En god fødsel

God fødsel #1: “Jeg har lært at mærke mig selv bedre og stole på mine egne instinkter”

Da jeg skulle føde første gang støvsugede jeg nettet og bøger efter gode og positive fødselsberetninger. Det inspirerede mig SÅ meget at høre om, hvordan andre klarede det. Ja, måske ikke blot klarede det, men også havde en god oplevelse.

Efter at have læst om en masse andre gode fødsler, havde jeg selv to rigtig gode fødsler. En rolig og positiv hjemmefødsel og en lynfødsel i vand (også derhjemme).

Jeg vil gerne give jer samme gode oplevelse. Derfor har jeg interviewet en række kvinder, der alle har det til fælles, at de har en eller flere gode fødsler bag sig. De kommer med deres egen beretning og måske nogle gode råd til dig, der snart skal føde.

At føde behøver ikke være fyldt af smerte eller tab af kontrol. Det er kvinderne i denne serie et godt eksempel på.

I dette første interview kan du møde Signe (pseudonym) på 34 år, der bor i Kbh med sine to døtre og sin kæreste gennem 9 år.

Hvilke tanker gjorde du dig om at føde inden du fødte, og hvordan forberedte du dig på fødslen?

Jeg gik til fødselsforberedelse, bevægelse i vand for gravide og læste løs.

Hvordan forløb dine fødsler? 

Jeg har født to gange og begge fødsler var fine. Dog var fødslen af min første datter uden tvivl den bedste.

Fødselsberetning:

Jeg var 36+5 uger henne. Jeg var inde for at få gravidmassage om eftermiddagen og kom hjem med en skøn følelse i kroppen.

Ved 23-tiden gik slimproppen, men jeg forventede endnu ikke en begyndende fødsel, da man jo hører at førstegangsfødende oftest går over tid.

Dog begyndte en murren i underlivet, som langsomt gik over i veer og fra kl. 3-6 havde jeg stærke regelmæssige veer, som jeg kontrollerede fint med vejrtrækningsøvelser og små powernaps. Kl. 6 ville fødegangen gerne se mig, så min mor og søster kom for at hente mig. Min kæreste blev som aftalt hjemme, men begyndte dog at gøre rent:-)

Da vi kom ud på fødegangen var jeg mellem 6-7 cm åben og fik tildelt en fødestue. Jeg fik en sød jordmoder, som tog sig tid til at lytte til mine behov. Jeg ønskede karbad, men som udgangspunkt ingen smertestillende. Mine smerter var håndterbare så længe jeg lyttede til min krop. Jeg skulle bevæge min krop og klare veerne oprejst lænet ind over sengen.

Jeg fik mit karbad og det lindrede skønt, men mens jeg var i badet, fik jeg presseveer.

Jeg kom op og fik igen lov til at slå foroverbøjet over sengen med min mor på den ene side og min søster på den anden. Klokken 12.06 efter få presseveer tog jordmoderen mine hænder og jeg fik selv lov til at tage imod min lille datter, som straks skreg højlydt.

Min søster klippede navlestrengen og jeg kom op og ligge. Min datter løftede hovedet og kiggede op på mig og søgte straks brystet.

Kort tid efter var hun klar til at møde sin far og resten af familien.

Hvad har du lært af at føde?

Jeg har lært at mærke mig selv bedre og stole på mine egne instinkter.

Hvad er dit bedste råd til andre, der skal føde?

Lyt til dig selv og ikke alle andre! Lav en plan, men vær ikke bange for at ændre den. Du kan bedst mærke din egen krop. Gør det der passer dig/jer, så I får den bedst mulige oplevelse.

Vil du også dele din fødselsberetning?

Mange tak til Signe for beretningen. Hvis du også har en positiv fødselsoplevelse bag dig (enten som far eller mor), er du meget velkommen til at kontakte mig, så vil jeg nemlig også gerne interviewe dig. Du må gerne lave interviewet under pseudonym, ligesom Signe har gjort.

Og ellers må du også meget gerne skrive dit bedste tip til en god fødselsoplevelse nedenfor som en kommentar!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.