Sprogudvikling

Den 2åriges sproglige udvikling – omtaler du dig selv som “Mor” eller “jeg”?

I disse dage går Storebrors sproglige udvikling helt amok. Han snakker og ævler som et vandfald, og det er SÅ sjovt at følge. Han er fra marts 15, så han er 2 år og 4 måneder.

Det har faktisk stået på noget tid, og nærmest hver dag kommer der nye, sjove finurligheder på hans sprog.

Noget af det allerskønneste var, da han begyndte at kunne sætte ord på følelser. Selvfølgelig lærte han hurtigt at sige “Elsker mor, elsker far”, men det var i starten nok mest som en slags remse, fordi han havde hørt os sige det.

Til gengæld var det ham selv, der første gang udtrykte angst, og DET synes jeg var rigtig praktisk. Vi var i Asnæs Centeret for tre måneder siden, hvor der var en legeplads med store dinoer. Og så sagde han, at han var “bange for at dinoen ville spise ham”, da den brølede.

Jeg syntes det var SÅ sødt og også lidt synd at han kunne være bange for en dino-udstilling:-)

Omtaler du dig selv som “Mor” eller “jeg”?

For en måneds tid siden begyndte han så på noget nyt igen – nemlig at omtale sig selv i 1. person (jeg/mig). Før brugte han altid sit navn på den der typiske børne-måde (“Søren ha’ is”-agtigt, ik’?), men nu proppede han ligesom jeg ind EFTER sit navn.

Og han begyndte også at proppe du ind efter mor. Så sætningen fx blev: “Du, mor, hente vand”.

Og så var det, jeg begyndte at tænke over, hvor det egentlig kom fra. Det der med jeg og du. For herhjemme har vi nemlig været (måske lidt for) gode til at omtale os selv i 3. person (“Mor henter vand nu …” osv.).

Og så begyndte jeg at google (for Google ved jo alt, ik’?) for at finde ud af, om andre omtalte sig selv i 1. eller 3. person.

Og ved I hvad? Det var ret svært at finde ud af. Ligesom det var ret svært at finde ud af, hvad der var “bedst”.

Men i tiden efter blev jeg mere opmærksom på, hvad vi egentlig siger herhjemme. Og vi bruger faktisk du/dig/jeg/mig sommetider. Så det er ikke udelukkende 3. person vi bruger. Og det er nok sådan, han har opsnappet det.

Nu har jeg besluttet at bruge jeg/du så ofte jeg husker det, for jeg går ud fra, at når han selv begynder at lege med sproget i den retning, så må han være moden til det:-)

Siger dit barn nogle sjove ting? Og omtaler du dig selv og dit barn i 1. eller 3. person?  

Ps. Dinoen på billedet er fra Ro’s Torv:-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.