amning og arbejde

Gæsteindlæg: Leas råd til at få arbejde og amning til at hænge sammen

“Mit bedste råd er altså at arbejde, når der er tid til det – også selvom det er på ubekvemme tidspunkter!”

Kan man amme et barn på 2 år – og stadig have tid og overskud til at arbejde? Gæsteblogger Lea Thume fortæller om, hvordan hun får livet som ammende og arbejdende mor til at hænge sammen.

Lea Thume er 43 år, selvstændig og mor. Hun bor sammen med Michael (Pil) Pilgaard. Hun er mor til Lucas på 2 år og 4 måneder. Ud over at være indehaver af Thume Translations og selvstændig oversætter og korrekturlæser, så er hun medlem af både Science Fiction Cirklen og Fantastik, to af de danske foreninger der dækker de fantastiske genrer.

Gæsteblogger: Lea Thume

Vores hverdag med amning og arbejde

Lige nu ammer jeg en dreng der er 2 år 4 måneder gammel og det kan selvfølgelig kun lade sig gøre, fordi jeg er så gudsbenådet heldig at have opbakning til amningen herhjemme.

I weekenderne er der fri bar. I hverdagene mumler han mælg inden han vågner helt… og så sutter han noget der ligner en halv time, indimellem sover jeg fra det, indimellem er jeg småvågen.

Så står vi to op og han bliver sat foran fjernsynet (Ramasjang er guld værd om morgenen) og ser tegnefilm, mens jeg laver hans frokost til vuggestuen. Hvis jeg fumler og ikke når bussen, så har vi lige en halv time mere hjemme og så kan det godt være, han beder om mere mælg.

Indimellem serverer jeg sødmælk for ham om morgenen, hvis jeg tænker, at han er tørstig og jeg har travlt med at lave hans frokost. Hvis han er sulten, det kommer an på, hvor meget mælk han har drukket om natten, så laver jeg grød, der er ekstra klistret, så han ikke taber den, hvis han selv sidder og fumler med en ske, foran fjernsynet… Eller jeg serverer noget frugt, jeg ved, han gider spise, blåbær eller vindruer er et hit.

Han spiser periodevis meget i vuggestuen og undertiden ingenting. Fordi han stadig er ammebarn, er jeg opmærksom på, at han kan risikere at mangle jern, fordi jeg indimellem selv lider af jernmangel, derfor får han altid mindst en leverpostejsmad med, foruden fire slags frugt og grønt. Og nej, han spiser ikke det hele. Dengang vi stadig gik hjem hver dag, endte det ofte med at han spiste al sin overskydende frugt i barnevognen til og fra bussen. Nu kører far ofte i bil og kan derfor nå at hente, så der bliver spist lidt mindre frugt.

Når han skal hentes, og jeg er der alene, siger han tit mælg, og så sætter jeg mig, hvor der nu er plads i institutionen og ammer.

I begyndelsen spurgte børnene fra vuggestuen, hvad jeg lavede, nu siger de ”Lucas ha mæg” eller ”Bog?” Og kravler op i sofaen ved siden af os og vil have mig til at læse en bog for dem, mens jeg ammer.

Nu hvor far nogle gange også er med, så er det så spændende at køre bil, at han er begyndt at trække os ud ad døren uden mælken i institutionen indimellem.

Når vi så kommer hjem, er der fri bar hele aftenen og hvis vi er nogen steder henne, er der også fri bar der… Eneste undtagelse var, da vi var på besøg hos syriske venner, der spurgte jeg først, hvorefter manden i huset smuttede udenfor for at ryge.

Sådan får jeg tid til at arbejde med lille barn og fri bar

Hvornår får jeg så tid til mit arbejde som oversætter?

Når jeg kommer hjem fra afleveringen i institutionen, arbejder jeg i stuen og har min telefon til at give mig en alarm, når jeg skal ud af døren, for at nå at hente Ungersvenden. Og efter at far er begyndt at tage bilen, så er det indimellem enten slet ikke mig, der henter, eller også bliver jeg samlet op på vejen, inden vi begge henter knægten i vuggestuen. Hvis jeg ikke skal rode med bus frem og tilbage, sparer jeg en times transport og kan derfor arbejde en time mere…

Og lejlighedsvis sover han et par timer fra den sidste halve times buffet om natten og inden han vågner, så der kan jeg nå en lille smule. En del af den her artikel er faktisk skrevet mellem 24 og 01.30 … for der sover Lillen som regel …

Sådan arbejdede jeg, mens min søn var lille 

Da han var yngre og sov lidt mere, stadigvæk ved brystet, ammede jeg ham ofte i søvn inde i vores seng, og når han var faldet ordentligt i søvn, men hans sutterefleks stadig var aktiv, havde jeg computeren til at stå på siden, for jeg lå jo på siden og arbejdede sidelæns, mens jeg ammede.

Hvis du planlægger din tid efter den tommelfingerregel, jeg havde læst mig til, nemlig at nyfødte sover 18 timer i døgnet, så husk lige det, jeg opdagede… nemlig at babyer sover på mors mave eller klistret til mors bryster, så det er ikke 18 timers arbejdstid du har til alt muligt andet end baby!

Jeg har senere set den her tommelfingerregel: ”9 måneder i maven… 9 måneder på maven…” og det giver god mening… det er simpelthen et fuldtidsarbejde at passe sådan en størrelse. Det bliver selvfølgelig lidt nemmere hvis man ammer, for så slipper man for at skulle ud for at varme flasker om natten, og samsover man, så slipper man også for at skulle stå op af sengen.

Husk at planer er til for at blive lavet om – også arbejde!

Det allervigtigste er at følge din egen mavefornemmelse og bare acceptere at planer nogle gange er til for at blive lavet om.

Jeg har for eksempel lovet at skrive det her indlæg for længe siden, men så fik min søn skoldkopper, og så er alt arbejde aflyst, af en dreng der ammer i døgndrift, hænger på én i 3 dage og derefter spæner frisk rundt i huset de næste 5, men stadig smitter, så han alligevel ikke kan komme i vuggestue.

Jeg har også før siddet og arbejdet klokken 2 om natten, eller mellem 24 og 02, for det er lige midt mellem to amninger.

Mit bedste råd er at arbejde, når der er tid til det – også selvom det er på ubekvemme tidspunkter!

Og sidst men ikke mindst, hvis noget ikke virker, så vær ikke bange for at prøve noget nyt … Du kan jo altid gå tilbage til det der ikke virkede i første omgang. Både hvis det gælder amning og din selvstændige virksomhed.

God arbejdslyst!

Her kan du læse mere om amning

Amningen kan være svær at få styr på i starten, og derfor vil jeg gerne anbefale disse steder, hvor jeg selv har lært rigtig meget om amning:

La Leche League

Ammenet på Facebook
Netværk for amning af børn 0-2 år- Ammenet

Netværk for amning af børn over 2 år -Ammenet

Forældre og Fødsel

Sundhedsstyrelsen anbefaler amning til barnet er mindst 1 år. Men den anbefaling er baseret på kultur, altså på at kvinderne i Danmark er på vej ud på arbejdsmarkedet igen efter endt barsel, omkring børnenes et års fødselsdag.

Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler at man ammer barnet til det minimum er fyldt 2 år.

Er du også selvstændig og mor?

Jeg håber, at Leas indlæg var inspirerende for dig at læse. Hvis du også er selvstændig og mor, hører jeg meget gerne fra dig. En gang imellem har jeg interviews eller gæsteindlæg her på Fabelmor, for der er ikke noget bedre end at høre, hvordan andre mødre og fædre får familie- og arbejdslivet til at gå op!

Husk, at alle gæsteindlæg og interviews på Fabelmor.dk er udtryk for gæsteskribenten- eller den interviewedes holdninger.

Og hvis du selv har gode råd til at fortsætte amningen efter du er startet på arbejde igen, så må du gerne smide en kommentar og fortælle om det!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.