fødselsforberedelse

Fødselsforberedelse: Sådan vil jeg træne op til min hjemmefødsel

Da jeg var gravid med mit første barn, var jeg mega effektiv i forhold til at få trænet op til fødsel. Jeg gik til fødselsforberedelse hos Smertefri Fødsel og Yoga hos Yogakompagniet og noget gravid-gymnastik – og jeg fik virkelig også forberedt mig uden for undervisningen.

Denne graviditet? Not so much …

Det skyldes selvfølgelig, at min hverdag med en toårig er en helt anden, end den var dengang, hvor jeg var fuldstændig fri til at planlægge alt. Jeg var jo forfatter, og bestemte selv, hvornår jeg ville træne, tage på kursus og skrive bøger. Sådan er det ikke helt med et lille barn – selvom han går i vuggestue, kommer han jo hjem hver eftermiddag og så er jeg bare MOR.

Fødselsforberedelse: Sådan trænede jeg op til fødslen af første barn

De sidste tre måneder op til fødslen, trænede jeg både mentalt, fysisk og vejrtrækning. Jeg læste også en masse om fødsler.

Min fysiske fødselsforberedelse var et kvarters yoga-øvelser, som jeg selv havde sammensat ud fra det gravid-yoga og gymnastik, jeg havde gået til – kombineret med venepumpeøvelser. De sidste to måneder op til fødslen, trænede jeg 2×15 minutter, da jeg ellers fik ondt i ryggen (typisk morgen og aften).

Læs også: Min hjemmefødsel – en rolig og positiv oplevelse 

Min mentale fødselsforberedelse var visualisations-øvelser og læsning af positive fødselsberetninger. Fra Smertefri Fødsel og Ina Mays Guide to Childbirth.

Derudover trænede jeg vejrtræknings- og presseteknikker samt fødestillinger hver aften. Dem havde jeg lært (og fået lydfiler til) på kurset hos Smertefri Fødsel. Jeg brugte disse vejrtrækningsteknikker RIGTIG meget under selve fødslen.

Fødselsforberedelse: Sådan (vil jeg …) træne op til Lillebrors fødsel

Altså helt ærligt, så har jeg hele tiden tænkt, at “nu måtte jeg komme i gang”. Både med vejrtrækningsøvelserne (der gerne skal ligge på rygraden som behaviorisme, når veerne kommer) og de daglige, fysiske øvelser – især venepumpeøvelser, fordi jeg faktisk har problemer med mine ben.

Jeg er bare ikke liiige kommet så meget i gang endnu, vel?

Og nu er jeg så gået på barsel, jeg har knap en måned til termin, og det var ligesom NU det skulle være. Men altså – jeg sidder ved computeren i stedet for på yogamåtten, ikke?

Jeg har godt nok gået til almindelig- (og nu senior-) yoga hele graviditeten 1-2 gange om ugen, men jeg vil gerne gøre mere. Virkelig gerne. For det er så vigtigt for mig, at få en lige så god fødselsoplevelse som sidst!

fødselsforberedelse
Fødselsforberedelse er vigtig – både den fysiske og den mentale. Foto: Mariangela Raponi

Min plan for fødselsforberedelsen den sidste måned op til fødslen

Bedre sent end aldrig, ik’? Jeg tænker, at når jeg nu skriver det her på bloggen, så kan jeg måske lidt bedre holde mig selv fast!

Jeg vil fortsætte med senior-yoga hele vejen til termin. Almindelig yoga er blevet for hårdt, jeg skal tage alt for mange pauser. Men senior går lige an, selvom den hvidhårede dame ved siden af mig efterhånden kan udføre flere af øvelserne end mig. Men altså – det handler jo også om selvfølelse og kropskontakt og alt sådan noget, ik’?

Alle hverdage (weekender er simpelthen håbløse med en toårig, synes jeg) vil jeg træne 15 minutter på yogamåtten med fokus på ben og ryg – og inkl. venepumpeøvelser (og knibeøvelser – der er jeg helt håbløst bagud …).

Efterfølgende vil jeg bruge 5 minutter på at træne laboro-vejrtrækningen fra Smertefri Fødsel, samt presseteknikken derfra. Jeg tænker, at der allerede sidder en del på rygraden, det føles i hvert fald sådan, når jeg træner.

Hvis det virker naturligt, vil jeg også træne visualiseringsøvelser, mens jeg øver vejrtrækningen, men det virkede aldrig helt naturligt sidst, og jeg brugte det slet ikke under fødslen, så det er ikke min højeste prioritet.

Derudover vil jeg gå mindst én tur med hunden om dagen på mindst 20 minutter.

Den lidt mere alternative fødselsforberedelse

Jeg er også gået i gang med at drikke hindbærbladethe. Det kom jeg aldrig i gang med sidst (og jeg klarede mig jo fint uden), men det smager godt, og måske gør det også et eller andet godt, hvem ved?

Derudover har jeg i dag købt vådliggerlagen og ekstra håndklæder og vaskeklude (da vi løb tør for håndklæder sidst) til selve fødslen. Jeg har købt mørke håndklæder, så de forhåbentligt kan vaskes pæne, selvom der kommer blod på under fødslen.

Læs også: Det skal du bruge til en hjemmefødsel (sviner en fødsel fx ikke mega meget?)

I løbet af ugen har jeg også planer om at finde mit første barns tøj i de mindste størrelser frem og vaske/sortere det. Så tror jeg nemlig, at det hele bliver lidt mere realistisk! Og det er faktisk én af de ting, jeg glæder mig rigtig meget til.

Men først og fremmest, så handler det nok om at komme i gang. Og så kan det godt være, at det føles som et lidt stort projekt lige nu, men som jeg også fortalte om i mit indlæg om at finde mere egotid som travl mor, så kan man jo nå virkelig meget på 20 minutter!

Hvordanforberedte du dig til din fødsel?

Foto: Mariangela Raponi

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.