Derfor er mødre mere effektive

Derfor er mødre mere effektive

Jeg har altid været en meget effektiv person. Jeg skriver hurtigt og meget, og har derfor udgivet mere end 25 børne- og ungdomsbøger i en alder af 31 år. Det er ikke for at blære mig, at jeg skriver det, men simpelthen for at fortælle, at det at være effektiv er en meget stor del af min personlighed.

Så stor, at det faktisk i perioder har været svært for mig at holde pauser – og min første barsel var af samme årsag også lidt svær. Altså det der med at komme ned i tempo og bare være. Det har jeg nok aldrig været super god til.

Er mødre mere effektive?

Da jeg blev gravid med mit første barn, kom det derfor bag på mig, da én af mine kolleger sagde: “Du har altid været effektiv, men nu bliver du nok endnu mere effektiv, når du bliver mor.”

Jeg grinede lidt, for ærlig talt kunne jeg ikke se, hvordan man kunne blive mere effektiv. Jeg havde jo ret gode resultater (altså mange færdige bøger og andre opgaver), ik’?

Jeg blev klogere. For effektivitet handler ikke om kvantiteten af ens arbejde.

Det handler om, hvordan man forvalter sin tid. Alt sin tid.

Jeg blev mere effektiv, da jeg blev mor

Da baby var 6 måneder, havde vi opbrugt alt vores barsel (sammen, det har jeg fortalt om her), og jeg arbejdede hjemme med baby fra han var 6-10 måneder.

Tror I lige jeg lærte om effektivitet?

Alt hvad jeg kunne, lavede jeg, når han var vågen. Spiste, badede, gik ture osv. I samme øjeblik han sov (også hvis vi var på tur) løb jeg nærmest hjem og tændte computeren.

Jeg skrev en ungdomsroman, en håndfuld ugebladsnoveller og redigerede en børnebog i de måneder. Selvom min reelle arbejdstid kun var hans to lure af hver 1,5 time.

Hvordan kunne det lade sig gøre?

Fordi jeg lærte at blive effektiv.

Alt jeg gjorde, havde et formål. Og alt var planlagt, så jeg fik mulighed for at kaste alt andet end mit arbejde fra mig, når baby sov.

Og så gik jeg i øvrigt i seng klokken 20 hver aften, så jeg slap for middagslure.

Nød lærer nøgen kvinde …

Jeg lærte at blive mere effektiv, fordi jeg blev presset på tid. En baby tager virkelig meget af ens tid, og sådan skal det også være. Men hvis man vil indrette sig anderledes end majoriteten – fx ved at holde 6 måneders fælles barsel – må man også tage konsekvenserne af det. Også selvom det er hårdt.

Og det kræver effektivitet.

Nød lærer som bekendt nøgen kvinde at spinde, og det gælder også med tidsforbrug. Jeg har læst mange bøger om time management, og en ting, jeg er kommet frem til er, at jeg ikke bliver mere stresset af at være effektiv.

Snarere tværtimod.

At være effektiv handler ikke om at halse rundt om sig selv og ordne og fixe alt muligt.

Det handler om at være fokuseret og arbejde fra a til z på én opgave ad gangen uden svinkeærinder.

Men det er vist et andet indlæg, som må komme en helt anden dag.

Langsom livsstil?

Og som en sidste lille tanke: Jeg har netop læst om fænomenet Langsom Livsstil og er meget inspireret. Står det i modsætning til effektivitet? Ikke helt, tror jeg. Det handler så vidt jeg er nået frem til også om at finde ud af, hvor man vil fokusere i sit liv.

Men det vender jeg tilbage til, når jeg har læst bogen om Langsom Livsstil. I mellemtiden kan I jo kigge på denne LittTalk (YouTube-video), hvor jeg taler om, om kreativitet og effektivitet er hinandens modsætninger? Det er optaget fra et foredrag på Vallekilde Højskole og var ret fedt at lave!

Hvordan er du blevet mere effektiv af at blive mor?

Ps. Man bliver sikkert også mere effektiv af at blive far. Men det har jeg sjovt nok ikke prøvet på egen krop, så det vil jeg undlade at udtale mig om;-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.