4 tips til at arbejde hjemme med baby

Når man er selvstændig, forfatter eller kunstner er det at få barn ofte lidt anderledes, end når man har et almindeligt lønarbejde. Barnet er selvfølgelig “det samme”, men forventningerne fra ens “arbejdsplads” og én selv er ofte nogle helt andre. Det kan være, man har en virksomhed, der ikke er sådan lige at sætte på stand by, at man ikke har mulighed for at få barselsdagpenge, eller at man bare er så glad for sit arbejde, at man gerne vil fortsætte, mens man passer sin baby derhjemme.

Men hvordan får man lige baby og arbejde til at hænge sammen?

Jeg er forfatter og lever af at skrive børnebøger, ugebladsnoveller og at holde foredrag. Det betød dog ret meget for mig at holde en egentlig barsel med mit første barn, fordi jeg intet anede om, hvordan man passede en baby. Min kæreste og jeg havde rigtig meget lyst til at holde fælles barsel, og derfor brugte vi vores barsel de første 6 mdr. sammen (han havde barsel fra sit arbejde som pædagog, og jeg fik barselsdagpenge). Men da vi ikke syntes, at vores søn skulle starte i dagpleje som et halvt år gammel, besluttede jeg at passe ham hjemme, mens jeg arbejdede fra han var 6-10 mdr.

Mit arbejde i de fire måneder bestod primært i at skrive, da jeg havde udskudt næsten alle foredrag til han var startet i dagpleje. Dvs. at jeg kunne udføre det meste arbejde hjemme ved computeren, men jeg havde et par enkelte foredrag, møder og en reception ude i byen, som jeg tog til. Med baby!

Jeg har lavet 4 tips til selvstændige, forfattere og kunstnere, der har planer om at passe baby og arbejde hjemme. De 4 tips er lavet med udgangspunkt i mine egne erfaringer, så det er klart, at det vil være forskelligt, hvor godt de passer til dit barn. Børn er jo bare super forskellige! Desuden er der rimelig stor forskel på en baby på 1 måned og en baby på 9 måneder – både mht. hvor meget de sover, spiser og skal underholdes. Men jeg håber, at nedenstående tips alligevel kan tjene til inspiration!

  1. Skab en døgnrytme. Det kan være mega svært at skabe en døgnrytme med et lille barn. Jeg har skrevet et andet indlæg om, hvordan min kæreste og jeg prøvede at lave en døgnrytme for vores søn, da han var 4 mdr. og det var nogenlunde den, jeg fortsatte med, da jeg passede ham og arbejdede samtidig.
    Han sov to lure af halvanden times varighed, hvor jeg kastede mig over computeren og én kort lur sidst på eftermiddagen, hvor jeg enten sov, spiste, badede eller ryddede op. Det vil sige, at min reelle mulighed for at arbejde var 2 x halvanden time på de fleste dage. Minus de dage, hvor han altså ikke ville sove eller vi skulle noget.
  2. Alliéer dig med familie og venner. Jeg var så heldig, at jeg et par gange kunne få familie eller venner (eller min kæreste) til at lege med min søn (der jo på det tidspunkt godt ville lege, når han var vågen), mens jeg turbo-skrev. Jeg skrev fx en novelle til Ugebladet Hjemmet på rekord-tid, mens min svigermor sad i sofaen bagved og læste for ham. Novellen tog udgangspunkt i mine oplevelser som både hunde- og babymor, og jeg tror, det var derfor, jeg kunne skrive den så hurtigt. I hvert fald synes jeg faktisk, at det er én af mine mest vellykkede noveller til det ugeblad:-)
  3. Acceptér at du ikke kan nå så meget som normalt. Jeg har altid været meget målbevidst og haft præcise planer for, hvad jeg skulle skrive hvornår. Det går bare ikke, når man passer en baby samtidig! Det var rimelig svært for mig at acceptere, at jeg måtte sortere og prioritere så meget i mit arbejde, men da jeg først kom i gang med en roman igen, var det faktisk virkelig skønt at fordybe mig i roman-verdenen hver gang min søn sov. Men det er klart, at der var dage, hvor jeg var så smadret ovenpå en hård nat, at jeg selv var nødt til at sove, mens min søn sov. Og det bliver man nødt til at acceptere.
  4. Gå tidligt i seng. Jeg valgte det meste sociale fra, herunder at se TV i denne periode. Det kan virke sørgeligt for nogen, men jeg kunne simpelthen ikke holde mig vågen og frisk til at arbejde i min søns lure, hvis jeg ikke gik i seng sammen med ham kl. 8. Han vågnede nemlig RIGTIG mange gange hver nat. Så det gjorde jeg altså i hele perioden.

Jeg ville gerne have haft et punkt 5, der hed noget med “arbejd mens du har baby i viklen”, men det gjorde jeg ikke selv. Jeg brugte faktisk vikle og bæresele meget, men det fungerede aldrig rigtigt for mig at arbejde, mens jeg bar baby. Jeg kunne rigtig godt lide at gå tur med ham i den, og han sov ofte i den, når vi gik tur, ligesom jeg brugte den, når jeg skulle ud med hunden, handle osv. Men for mig blev den aldrig en del af min arbejdsrutine. Men måske det kan virke for dig?

Hvis du skal ud med baby, fx til møder eller holde foredrag, så er det enten en god idé at have baby med sovende eller i viklen. Men det er jo ikke altid muligt. Jeg har haft en vågen baby med til både forlagsmøde og på Bogforum, hvor jeg skulle holde to foredrag, og jeg må indrømme, at det var rimelig stressende, selvom alle var utroligt søde og hjælpsomme. Mit bedste råd i sådanne situationer er faktisk at have en hjælper med, der kan tage barnet, mens du skal være “på”, så du ikke behøver have fokus på babyen.

Når jeg tænker tilbage på mine måneder som fuldtidsmor og -forfatter, så synes jeg egentlig, at det gik meget godt. Men jeg må være ærlig og sige, at jeg i perioden var ret frustreret, stresset og lidt ensom. Og jeg forsvor, at jeg nogensinde ville gøre det igen. Det skyldtes især, at jeg jo ikke kunne tage på kaffe-besøg, ud at shoppe, på museum osv. for jeg skulle være hjemme, når baby sov for at kunne arbejde. Og netop på det punkt skulle jeg nok have været lidt mere fleksibel og have accepteret, at der var flere dage, hvor jeg ikke fik arbejdet, så jeg også havde et mere socialt liv. Jeg er nemlig meget socialt anlagt.

Nu, hvor jeg har Nr. 2 på vej har vi aftalt at opdele barslen helt standart, så jeg tager en måned før termin og ca. 6 mdr. efter termin og så tager min kæreste resten, mens jeg arbejder hjemme (og derfor stadig kan amme meget osv.). Men jeg er faktisk ikke helt afvisende over for muligheden for at arbejde og passe baby samtidig igen. Jeg håber bare, at jeg så kan tage det hele lidt mere afslappet. Men det er nok et generelt issue i mit liv:-)

Har du erfaringer med at passe en baby mens du arbejder?

2 thoughts on “4 tips til at arbejde hjemme med baby”

  1. Ja, det er ikke altid lige let.. .har arbejdet hjemme i tre år med min den mindste. Arbejder stadig hjemme, men nu går de da i skole, så jeg har hele seks timers uforstyrret arbejdstid

    1. Hej Anne. Tak for din besked! Ja, seks timers uforstyrret arbejdstid er ikke til at kimse af;) God arbejdslyst! Mange hilsner Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.