4 tips til skiferie med gravid Mor, Influenza-Far og 2årig med feber (+ 6 højdepunkter fra rejsen)

Drømmer du om puddersne og vintereventyr, men tænker, at en skiferie ligger laaangt ude i fremtiden, fordi du både har en 2årig – og endnu en på vej? Overvejer du, om det sådan egentlig er realistisk at komme ud på ski – og om dit barn overhovedet gider kælke?

Jeg prøvede det af i år, hvor vi var i Beitostølen i Norge. Og jeg har samlet en liste med 4 ting, du skal tænke over, inden du bestiller et lækkert alpint eventyr for hele familien. Jeg var nemlig afsted i februar, og selvom alle ferier er skønne på den ene eller anden måde, så var der altså også en del bump i ferielykken.

Så her er 4 tips til skiferie med gravid Mor, Influenza-Far og 2årig med feber:

 1. Rejs med andre. Har I søskende, bedsteforældre eller venner, der også gerne vil på skiferie? Har de selv børn i legealderen, eller vil de måske gerne tilbringe lidt kvalitetstid med jeres børn?
  Især på rejsen til og fra skieventyret (vi tog fly/bus/tog til Norge) er det seriøst en hjælp at være flere voksne om at passe på børn og bagage. Vi var heldige at have Mormor og Onkel med, og det var altså rimelig rart at være flere til at skiftes til at gå rundt med den 2årige i lufthavnen og være begejstrede over (endnu et) fly.
 2. Hvem skal stå på ski – og hvornår? Jeg fandt ud af, at jeg var gravid ugen efter, vi havde bestilt skiferien. Jeg kunne godt have afbestilt ferien, men jeg havde sådan et billede af mig, der kælkede med Ulveungen og tumlede i sneen, som jeg holdt fast i lige til vi kom frem, og jeg godt kunne mærke jalousien over ikke at skulle stå på ski (det turde jeg simpelthen ikke som gravid, da jeg altid falder, når jeg står på ski).
  “Desværre” voksede min mave hurtigere her i anden graviditet, og jeg havde nogle problemer med bækken og plukveer, så det var simpelthen for hårdt at trække min søn meget rundt på kælken. Og så var han heller ikke sådan liiige at overbevise om kælkens fortræffeligheder.
  Derimod var han MEGA fan af hotellets boldrum i kælderen (hvor han gerne havde tilbragt hele ferien), hvilket betød, at for at lokke ham med udenfor (!), måtte vi lave snebolde i tusindetal. Dét blev han til gengæld ikke træt af …
  Men altså – det kan være en rigtig god idé på forhånd at tale om, hvornår du og din evt. partner skal stå på ski. Og om I forventer at tage børnene med på ski, eller gerne selv vil ud på de sorte pister. Og hvad I forestiller jer, at den anden skal lave i mens med de børn, der er for små til at stå på ski (eller bare ikke gider). Er der fx legeplads, kælkebakke eller et boldrum på hotellet?
 3. Gør det nemt for jer selv. Okay, det her er lidt pinligt at indrømme, men mit højdepunkt på ferien var maden. Vi havde bestilt mad på hotellet – og der var bare den lækreste morgen- og aften-buffet. Og hvor nemt er det ikke lige, at man bare går ned og spiser og så går tilbage på sit hotelværelse? Jeg var SÅ lettet over, at vi ikke havde en hytte med køkken og skulle stå med både madlavning og opvask! Og rengøring slap vi jo også for.
 4. Tal om, hvad I vil gøre, hvis I bliver syge. Ulveungen blev selvfølgelig syg. Jeg skriver selvfølgelig, fordi han lige var startet i ny vuggestue og ærlig talt fik den ene sygdom efter den anden på det tidspunkt. Så selvom høj feber, forkølelse og til slut børnesår (og vi var kun afsted i 5 dage!) gjorde ham væsentligt mere pivet, mindre interesseret i kælken og gav en del opvågninger om natten, så var det ligesom “normalt” for os.
  Desværre blev min kæreste også syg. Sådan virkelig, seriøst influenza-syg med høj feber, hvor han kun kunne ligge i sengen 2 ud af 5 dage og stadig var dårlig derefter.
  Og så stod jeg jo ligesom der med mit gravide bækken, en syg 2årig og en syg kæreste. I kan nok godt se det for jer? Og så taler vi SLET ikke om, hvordan jeg reagerer, når min kæreste snorker. For altså, derhjemme sover vi faktisk i hvert sit værelse af samme årsag, men her var vi nødt til at sove sammen, og med influenza snorkede han ENDNU mere … I kan nok se problemet, ik’?

Som I nok kan regne ud, kom sygdommen til at præge vores skiferie rimelig meget. Altså … det var ikke bare lutter puddersne og eventyrlandskab, vel? Og jeg følte mig ærlig talt lidt låst inde på hotelværelset. Og det gjorde min kæreste, der jo var syg, selvfølgelig også. Men! Vi fik heldigvis også nogle skønne oplevelser ud af det.

Jeg har listet et par højdepunkter fra turen her:

 • Den første aften, hvor ingen endnu var syge …
 • Boldkamp med Mor, Far og Onkel. Vi havde boldrummet for os selv og fandt på en leg, hvor det gjaldt om at kaste flest plastikbolde ned i nogle beholdere. Jeg har altid anset mig selv for at være virkelig dårlig til alt, der havde med bolde at gøre. Men altså – jeg vandt flere gange over min kæreste! (og Ulveungen syntes det var vildt sjovt at kaste med, selvom han ikke helt forstod reglerne …)
 • Maden! Som sagt var det rimelig fantastisk, at der var så stort udvalg af alt muligt lækkert både morgen og aften. Jeg elsker simpelthen mad. Jeg tror, vejen til mit hjerte går gennem mad, faktisk.
 • Naturen. Det lykkedes mig at komme ud på et par gåture med Mormor, og hvor er Norge bare smuk! Altså, det skal jo ingen hemmelighed være, at jeg virkelig elsker den nordiske natur, men Norge om vinteren … det ER altså et eventyrland. Jeg ville bare gerne have nydt den smukke natur endnu mere!
 • At se Ulveungen sove i bæresele på Far igen. Vi har ikke rigtigt brugt bæreselen siden han var godt et år, men vi brugte den rigtig meget på rejsen frem og tilbage, og Ulveungen faldt simpelthen så hurtigt til ro og i søvn i den, ligesom da han var yngre. Vi havde kun vores Ergobaby med, men vi har et større udvalg af bæredimser, som jeg nok skriver et indlæg om en anden dag ..
 • Den sidste dag, hvor alle var nogenlunde raske (Ulveungen havde godt nok fået børnesår, men det vidste vi ikke endnu …)

Som du nok kan høre, var det et eventyrlandskab med en del (sygdoms-)bump. Men heldigvis ingen af den alvorlige slags, og det er vel altid noget (og så er vi altså bare rimelig heldige … fx da Ulveungen blev syg i bussen, så viste det sig, at ham der sad ved siden af mig var børnelæge! Så han undersøgte ham bare, og så behøvede vi ikke tænke mere over, om vi skulle tage til læge i løbet af ferien, hvilket havde været rimelig besværligt midt i sneland!)

Men om jeg vil anbefale andre gravide med småbørn at tage afsted? Ja … det tror jeg. Jeg er egentlig glad for, at vi gjorde det, for det betyder meget for mig at prøve at have et aktivt liv, opleve smukke og spændende steder og lave anderledes ting med familien. Og så må man vel bare tage med, at omstændighederne ikke altid er til idyl og snehygge! Jeg tror faktisk, jeg vil prøve en skiferie igen. Men så skal det være på et tidspunkt, hvor jeg ikke er gravid. For jeg vil også stå på ski!

Hvad er dit bedste råd til skiferie med småbørn? 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.