hvordan føles veer

Sådan føles veer

Jeg læste engang, at et af de mest googlede spørgsmål er: Hvordan føles veer?

Og det kan jeg godt forstå!

For når man ikke har prøvet at føde, og man når et godt stykke hen i graviditeten, er der kun én ting der fylder seriøst meget, og det er fødslen.

Man sidder der med ét tusinde spørgsmål. Hvornår føder jeg? Starter det med vandafgang eller veer? Hvordan kan jeg vide, at jeg har veer? Har jeg veer nu? Hvor ondt kommer det til at gøre? Hvor sidder veer? Og, ja – hvordan føles veer egentlig?

I dette indlæg vil jeg fortælle, hvordan jeg syntes, at veer føltes. Og da jeg hverken er læge eller jordemoder, må du selvfølgelig endelig spørge dem, hvis du er i tvivl om noget seriøst. Jeg deler jo bare mine erfaringer:-)

Men jeg vil også opfordre til, at I alle sammen smider en kommentar om, hvordan I syntes veer føltes, hvis I har prøvet det. For det kan jo føles rigtig forskelligt fra person til person! Og på den måde kan vi få et lille arkiv over, hvad folk føler ved det.

Kommentaren skal dog helst ikke skræmme folk;-) Så jeg mener mere en kommentar om, hvor smerten sad og om det føltes som menssmerter, en plukve osv.

Føles veer ligesom plukveer? 

I min første graviditet mærkede jeg nærmest ikke noget til mine plukveer. Jeg havde to “modningsveer” (tror jeg det var) i ugen op til min fødsel. Og så blev min mave “hård” engang i mellem, men det var ikke noget jeg kunne mærke særlig meget. Det gjorde i hvert fald ikke ondt.

I min anden graviditet havde jeg en del flere plukveer, især når jeg anstrengte mig. Også nogen med lidt smerte i, især hen mod fødslen. Men jeg syntes ikke at mine plukveer føltes som veer på noget tidspunkt, heller ikke når der var lidt smerte i dem.

Jeg ved dog, at der er nogen, der har meget kraftigere plukveer, og så kan man nok godt være i tvivl om, om det er en plukve eller selve fødslen, der er gået i gang. Men så kan man heldigvis ringe ind til fødeafdelingen og spørge, og jeg vil bestemt anbefale, at man hellere ringer én gang for meget end én gang for lidt!

Føles veer ligesom menstruationssmerter? 

Der er mange, der beskriver de første veer som en slags menstruationssmerter. Man kan selvfølgelig ikke svare entydigt på, om det føles på samme måde, for det er jo helt forskelligt, hvordan folk oplever (og om de overhovedet har) menstruationssmerter.

Men da jeg fødte første gang, så blev jeg faktisk vækket kl. 2 om natten af milde menstruationssmerter, der kom og gik, og de næste timer føltes mine veer (op til ca. fire centimeter) faktisk bare som en slags menstruationssmerter.

Da jeg fødte anden gang, startede det med vandafgang. Jeg havde været ved jordemoderen samme morgen, der havde konstateret, at jeg var 2 centimeter åben og lavet hindeløsning.

Så da vandet gik kl. 2 om natten (mine børn har det åbenbart med at melde deres ankomst kl. 2 om natten), var det lige på og hårdt med veer, der føltes som lige inden jeg fødte min første søn.

Jeg har nok været 5 centimeter åben nærmest lige efter at vandet gik, for jordemoderen kom kort efter, og der var jeg allerede 6 centimeter åben (hele fødslen tog kun 3 timer fra vandafgang). Så det er selvfølgelig klart, at de veer ikke føltes ligesom menstruationssmerter (hverken milde eller kraftige af slagsen), men bare som veer.

hvordan føles veer
Vores anden søn blev født ved en lynfødsel i badekarret derhjemme. Der startede veerne lige på og hårdt efter vandafgang.

Hvor sidder veer?

Mine veer sad samme sted som mine menstruationssmerter – som en murren eller smerte foran over kønsbenet, nederst i maven ligesom. Under navlen.

Mine presseveer sad omme i lænden (samtidig med at jeg også havde smerten foran) og føltes ligesom om jeg skulle på toilettet.

Jeg har hørt om nogen, hvis veer sidder i lænden fra starten af, altså så de nærmest tror de har ondt i ryggen. Og jeg har også hørt om nogen, der slet ikke (eller næsten ikke) kan mærke deres veer.

Så man må nok konstatere, at de kan sidde flere steder og føles meget forskelligt!

Læs også: Fars beretning om hjemmefødsel

Kan man overleve at have veer uden at få smertestillende?

JA! Det synes jeg godt man kan.

Det er selvfølgelig forskelligt fra person til person, hvor ondt man synes veerne gør.

Jeg troede før, at det handlede om ens smertetærskel (at nogen mennesker er bedre til at udstå smerte end andre), men det tror jeg ikke mere. (Det har jeg i øvrigt skrevet lidt om i dette indlæg om 3 ting, jeg har lært af at føde)

Nu tror jeg, at det handler om, hvor god man er til at slappe af, fokusere og arbejde med – og selvfølgelig hvor kraftige veer man har, hvor lang tid fødslen tager, hvor bange man er for at føde, og hvordan barnet står inden i én (om der er komplikationer).

Hvordan tackler man veerne? 

Jeg har brugt teknikkerne fra Smertefri Fødsel, og de hjalp mig rigtig meget i min første fødsel. I min anden fødsel gik det hele så hurtigt, at jeg aldrig rigtigt nåede at finde fokus og ro. Til gengæld gik det også så hurtigt, at jeg sagtens kunne “overleve” smerterne.

Jeg har ikke følt behov for smertestillende medicin i nogle af mine fødsler (udover to panodiler i min første fødsel, fordi jeg fik ondt i ryggen af at sidde i badekarret), men mine fødsler har ikke været smertefrie. Jeg tror bare at dét, at der jo er pauser på nogle minutter mellem veerne og generelt en mening med smerterne (og min viden om, at det hele snart ville slutte) gjorde det nemmere for mig.

Og så vil jeg virkelig anbefale at lære teknikkerne fra Smertefri Fødsel! Og hvis det ikke er nok, så findes der jo heldigvis en masse muligheder for smertestillende i forbindelse med fødsler – både medicinsk og naturligt. Selv havde jeg stor glæde af massage ved min første fødsel og varmt vand ved begge fødsler.

Hvordan føltes dine allerførste veer? Og hvad er dit bedste tip til at tackle veer?

Foto: Mariangela Raponi

2 thoughts on “Sådan føles veer”

    1. Hej Katrine. Tak for din kommentar. Interessant, at din smerteoplevelse sad i ryggen. Det gjorde min næsten ikke! Men det er jo så forskelligt:-) Mange hilsner Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.