drengefarver og pigefarver

Hvor tidligt kan man egentlig mærke liv? (dagbog fra en førstegangsgravid uge 7-16)

I de første uger som førstegangsgravid raser hormonerne og tankerne. Det gjorde de i hvert fald for mig … især tankerne. De kørte rundt og frem og tilbage. Ville alt se godt ud til scanningerne? Var det der baby, der bevægede sig, eller var det bare luft i maven? Hvornår kan man overhovedet mærke baby bevæge sig første gang?

Da jeg var gravid med mit første barn, var jeg så heldig at have en mail-veninde, der også var gravid. Så der var faktisk én, der orkede at høre på alle mine tanker! Jeg har været inde og plukke tre uddrag fra mine mails til hende, som jeg gerne vil vise jer. Fra mig som førstegangsgravid om det første syn af baby, til den rent faktisk kan mærkes udefra …

Uge 7

Jeg var inde på fertilitetsklinikken i dag til scanningen. Det gik rigtig fint. Jeg havde holdt mig i halvanden time og skulle virkelig tisse.  Det sagde jeg, fordi jeg var stolt over, at jeg havde holdt mig, og så siger Gynækologen: Det var kun i gamle dage man skulle det. Derefter scannede han og sagde: Alt ser fint ud og der er et hjerte smut ud og tis så viser jeg dig det bagefter;) Så måtte jeg gå på toilettet mens Gynækologen, min kæreste og en sygeplejerske sad og ventede på mig, og så skulle jeg faktisk mere end at tisse … håber ikke de følte jeg var langsom!!

Men altså ja vi så hjertet flimre/banke. Jeg synes altså mest det var en klump og kunne ikke rigtig se det lignede et barn – ikke engang en alien. Men min kæreste kunne åbenbart se det lidt bedre fra sin stol, han påstod at han kunne se “arme”. Men jeg blev glad:)

Uge 12

I dag var vi til nakkefold, og det gik rigtig godt:) Vi så en sprællende baby med fem fingre (i hvert fald på den ene hånd) og en næse og fødder osv

Jeg har heller ikke kunnet lade være med at mærke efter bobler og sitren i min mave. Første gang jeg mærkede noget, som måske kunne være baby var faktisk allerede i 11. uge (he he) men det er jo ALT for tidligt. Godt nok siger de, at slanke mennesker mærker det før dem med mere sul på kroppen. Men alligevel …

Uge 16

I morges skete der noget sjovt. Jeg er jo begyndt at sove på siden pga min fantastiske gravidpude (også kaldet Fæstningen af min kæreste), men da jeg så rullede om på ryggen, så var min mave helt hård i en “halvmåne” i den ene side og alm. blød i den anden. Jeg tror, at det var fordi babyen lå der! Min kæreste mærkede det også, og han troede det også.

Men selvom jeg puffede til ham, så flyttede han sig ikke, og der kom heller ikke små puf/sitren eller noget. Jeg glæder mig virkelig til det kommer regelmæssigt som et sikkert livstegn! Jeg mærkede nogle tydelige mini-sitrener (hvad hedder det i flertal?) i lørdags, men ikke så tydeligt siden. Sådan mere måske-agtigt. Han reagerede ikke engang på gospel i går, og hans ører burde ellers virke nu! Nå, måske han godt kan lide musik og faldt i søvn eller noget …

 

Hvor tidligt kan man mærke liv?

Og så for lige at svare på spørgsmålet i overskriften – hvor tidligt kan man egentlig mærke liv? Det er jo super individuelt. Det kommer an på kropsbevidsthed, ens kropstype, babyen (måske?) og alt muligt andet. Men hvor jeg som førstegangsgravid var i tvivl, om det jeg mærkede 11+ egentlig var liv, så var jeg overhovedet ikke i tvivl i min anden graviditet:

Jeg mærkede liv fra 11+ og dagligt fra 13+.

Jeg googlede rigtig meget for at finde ud af, om jeg virkelig var den eneste (de fleste mærker vist først liv fra 18+ og nogle først fx 24+), og det er jeg altså ikke. Så jeg tror helt bestemt på, at man kan mærke liv før 18+! Men jeg må hellere lige understrege, at det altså er bygget på mine egne erfaringer, ikke noget lægeligt udsagn:-)

Hvornår mærkede du liv første gang?

4 thoughts on “Hvor tidligt kan man egentlig mærke liv? (dagbog fra en førstegangsgravid uge 7-16)”

    1. Ja, det er jo meget forskelligt. Men uge 15 er da heller ikke så sent:-) Det er i øvrigt en rigtig god blog du har, tak for den:-)

  1. – jeg mærkede også de første bobler i maven i uge 12 her i 1. graviditet, og deciderede puf i uge 16-17 🙂

    Tak for en god blog, jeg fandt den via vores terminsgruppe og sætter meget pris på dine indlæg omkring time management, effektivitet, konkrete måder at skabe fokus på og vinde mere tid i hverdagen, tak!

    /M

    1. Hej Mathilde. Tusind tak for din kommentar, jeg er rigtig glad for, at du kan bruge mine indlæg – især dem om passion og karriere:-) Men ja, jeg lagde godt mærke til at der også var et par andre i terminsgruppen, der kunne mærke liv allerede omkring uge 12:-) Tillykke med din graviditet! Kh. Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.