legekøkken og sprog

Guide: Stimuler dit barns sprog med leg (og hvorfor legekøkkener seriøst er geniale!)

Har du nogensinde tænkt over, at legemad kan være med til at stimulere dit lille barns sprog? At det at sætte dig sammen med din Unge foran legekøkkenet og deltage i legen med gulerødder, æbler og hamburgere faktisk er en rigtig god måde til at udvikle dit lille barns sprog?

De fleste af os glæder os til vores børn har nok sprog til at kunne fortælle om følelser, oplevelser og ønsker. Selv synes jeg noget af det allermest fantastiske ved at blive mor, har været at følge med i Ulveungens sprogudvikling.

Lige nu, hvor han er 2 år og 3 måneder, flyder sproget ud af ham i et tempo, så han (og jeg!) næsten ikke kan følge med. Han siger nye ord og danner nye sætningskonstruktioner hver eneste dag, digter sange – og det er en FRYD at lytte til.

At lege sproget frem – med et legekøkken!

I går legede vi for første gang en rigtig spise-mad-leg med legemaden. Før har jeg ikke rigtigt interesseret mig for legekøkkenet, og det har Ulveungen egentlig heller ikke. Altså han har da rodet lidt rundt i det engang i mellem (han fik det, da han blev 1 år), men aldrig leget en leg med handling og en hel masse sprog i.

Det gjorde vi i går!

Jeg blev så begejstret for legen, at jeg besluttede mig til at skrive et blogindlæg om det. Det skal måske lige siges, at vi har boet hos mormor de sidste 4 måneder uden legekøkkenet, så den fornyede interesse kan sagtens skyldes gensynets glæde. Men det kan også skyldes, at han er blevet ældre.

Uanset hvad, så er her 3 forslag til, hvordan du kan lege med dit barn i legekøkkenet, så dit barn får de bedst mulige betingelser for at øge sit ordforråd – og have det sjovt samtidig.

Og bare lige for en god ordens skyld, så går jeg ikke ind for, at man er enormt skole-agtig, når man “arbejder” med børns sprog – det skal KUN være en leg. Men derfor skader det jo ikke at vide, at det at deltage i barnets leg er med til at give barnet meget mere sprog om legeprodukterne!

Og så er jeg heller ikke børneeksepert – men jeg er dog uddannet dansklærer. Så noget ved jeg da om sprogtilegnelse! Men indlægget skal stadig bare ses som udtryk for mine egne erfaringer og idéer. Ligesom mit indlæg om dialogisk læsning, som måske også vil interessere dig.

Legemad
Legemad er et perfekt redskab til at stimulere dit barns sprog gennem leg

3 idéer til at stimulere dit barns sprog, når I leger med legekøkkenet

 1. Spis frokost. Det er simpelthen så simpelt: Sammen dækker I et frokostbord, og hver gang du tager en madvare, siger du, hvad den hedder. Fx: “Nu sætter jeg osten her. Og til højre for osten kan vi lægge rugbrødet …”.

  Brug ordentlige sætninger, og undlad at lyde som en oplæser stemme. Altså tal helt naturligt og lad være med fx bare at sige “ost”, “brød” og andre stikord.
  Det er de hele sætninger, der gør legen naturlig og samtidig giver dit barn meget mere ordforråd.

  Når bordet er dækket, sætter I jer til at spise, og du fortsætter selvfølgelig med at sætte ord på alt, hvad I gør. Fx “Skal vi tage noget salt på?” og den slags.

 2. Giv dyrene mad. Herhjemme har vi en kæmpe flok af Ostheimer– og Schleichdyr. Det er simpelthen min søns yndlingslegetøj nr. 1.

  Så da vi var færdige med at lege frokost, satte vi alle dyrene op i en forsamling (der er mange, så det alene tager ret lang tid – og her kan man selvfølgelig også sætte ord og sætninger på!).
  Og så begyndte vi ellers at fodre dyrene med alle frugterne og grøntsagerne.

  Selv er jeg meget opmærksom på ikke at “rette” i børns leg. Hvis Ungen synes, at elefanten skal have en burger og katten en gulerod, så er det ok med mig. Man kan jo altid lære barnet, hvad de “rigtigt” spiser en dag man er i Zoologisk Have for eksempel.Også i denne leg er det vigtigt at sætte ord på alt, hvad man gør. Fx kan man sige: “Skal vi give guleroden til kaninen eller elefanten?” eller “Se, nu vil løven spise musens bolle!” (og så gøre de ting, man taler om).

  Det vigtige er ikke, at barnet lærer gloserne for mad og dyr (dem kan min søn fx allerede), men at barnet hører (og evt. siger) hele sætninger for de ting, I leger. Det giver nemlig virkelig meget passivt ordforråd, der så langsomt kan aktiveres, efterhånden som barnet får overskud til det!

 3. Tegn legemaden. Dette nåede vi ikke til i går, da Ungen blev sulten og pludselig ville have en rigtig banan i stedet for legebananen. Og så måtte vi jo ud i det rigtige køkken …

  Men altså – en dag snart, kunne jeg godt tænke mig at tegne legemaden sammen med ham. Altså vise ham, at man kan tegne en ting, og at man kan vælge en farve i samme farve som fx en appelsin, til at male den med. Det tror jeg, kunne være rigtig sjovt, og jeg er sikker på, der ligger en hel masse sprog i samtalen om farver og mad. Og en masse dejlige timer!

Det vigtigste er, at det hele tiden er en leg. Jeg prøver altid at lade være med at rette både sætningskonstruktioner og udtale. Ulveungen kalder stadig mælk for “ladt” (og jeg fatter IKKE hvorfor!), men jeg er sikker på, det rigtige ord/udtale kommer af sig selv på et tidspunkt.

For nyligt er han fx stoppet med at kalde dyrene ved deres lyde (fx var en elefant før en “trut”, nu er den en “elesant”), og det er kommet helt af sig selv. Hvis jeg forstår, hvad han siger, så gentager jeg ofte med den rigtige sætning eller betegnelse – men kun hvis det virker naturligt. Naturlighed og masser, masser, masser af ord og sprog er min vej frem.

Hvor får I fat i et legekøkken? 

Der findes rigtig mange legekøkkener på både Den Blå Avis og i butikkerne. Vi har valgt legekøkkenet fra Hape, fordi jeg elsker, at deres produkter så vidt jeg har forstået er uden nogen former for skadelig kemi. Og så synes jeg også, at de er smukke. Vi har rigtig meget lækkert legetøj fra Hape herhjemme.

Der findes et væld af tilbehør til legekøkkenet – børnene kan seriøst lave alt fra burgere over salater og til brød med pålæg. Der findes også toastmaskiner og sådan noget (det har vi dog ikke investeret i). Det meste legemad på billederne her er Hapes skønne produkter (men dette er ikke et sponsoreret indlæg, bare til info:-))

Jeg håber, at mit indlæg har inspireret dig til at deltage i dit barns leg med legekøkkenet – og samtidig har givet dig et par idéer til, hvordan du selv kan være med til at udvikle dit barns sprog på en legende og hyggelig måde! Og hvis I selv har nogle sjove lege, som I leger med legekøkkenet, må du meget gerne skrive det i en kommentar!

Læs også: 3 tips til at synge flere børnesange med dit barn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.