Sådan overlever du søvnmangel

Barselsliv #2 – Sådan overlever du søvnmangel

Okay, det der med at Lillebror sov fantastiske stræk af 2-3 timer efter hver amning holdt så præcis 2 uger. Nu? Alt fra 10 minutter til 2 timer. Men hey! Det kunne være værre. MEGET værre.

Så jeg er glad. Sådan rimelig glad. Når bare jeg får minimum 2 timer i streg og så en masse enkelte timer i løbet af natten, så kan jeg hænge nogenlunde sammen næste dag.

Synes jeg selv. Tror måske Faren synes, jeg bliver sådan rimelig sur efter alle de der opvågnen-hver-time-ting. Men altså, det er vel også normalt at vrisse lidt, hvis man hele tiden bliver vækket midt i Tornerose-luren, ik? Eller milevidt fra Tornerose, faktisk. Men det er så en anden sag.

Anyway. Selvom jeg på ingen måde er hårdt ramt (altså Lillebror vil gerne sove, og han vil endda gerne sove VED SIDEN af mig – og i liften! Og i barnevognen!), så har de her nætter med opvågnen hver time (hvor vi skal op og skifte bleer, gentagne remoulade-bleer og derfor bliver MEGET vågne), så har jeg alligevel lavet en liste med råd til, hvordan du bedst tackler den famøse søvnmangel, når du får en baby.

Sådan overlever du søvnmangel

 1. Gå tidligt i seng. Ikke tidligt som før du fik barn (kl 22), men seriøst tidligt. Hvis dit barn sover kl. 19, så smid gæsterne ud og tag baby med i seng. Hvad hvis det bliver det eneste stræk på to sammenhængende timer indtil næste morgen? Udnyt det og sov!
 2. Hvis du ikke har mulighed for at gå tidligt i seng, så sov længe. Hvis baby altså sover længe. I morges sov Lillebror efter hver amning fra 6-9, og jeg var seriøst LYKKELIG for at Far stod op med den store, så jeg kunne sove længe.
 3. Betragt kl. 9 som at sove længe. Jeg har allerede glemt, dengang at sove længe betød at sove til langt op af formiddagen.
 4. Sov om dagen. Hvis du kan. Måske render den store rundt, måske har I gæster, måske bliver du rastløs, så snart du lægger dig. Men altså, prøv om muligt. Korte lure har også ret!
 5. Få hjælp. Fra Far og familiemedlemmer. Hvis du lider af seriøs søvnmangel (fx hvis dit barn slet ikke sover i nattetimerne), har du akut brug for hjælp, for det er  virkelig hårdt. At være lidt træt er noget andet, det kan man godt overleve. Bed om hjælp, hvis du virkelig er træt!
 6. Kig på din baby, når du ammer ham klokken 3 om natten. Igen. Eller hvis der er mørkt, så mærk på ham. Det silkebløde hår og de små kinder og den der growling-lyd, når han prøver at få fat i brystet. Faktisk er det ikke til at stå for, vel? Heller ikke selvom klokken er 3 …
 7. Husk også at lugte til din baby. Mmmm … det tricker vidst også nedløbsrefleksen, så mælken løber til;-) Men det har vel ikke så meget med søvn at gøre. Og de her tips er faktisk lidt lamme. Altså som i, du havde nok godt selv tænkt på at sove om dagen og gå tidligt i seng, ik’? Så her kommer mit bedste tip:
 8. Husk at det kun er en overgang. De allerfleste grunde til at børn vågner om natten fortager sig med tiden. Vil dit barn ammes hver time? Forhåbentligt et appetitspring. Har dit barn ondt i maven? Forhåbentligt forbigående. Laver dit barn remoulade under hver amning, så du skal op og skifte? Det går i følge vores sundhedsplejerske snart over.
 9. Så altså, som Isak siger i Skam: Tag det minut for minut. Kan du klare et minut mere, hvor du er vågen og ammer dit barn? Ok, så gør det. Kan du også klare det næste minut? Og det næste? (Jeg var faktisk ret vild med “Isak og Evan: minut for minut”. Har du set Skam?)

Herhjemme håber jeg, at vi går mod lidt længere søvnstræk igen, for i nat sov Lillebror faktisk en del bedre. Altså, vi vågnede stadig en del gange, hvor jeg ammede, men jeg var kun oppe én gang og skifte remoulade-ble. Og selvom det resulterede i, at jeg nærmest måtte i bad bagefter (!), så følte jeg mig faktisk udhvilet om morgenen.

Vi har forresten købt sådan en fancy ammelampe (alt for at gøre amningen lettere end sidste gang!), der skulle gøre, at man blev mindre vågen, når man tændte den om natten. Jeg synes faktisk den virker (okay, jeg aner ikke, om den virker, men jeg føler det), og den er også rigtig pæn. Jeg købte den i en butik på Christianshavn, men den ligner lidt denne. Ved dog ikke om det er den samme?

Nå, men lige nu sover både Storebror og Lillebror, og det gør de helt sikkert ikke særlig lang tid endnu, så hvis jeg skal være heldig at kunne publicere dette indlæg med billeder også, må jeg hellere slutte for nu. Men jeg vil da lige høre, hvad dit bedste tip mod søvnmangel er?

6 thoughts on “Barselsliv #2 – Sådan overlever du søvnmangel”

 1. Jeg genpostede dit blogindlæg og fik et svar fra en amerikansk veninde om, at hun ville videresende rådene til en der lige havde født, så jeg blev lige inspireret til at skrive sådan her til hende. De ti råd jeg kommer med var faktisk alle sammen nogle jeg godt ville have kendt da jeg stod med en nyfødt, så jeg sætter dem lige ind her.:
  Tell her to contact me if she has any problems regarding breast feeding. I am still breast feeding my son and in 5 days I will have breast fed him for two years and 6 months.
  I am also a member of Ammenet on Facebook, which is similar to La leche league, and I know a lot of smart ladies who can help if there are any problems.
  You can maybe send this to her or just tag her below this post?

  BREAST FEEDING A NEW BORN ALL THE WAY TO TODDLER:

  1. It shouldn’t hurt. If it does get help.

  2. if in doubt, take a breast feeding vacation in bed, skin to skin with the baby without either TV, Radio or Mobile Phone… Books or magazines are O.K.

  3. Baby’s stomach is about the size of a walnut. Keep feeding him or her every time baby wants it. Baby stomachs do not know the time and should not be made to wait 3 hours before being fed.

  4. Every drop coming out of the breast means another drop getting made = if you give substitute milk remember to milk out an equal amount if possible.

  5. Not everyone can milk out milk themselves, that does not mean there is not enough milk.

  6. the first month it seems at if you breast feed 24/7… and you almost do! I was told babies sleep 18 hours a day, but no one told me they sleep with their food i.e. my boob in their mouth.

  7. if baby falls a sleep at the breast, gently tickle below his or her chin with the tip of your little finger, that will wake up the suckling reflex, but let the kid sleep.

  8. sleeping with the kid at your side might make for a more restful night. Babies are designed from natures hand to wake up and cry every so often… Those that didn’t got forgotten on the stone age cave floor… Those that sleep close to mum, only have to whimper once and can then drink more milk and grow stronger, while mommy sleeps a bit…
  If you have to get up to get the kid, both your sleep patterns get disrupted.

  9. Breast feeding boosts the child’s immune system and can be beneficial until the baby is at least two years old. But a boost only means that any sickness will have a lesser impact, it does NOT mean that it can prevent any number of sicknesses, so get those vaccinations the doctors order 🙂

  10. Last but not least. you are the mother, you know your child, follow your gut feeling and trust that you know your child… And if something does not work, do not be afraid to try something new… You can always return to that which did not work in the first place.

  1. Hej Lea.
   Tusind tak for din lange kommentar og dine råd. Dem er der sikkert mange, der bliver glade for at læse. Det er altid rart at læse andres erfaringer. Og hvor er jeg glad for at høre, at du stadig er glad for at amme og har haft sådan et godt ammeforløb. Og hvor var det sødt af dig at skrive og sende alle disse råd til hende også:-)
   Mange hilsner Camilla

   1. Kære Camilla. Det var så lidt.
    Jeg ved hvor glad jeg har været for alle de gode råd, jeg har søgt og fået.
    Og hvor meget det har hjulpet at høre hvordan andre har indrettet sig, blandt andet bare det at vores venner fortalte at de havde problemer det første lange stykke tid, fordi de ikke havde fundet ud af hvem af de to der fungerede bedst hvornår om natten… Det tænkte vi på da vi kom hjem fra hospitalet og endte lynhurtigt med; at det var faren der skiftede klokken to om natten, for der er jeg næsten zombie… Og det er mig der skifter klokken 5, for faren bliver en zombie på arbejdet, hvis han bliver vækket den sidste time inden han skal op om morgenen.
    Gode råd er gode at have, så man kan ignorere dem, hvis man ikke har brug for dem 🙂

    1. Hej igen. Ja, det er da en rigtig god idé at dele natten mellem sig, så man får den tid, hvor man selv fungerer bedst. Tak for det råd også:-) Mange hilsner Camilla

 2. Åh, jeg husker det som var det i går. Søvnmangel er en bitch. Nu er mine piger 3 og 5 og har sovet igennem længe. Til gengæld føler jeg stadig at jeg har sovet længe, når vi sover til 7.30

  1. Hej Malene:-) Ja, søvnmangel kan godt trække tænder ud:-) Men ja, det er med at nyde at sove længe – også selvom det kun er til kl. 7.30;-) Mh Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.