

Vi spiste på Bryghuset i Svaneke. Det er et traditionelt steakhous-agtigt spisested, hvor man kan få en god bøf, laksesteak og lignende. Vi bestilte begge en bøf med bearnaise og ungerne delte pasta med kødsovs. Som tilbehør var der pommesfritter og en salatbar.

Bryghuset emmede af gammeldags dansk atmosfære, og maden var både smuk og velsmagende. Tjenerne var søde og det var virkelig en klassisk dansk oplevelse at spise der. Havde vi haft lidt ældre børn, havde vi sluttet dagen af med et besøg på Bornholms Ismejeri, men der spiste vi i stedet en is dagen før.

Hvis du er én af dem, der kan lide en god bøf, er Svaneke Bryghus et godt sted at gå hen. Og selvom babyen virkelig svinede på gulvet, da han spiste, var der ingen sure miner fra tjenerne:-)

NaturBornholm – Et oplevelsescenter for hele familien

Vi har været så usandsynligt heldige med vejret, mens vi var på Bornholm. Ikke én eneste dag har det regnet! Men så heldig er man jo ikke altid, heller ikke på solskinsøen. Og så er det godt med nogle aktiviteter for børn og voksne, der også er egnede til regnvejr.

Og det er Natur Bornholm!

Natur Bornholm er et oplevelsescenter, hvor man bliver klogere på lidt af hvert om Bornholm. Da vi var der i dag, var der en slags tidsrejse-udstilling, hvor man følger Bornholm fra helt vildt gammel tid (altså før dinosaurerne-agtigt) og til i dag.

NaturBornholm
Udenfor NaturBornholm græssede der køer.

Den 3årige var overdrevet vild med de store skulpturer af dinosaurer og den udstoppede bison. Og med at tegne fossiler. Der var også en film om ”tidsrejsen” fra dengang til nu – altså den geotermiske udvikling og dyrelivet – som vi så to gange (selvom han altså var for lille til helt at forstå den, men stolene vibrerede, når der kom jordskælv).

Der var mange udstoppede dyr, fx fugle og harer, og udenfor kunne man prøve at køre i en lille bil (hvis man var under 11 år) eller lege på en lille legeplads (hvor der også var dinoer). Derudover var der souvenirshop og mulighed for at købe lidt mad og is.

Natur Bornholm var et rigtig hyggeligt og lærerigt sted, hvor man sagtens kunne bruge et par timer – både i solskin og regnvejr.

Bornholm er børnenes ø

Jeg synes virkelig at Bornholm er et ferieparadis for små børn. Her er så meget at lave med børnene, at man kan tage ud på nye eventyr hver eneste dag. Og alle stederne er så hyggeligt og børnevenligt indrettet.

Oven for har jeg samlet de steder, vi besøgte på denne ferie. Men der findes jo også et væld af andre smukke og skønne steder på Bornholm, som vi slet ikke nåede at besøge i denne omgang: Paradisbakkerne, Ekkodalen, Hammershus – blot for at nævne tre. Og derudover kan man jo også sagtens bruge et par dage på at gå på stranden, ligesom jeg personligt vildt gerne ville se Christiansø.

Jeg håber, at min guide har givet dig inspiration til, hvad du kan lave på Bornholm med børnene. Og ellers kan du læse endnu mere om Bornholm hos Bornholmtours, der har stået for at arrangere hele vores ferie, ligesom der er en masse spændende læsning om solskinsøen på bornholm.info.

Hvad er den bedste familieaktivitet på Bornholm efter din mening?

Læs også: 3 tips til at sejle med færgen til Bornholm med små børn.

Opholdet og ferieaktiviteterne på Bornholm var sponsoreret af Bornholmtours, men alle meninger og beskrivelser er mine egne. Jeg skrev og tog billeder, mens jeg var afsted, men jeg har først nået at redigere indlæggene efter jeg kom hjem, derfor kommer de først på bloggen nu. Du kan læse mere om min reklamepolitik her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.