Hvad har du (ærlig talt) brug for til baby? (og hvorfor jeg netop har købt min 6. ammepude)

Når man bliver gravid, går redebygningen i gang. Det er forskelligt, hvor hårdt den rammer, men de fleste vil gerne købe et eller andet (og gerne det nødvendige!) udstyr til den lille ny.

Da jeg blev gravid første gang gik jeg ærlig talt amok. Kender I det, at man vil være sikker på, at man har ALT klar? Jep, det var mig. Jeg lavede lister over alt (jeg elsker lister – det er også derfor bloggen er fyldt af dem) og satte tælle-streger, når jeg havde købt en ting fra listen. Og jeg købte en del, inden jeg pludselig arvede en masse, og til sidst stod jeg med 67 par bukser i størrelse 62. Men altså … Ulveungen skulle jo ikke fryse, vel?

Denne gang har jeg gjort det helt anderledes. Faktisk har jeg slet ikke købt noget til Nr. 2 endnu, selvom jeg er i 28. uge! (okay, det er løgn, jeg har købt endnu en ammepude fra Doomoo, men det var for selv at kunne sove med den om natten (som gravidpude, I ved). Min søn bruger nemlig stadig den Doomoo-ammepude jeg købte, da han var blevet født (og det var så i øvrigt min nr. 4 ammepude apropos det med at jeg gik amok … 5 hvis man også tæller min kæmpe gravid-sovepude fra Fossflake aka Fæstningen (navngivet af min kæreste) med, som jeg desværre solgte efter min søns fødsel pga. pladsmangel i dobbeltsengen)). Der er virkelig forskel på ammepuder, og nogle af dem syntes jeg slet ikke kunne bruges – andre er et mirakel for amningen!

Men altså … jeg googlede selv lister over, hvad man har brug for til en baby dengang. Så her får I den, jeg lavede, da jeg ventede utålmodigt og mega-redebygger-agtigt på Nr. 1. Med kommentarer i parentes, som jeg har skrevet nu-hvor-jeg-er-blevet-SÅ-klog. Jeg er rimelig træt lige nu, så jeg får ikke lige sat mærke og link på andet end det vigtigste/mærkeligste, men måske går jeg ind og tilføjer det senere. Ellers så spørg i en kommentar, hvis der er noget, du gerne vil have uddybet:-)

Babyudstyr – hvad er nødvendigt?

Møbler + tilbehør:

 • Puslebord (vi arvede et, som vi faktisk har brugt rigtig meget)
 • Pusleunderlag (Det har vi også haft god brug af)
 • Mørke stofbleer til puslepladsen (altså det var ikke lige så vigtigt hvad farve de havde. Vi kogevaskede dem alle sammen sammen)
 • Seng/vugge inkl. madras (Vi brugte først sengen, da han blev 1 år. Til gengæld arvede vi en slyngevugge, som vi fik virkelig meget glæde af!)
 • Babydyne (evt. to?) + 3 betræk + lagner (Vi endte med at købe både en sommer- og en vinterdyne med økologisk moskus dun, og vi har brugt begge meget. Også som hovedpude til mig! Betræk og lagner arvede vi, men vi har sidenhen fået og købt lidt nyt.)
 • Ammepude (evt. med ekstra betræk?) (Her endte vi jo så med fire, og jeg kan virkelig anbefale, at man prøver nogle forskellige, for den skal altså støtte godt og ikke bare være pæn/lækker/økologisk.)
 • Babyalarm (Den bruger vi stadig hver dag)
 • Badekar (gerne på stativ) (Altså stativet droppede vi, men badekarret brugte vi de første par måneder. Derefter gik vi over til almindeligt badekar)
 • Kravlegård? (Det købte vi først da han blev et par måneder. Bare en billig, brugt én, som vi solgte videre bagefter).
 • Høj stol + pude/indsats til helt små (Vi købte en trip trap-stol og arvede også én. Det er faktisk dejligt at have én til gæster – og til Nr. 2! Puden købte vi nu aldrig).
 • Blespand (gerne med ”lukkefunktion” for at lukke lugt ude!) (Den fik vi seriøst aldrig brug for. Den var så irriterende, at sundhedsplejersken aldrig havde set magen.)
 • Voksipose (Classic) med bæreplade og evt. sommerdyne til voksiposen (Den var uundværlig. Vi bruger den stadig, og vi elsker den. Dog har vi aldrig brugt sommerdynen, da vi alligevel synes det er for varmt).

Transport + tilbehør:

 • Barnevogn + lift? + (fluenet + regnslag?) + rangle til foran? (Vi købte en barnevogn, som vi solgte igen. Vores søn lærte aldrig at elske sin barnevogn, så vi brugte slynge, og da han blev 6 mdr. købte vi en klapvogn, der kunne lægges helt ned. Liften brugte vi indendørs til soveplads i de første måneder – engang i mellem).
 • Pusletaske/eller anden smart rygsæk fx Fjällräven til tingene (Jeg syede en meget smart pusletaske, som jeg aldrig kom til at bruge. Så købte vi en lille vandre-rygsæk, og den var seriøst fantastisk, når jeg gik med baby i viklen)
 • Bæresele (JA! Vi startede med at købe en koala strækvikle, som vi brugte de første 4 måneder. Derefter gik jeg lidt amok, og vi har nu både fastvikle, Mei Tei, Manduca bæresele og Ergobaby bæresele …)
 • Autostol?? (Ja, selvfølgelig, den havde vi brug for)

Tøj + diverse:

(Generelt om tøjet: Vi havde som sagt ALT for meget. Meget mere end der står på denne liste, som jo var listen over, hvad jeg skulle bruge – ikke hvad jeg endte med at have;-) Butikkerne findes jo også når baby er født! Og faktisk synes jeg retrospektivt at det er virkelig overdrevet at have lagre af tøj liggende til det første halve år. Men det er selvfølgelig en smagssag! Vi manglede i øvrigt sokker i næsten alle størrelser …)

 • 6-8 bodystockinger str. 50-56 62
 • 5 sparkedragter str. 50-56 62
 • 3 løse bukser 50-56               str. 62
 • 4-6 natdragter 50-56                str. 62
 • 4-5 trøjer med lange ærmer 50-56          str. 62
 • Varm heldragt str. 50-56 62
 • 3-6 par strømper (må ikke stramme)
 • 1-2 huer
 • 2 babytæpper til at svøbe om barnet (Vi brugte mest dyne)
 • Stofbleer (30 stk) – husk også mørke (Dem havde vi meget brug for! Man kan nærmest ikke få for mange i starten!)
 • 2-3 bløde mindre håndklæder (Altså her brugte vi faktisk almindelige håndklæder lige så meget som særlige babyhåndklæder)
 • Lege/aktivitetstæppe (Jep – det var skønt at have)
 • Overtøj? (Vi havde et overvældende antal dragter og en flyverdragt – men vi havde ikke særlig meget brug for dem den første tid)

Forbrugsting:

 • Bleer (1-2 pakker): Newborn (Mini, hvis han vejer mere end 3700 g) (Faktisk havde jeg købt Moderne Stofbleer. Jeg elsker faktisk tanken om moderne stofbleer, men det fungerede slet ikke for os. Så jeg solgte dem videre efter et par måneder)
 • Engangsklude (3-4 pakker)
 • Babyolie (Den brugte vi aldrig)
 • Zinksalve
 • Babyvaskeprodukt (u. parfume/parabener) (Vi brugte kun mandel/oliven-olie det første år)
 • Baby-neglesaks
 • Babykam/tættekam
 • Babytermometer (Det fik vi ikke købt, men det er altså virkelig rart at have!)
 • Sutteflasker (2-3 stk.) + flaskerenser (Det synes jeg ikke giver mening at købe med mindre man får brug for det. Man ved alligevel ikke hvilke, der er gode og til hvilken alder man får brug for dem. Vi endte med at købe det helt store malkeudstyr, da han var 3 uger (det skriver jeg et andet indlæg om), og det kunne vi alligevel aldrig have forudset)
 • Sikkerhedsvatpinde (Vi har aldrig brugt dem til andet end os selv …)
 • 2-3 sutter til nyfødt (Dem fik vi aldrig brug for)

Andet – til børneværelse:

 • God stol til amning i børneværelset (Det købte vi ikke. Sofaen var fin.)
 • Skab til babyting (Det fik vi først brug for, da han var næsten 2 år og fik en masse legetøj)
 • Barnets Bog (Den er jo ret hyggelig at have)
 • Nyfødtfotografering (Vi ventede til 4 mdr. men så var det også skønt)

Som I kan se, gik jeg lidt amok på listen. Især når man tænker over, at jeg jo ikke købte det antal, der fremgår af listen (eller jo, det gjorde jeg ca. men derudover arvede jeg også store mængder. Og kom til at købe lidt ekstra. Og fik noget i gave …) Altså det var rimelig ekstremt, ik’?

Så derfor prøver jeg at gå i non-shopping-mode med Nr. 2. Det har holdt indtil videre. Men om det fortsætter …? I dag forelskede jeg mig for første gang i en ny vikle. En skøn og let og fabelagtigt smuk sommervikle fra norske Ellevill. Sådan én ønskede jeg mig også til Ulveungen, men der havde jeg jo købt så mange andre bæredimser. Så måske er det den ENE ting jeg køber til Nr. 2?

Hvad var dine favoritindkøb til baby? Og hvad fik du slet ikke brug for? 

Ps. Det skønne foto i toppen er taget af min veninde Lea Løvberg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.